Su perisi ziyaretçilerini bekliyor
Amasra'da Bedesten mevkiinde devam eden kurtarma çalışmalarında gün yüzüne çıkarılan ve bölgede heyecan uyandıran su perisi heykeli yapılan restorasyon çalışmalarının ardından Amasra Müzesinde ziyaretçilere açıldı. 1 metre 53 santim uzunluğundaki heykel, dünyada bütünlük yapısı bozulmamış nadir eserler arasında yer alıyor.
Geçtiğimiz günlerde Amasra'da Bedesten Mevkiinde devam eden kurtarma kazılarında yerin yaklaşık 4 metre altından bölgede heyecan yaratacak heykele rastlandı. Bütünlük yapısı bozulmamış 1 metre 53 santim uzunluğunda su perisi olarak nitelendirilen heykel yaklaşık 1 ay süren restorasyon çalışmalarının ardından Amasra Müzesinde teşhire açıldı.
Amasra Müzesinde ziyarete açılan heykel ile ilgili bilgileri aktaran Amasra Müzesi Müdür Vekili Güray Can Aytekin “Amasra ilçemiz sınırları içerisinde "GYMNASIUM" olarak tescilli ve Bedesten olarak isimlendirilen yapı içerisinde zemin tespitine yönelik kazı çalışmalarına, Kültür ve Turizm Bakanlığı izinleri ile kültür tabakası içeren alanlarda bilimsel yöntemlerle sondaj çalışması olarak 09.08.2023 tarihi itibari ile başlanılmıştır. Yapılan kazı çalışmalarında, yaklaşık 4 m derinliğe inilerek ayrı bir bölüm olarak işlevlendirilmiş alan içerisinde, mozaik döşemeden oluşturulan yapının ana zemine ulaşılmıştır. Bu alan içerisinde, 3,70 m derinlikte, ilk olarak Su perisi (NYPHE) olarak nitelendirilen ve yapılan incelemelerde Aphrodite (Afrodit) olabileceği de değerlendirilen, bütünlüğü korunmuş, kadın heykeli ortaya çıkarılmıştır.” Dedi.
“Amasra için ilk önemli eser”
Aytekin konuşmalarına şöyle devam etti:
“Aynı tabaka buluntuları (pişmiş toprak seramik, yazıt vb.), ilk tipolojik ve stilistik incelemeleri birlikte değerlendirildiğinde heykeli, MS. ikinci yüzyılın son çeyreğine (180-200) tarihlendirilebilmek mümkündür. Heykel, bütünlüğü korunmuş gerek bilimsel anlamda gerekse tabakası ve yanı sıra elde edilen diğer kültür varlıkları ile birlikte değerlendirildiğinde kentimiz için net olarak tarihlendirilebilen ilk önemli eser olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu önemli eserin ortaya çıkarılması ile elde edilen veriler ve taşınır taşınmaz diğer kültür varlıkları, çalışmaların sondaj kazısı kapsamının genişletilerek "kurtarma kazısı" olarak sürdürülmesi gerekliliğini göstermiştir. Bu kapsamda da Kültür ve Turizm Bakanlığının uygun görüş yazısı ile çalışmalar, "Bedesten Yapısı Kurtarma Kazısı" olarak nitelendirilmiş, heykelin restorasyon, konservasyon ve teşhirde sergilenmesine yönelik çalışmalarının Ankara Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü ile koordineli olarak yapılması aynı izin yazısı ile uygun görülmüştür.
“Bugün itibari ile ilçemiz misafirlerinin ziyaretine açıldı”
Söz konusu izin doğrultusunda, Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü uzmanlarınca heykelin teşhire alınması çalışmaları tamamlanmış, bugün itibari ile ilçemiz misafirlerinin ziyaretine açılmıştır. Bu önemli eserin ve Müze Müdürlüğümüz başkanlığı altında yürütülen kurtarma kazılarında elde edilen veriler bölgemiz özelinde bilimsel çalışmaların artarak devam edeceğini göstermektedir. Yapılan ve yapılacak çalışmalar, Bartın ilimizin tarihi kimliğini ön plana çıkaracak, kent ve kültür turizmi açısından tercih edilen bir lokasyon olarak tanınırlığını uluslararası anlamda arttıracaktır.”