Sıfır Atık Projesi masaya yatırıldı

Bartın Valisi Nusret Dirim, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan'ı ziyaret etti. Hafriyat döküm alanlarının güncel durumlarının değerlendirildiği ziyarette Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan Sıfır Atık Projesinin  Bartın'da uygulanmasıyla ilgili hazırlık çalışmaları da görüşüldü.

Bartın Valisi Nusret Dirim, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan'ı ziyaret etti. Ziyarette Özcan, Vali Dirim' hafriyat döküm alanlarının güncel durumlarıyla ilgili bilgi verdi. Ziyarette ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan Sıfır Atık Projesinin Bartın'da uygulanmasıyla ilgili hazırlık çalışmaları da görüşüldü. Peki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tüm illere yaygınlaştırılacak olan Sıfır Atık Projesi ne?

Atık yönetim felsefesi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıkların kontrol altına alınması, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye ile yaşanabilir bir dünya bırakılması hedefi doğrultusunda Sıfır Atık Projesine başladı. İsrafın önlenmesi, atığın azaltılması ve atıkların dönüştürülmesini kapsayan atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan sıfır atık konusunda gerçekleştirilen proje kapsamında sıfır atık yaklaşımının hayata geçirilmesi için ilk olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Ana Hizmet Binası'nda çalışmalara başlandı.

Emine Erdoğan projenin öncülüğünü üstlendi

Çalışmalar doğrultusunda, oluşan atıkların karakterizasyonu belirlendi, eğitim bilinçlendirme çalışmaları tamamlandı, atıkların türlerine göre ayrı olarak biriktirilmesine başlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, projenin öncülüğünü üstlendi. Proje, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde de başlatıldı. Külliye'de öncelikle atık kaynaklarının karakterizasyonu ve türleri belirlendi. Değerlendirilebilir atıkların kaynağında ayrı toplanması için kumbaralar yerleştirildi. Yemek ve ekmek artıkları hayvan barınaklarına gönderildi. Eğitim ve bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirildi.

4 ayda 52 bin liralık ekonomik değer

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ana Hizmet Binası'nda gerçekleştirilen üç aylık uygulamada, 45 ton kağıt, 11 ton plastik, 2,5 ton cam, 1 ton metal olmak üzere yaklaşık 60 ton değerlendirilebilir atık, çöpe gitmeden ayrı toplanarak ekonomiye kazandırıldı ve organik atıklardan kompost üretilmeye başlandı. Proje kapsamındaki uygulamalar sayesinde 4 aylık süreçte ise 766 ağacın kesilmesinin önlendi. sera gazı salınımı 8 ton azaltıldı. 165 varil petrolün ve 4 ton cevherin kullanımı engellendi ve yaklaşık 52 bin liralık ekonomik değer oluşturuldu.

900 kilogram bitkisel atık yağ toplandı

Bakanlığın yemekhanesinde kullanılan sınır değerini aşan kızartmalık bitkisel atık yağlar da toplanarak lisanslı geri dönüşüm tesislerine gönderildi. 2017 itibarıyla 900 kilogram bitkisel atık yağ toplandı ve biyodizel üretilmek üzere geri kazanım tesislerine ulaştırıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Sıfır Atık Projesi'nin 2018 itibarıyla aşamalı olarak kamu kurumları, havaalanları, alışveriş merkezleri, siteler, üniversiteler, hastaneler ve büyük iş yerlerinde uygulanması hedefleniyor. Söz konusu kurumlarda sıfır atık çalışmalarının etkin bir şekilde uygulanabilmesine yardımcı olmak amacıyla Sıfır Atık Yönetim Plan Formatı ve Sıfır Atık Rehberi hazırlanacak.

Bakmadan Geçme