Saya evlerde üretiliyor, istihdam kazanıyor
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen 'Sayayı Evlerde Üretiyoruz' projesi kapsamında fabrikada çalışma imkânı olmayan kadınlar, kendilerine zimmetlenen makineler ile evlerinde üretim yapmaya devam ediyor. Proje kapsamında yer alan ikinci kısımda, Bartın OSB'de bulunan Eğitim ve İnovasyon Test Merkezinde model bir saya fabrikası oluşturularak sektöre 250 nitelikli çalışan kazandırıldı.
2020 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen, BAKKA tarafından yürütülen SOGEP çağrısına Bartın Ticaret ve Sanayi Odası olarak “Sayayı Evlerde Üretiyoruz” projesi ile başvuruldu ve proje desteklenmeye hak kazandı.
Toplamda 1 milyon 901bin TL olan proje bütçesinin 1 milyon 500 bin TL'lik kısmı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, 401 bin TL'lik kısmı Bartın Ticaret ve Sanayi Odası tarafından finanse edildi.
Makinler kırsaldaki kadınlara zimmetlendi
Proje kapsamında yer alan 53 saya dikim makinesi, herhangi bir sebeple evinden ayrılamayıp fabrikada çalışamayan ancak saya dikimini bilen kırsal kesimdeki kadınlara zimmetlenerek üretim çalışmalarına başlanıldı.
Sektöre 250 nitelikli çalışan kazandırıldı
Proje kapsamında yer alan ikinci kısımda, Bartın OSB'de bulunan Eğitim ve İnovasyon Test Merkezinde model bir saya fabrikası oluşturularak sektöre 250 nitelikli çalışan kazandırıldı. Lütfullah Kocabaşoğlu Mesleki Eğitim Merkezi öğrencilerinden 15 kişi, Bartın OSB'de bulunan Eğitim ve İnovasyon Test Merkezinde bulunan saya fabrikasında eğitim görüyor.
Çalışmalar yerinde incelendi
Saya sektörünün personel ihtiyacına büyük katkılar sağlayan “Sayayı Evlerde Üretiyoruz” projesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından başarılı projeler kataloğunda yer almakla birlikte Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından dezavantajlı bireyler projelerine örnek proje teşkil etmiştir. Proje akıbeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Uzmanı Teyfik Şenli tarafından köylerdeki saya üretim yerleri ve Bartın OSB'de bulunan model fabrika ziyaret edilerek, çalışmalar yerinde incelendi.
Balık: “Bütün sektör temsilcilerine teşekkür ediyorum”
Ziyaret sonrasında konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Balık “Bartın TSO olarak, İlimizin saya sektörünün istihdamına katkı sağlayacak örnek bir çalışma oluşturduğumuz için çok mutluyuz. Bu proje kapsamında desteği olan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına, Bartın Valiliğine, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansına, Ayakkabı ve Sayacılar Derneğine ve emeği geçen bütün sektör temsilcilerine teşekkür ediyorum.” Dedi.