Sağlıkçılardan Meme Kanseri yürüyüşü
Ekim ayının Meme Kanseri Farkındalık Ayı olması dolayısıyla Sağlık İl Müdürlüğünce yürüyüş gerçekleştirildi. Müdürlük önünden başlayarak Kemerköprü Meydanı boyunca devam eden ve Hükümet Caddesi'ndeki Arap Cami önünde biten yürüyüşün sonunda vatandaşlar kurulan stantlarla da bilgilendirildi. Sağlık İl Müdürü Vekili Dr. Ahmet Cebeci ise yine farkındalık ayı dolayısıyla Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) çalışanlarını ziyaret etti.
Ekim ayının Meme Kanseri Farkındalık Ayı olması dolayısıyla Sağlık İl Müdürlüğünce yürüyüş gerçekleştirildi. Sağlık personelinin katıldığı yürüyüş Müdürlük önünden başlayarak Kemerköprü Meydanı boyunca devam ederek Hükümet Caddesindeki Arap Cami önünde sona erdi. Yürüyüşün sonunda ise sağlık personelince Arap Cami önünde kurulan stantlarla vatandaşlara kanser taramaları ve kanserden nasıl korunulabileceğiyle ilgili bilgi verdi. Meme kanserinin kadınlarda ölümlere yol açan kanser türleri arasında ilk sırada yer aldığını ifade eden sağlıkçılar, korunmada erken teşhisin çok önemli bir yer tuttuğu ve meme kanserine erken evrede tanı konması, tedavinin başarıya ulaşma ve hayatta kalma şansını arttırdığı belirtti.
KETEM'den tarama daveti
Sağlık İl Müdürü Vekili Dr. Ahmet Cebeci ise yine farkındalık ayı dolayısıyla Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) çalışanlarını ziyaret etti. Cebeci ziyarette KETEM çalışanlarına toplum tabanlı kanser taramalarında göstermiş oldukları özverili ve gayretli çalışmalarından dolayı teşekkür etti. KETEM çalışanları da kanserde erken teşhisin önemini vurgulamak amacıyla “Ben geldim sıra sende haydi KETEM'e” diyerek kanser taramalarında uygun yaş aralığında olan tüm Bartın halkımızı taramalarını yaptırmaları için KETEM'e davet etti.
Cebeci'den KETEM'e teşekkür
Ziyarette ayrıca Ahmet Cebeci, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Ebru Baycık Gürbüzerol, Uzm. Dr. Gülser Doğan ve Uzm. Hemşire Derya Karakoyun tarafından KETEM çalışanlarına teşekkür belgeleri de verildi. Meme kanseri, memedeki süt bezleri ve süt kanallarını oluşturan hücrelerin normal olmayan biçimde vücudun başka bölümlerine de yayılarak çoğalması olduğunu ifade eden Cebeci “Meme kanseri, memedeki süt bezleri ve süt kanallarını oluşturan hücrelerin normal olmayan biçimde, kontrol dışı olarak çoğalması ve vücudun başka bölümlerine de yayılarak çoğalmayı sürdürmesidir. Kanser hücreleri meme dokusu dışına çıktığında, öncelikle koltuk altındaki lenf bezlerini tutmaktadır. Kanser hücrelerinin lenf bezlerine ulaşması, vücudun diğer bölgelerine yayılabileceğini gösterir” dedi.
İşte belirtileri!
Meme kanserinin belirtilerini de sıralayan Ahmet Cebeci şöyle devam etti:
“Meme kanserinin belirtileri; memede ele kitle gelmesi, memeden kendiliğinden akıntı gelmesi (bulanık ya da kanlı), meme başında çekilme, meme derisi üzerinde çekilme, memede anormal ve tek taraflı büyüme, ödem, kızarıklık, meme derisinin portakal kabuğu görünümünde olması ve memede daha önce olmayan gözle fark edilebilen herhangi bir değişikliğin olması sıralanabilir.
Mücadelede erken tanı önemli
Meme kanseri ile mücadelede en önemli nokta erken tanıdır. Erken tanı için üç temel yöntem uygulanabilir. Bunlar; 20 yaşından itibaren her ay kendi kendine meme muayenesi, Sağlık personeli tarafından yılda bir yapılan klinik meme muayenesi, 40 yaş ile 69 yaş arasında 2 yılda bir yapılan mamografi (meme grafisi ) olarak sayılabilir. Kadınların 20 yaşından sonraki dönemde, her ay memelerini kendi kendilerine muayene etmeleri gereklidir. Meme dokusu içerisinde herhangi bir şüpheli kitle ele geldiğinde, vakit geçirmeden doktora başvurulmalıdır.
Riski azaltma yolları neler?
Dengeli ve düzenli beslenme, aşırı kilodan korunma, alkol ve sigara alışkanlığı varsa bırakma, 30 yaşından önce doğum yapma ve bebeğini emzirme, stresi kontrol etme, spor yapma ve düzenli olarak doktor muayenesinden geçip gerekli tetkikleri yaptırmakla meme kanseri riski azaltılabilir.
Meme kanseri taraması ücretsiz
İlimizde, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi'nde (KETEM)'de ve Aile Sağlığı Merkezlerimizde Mobil Kanser Tarama Aracıyla erken teşhis amacıyla halkımıza ücretsiz olarak meme kanseri taraması yapılmaktadır. Ayrıca Aile Sağlığı Merkezlerimizde 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere kalınbarsak (kolorektal) kanseri, 30-65 yaş arası kadınlara ise rahimağzı (serviks) kanseri taramaları yapılmaktadır.”