Resmi ilan fiyat tarifesinde yeni artış gündemde
Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) Genel Başkan Yardımcısı Sefa Özdemir, gazetecilerin sahadaki problemlerini tespit etmek ve bu sorunların çözüm yolları üzerinde müzakerelerde bulunmak amacıyla Bartın'a geldi. Bartın ziyaretinde BİK Genel Kurulu ve Ankara'daki ilgili kurumlarla yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi veren Arslan, resmi ilan fiyat tarifesinde yeni artışın daha yapılabilmesi için şuanda çalışmalar yaptıklarını söyledi.
ARSLAN VE ÖZDEMİR, BARTIN'DAKİ YEREL BASININ TALEPLERİNİ DİNLEDİ
Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) Genel Başkan Yardımcısı Sefa Özdemir, gazetecilerin sahadaki problemlerini tespit etmek ve bu sorunların çözüm yolları üzerinde müzakerelerde bulunmak amacıyla Bartın'a geldi. Bartın Hergün Gazetesi'nde gerçekleştirilen ziyarete Bartın Hergün Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Nihal Çınçın, Bartın Halk Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Eren Sarıkaya, Manşet Gazetesi İmtiyaz Sahibi Hacı Hasan Bulut, Bartın74 Haber Gazetesinden Hasan Camcı, Gündem Gazetesi'nden Serap Günaltay ve Bartın Gazeteciler Derneği Başkanı Güngör Yavuzaslan katıldı. Ziyarette Mustafa Arslan, gazetecilerin sahadaki problemlerini tespit etmek ve bu sorunların çözüm yolları üzerinde müzakerelerde bulunmak amacıyla Orta, Doğu ve Batı Karadeniz'de ziyaretler gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Arslan: “Bartın'dan bugüne kadar çok büyük destek gördük”
Yerel basın temsilcilerinin sorun ve taleplerini de dinleyen Arslan, ülkemizin içerisinde bulunduğu ekonomik sorunlarla birlikte basın sektöründe de güçlükler yaşandığını söyledi. Arslan, “Öncelikle şunu ifade etmek isterim ki Bartın'da bugüne kadar bizler çok büyük destek gördük. Bugün de hem bu desteğin bir teşekkürü mahiyetinde hem de sizlerin taleplerini ve sorunlarını yerinde dinlemek amacıyla sizlerle bir araya gelmek istedik. Ne yazık ki ülkemizin içerisinde bulunduğu ekonomik sorunlarla birlikte basın sektöründe de güçlükler yaşanıyor. Ancak bu güçlüklerin aşılabilmesi ve mesleğimizin yürüttüğü kamu hizmetinin devamı için alınabilecek tedbirler konusunda gerek Basın İlan Kurumu nezdinde gerekse Ankara'da ilgili kurumlarla nezdinde çözüme dönük çalışmalarımızı yürütüyoruz. Anadolu basını yerel demokrasinin hayata geçmesinin en önemli dayanak noktaları arasında yer almaktadır. Meslektaşlarımızla sahadaki problemleri tespit etmek ve çözüm yolları üzerinde müzakerelerde bulunmak üzere Orta, Doğu ve Batı Karadeniz'de ziyaretler yapmaktayız” dedi.
“Dövizde yaşanan kur artışı yerel basını olumsuz etkiledi”
Dövizde yaşanan kur artışının yerel basını olumsuz etkilediğini de dile getiren Arslan bu artışla yerel basında yaşanan yükümlülüklerin iyileştirilebilmesi için BİK Genel Kurulu olarak olağanüstü toplantı yaptıklarını kaydetti. Bu toplantıda önemli kararlar alındığına da dikkat çeken Arslan, “İlan yayınından kaçınma ya da daraltma yöntemlerine son dönemlerde sıkça başvurulduğu ve bu durumun bir alışkanlık haline geldi. Resmi ilanlarda yaşanan daralma, ekonomik sıkıntıların öncelikle basına dönük harcamalarda kısıtlamaya gidilmesine neden olması, girdilerin tamamının ithal ürün olması nedeni ile dövizdeki artışın sektörü olağanüstü olumsuz etkilemesi, yapısal sorunlar yerel basınımızı altından kalkınması imkansız yüklere doğru sürüklemiştir. Döviz kurundaki olağanüstü artışın yanı sıra özellikle kağıtta dolar bazında da ciddi artışlar yaşandı. Enflasyonun yüzde 20'lerde gözüktüğü bir dönemde sektörümüzdeki artışlar yüzde 130'ları buldu. Yerel basınımızın üzerinde artan bu yükümlülükleri bir nebze olsun iyileştirebilmek adına Basın İlan Kurumu Genel Kurulu olarak olağanüstü bir toplantı gerçekleştirdik ve o toplantıda gazetelerimizin sayfa sayısının düşürülmesi, abonelik sayılarının azaltılması gibi önemli kararlar aldık” şeklinde konuştu.
“Resmi ilan fiyat tarifesinde yeni bir artış için çalışmalar yapmaktayız”
Resmi ilan fiyat tariflerinde de yeni bir artışın daha sağlanabilmesi adına da şuanda bir çalışma yürüttüklerini belirten Arslan son olarak “Gazetelerin özgürlükleri ile ekonomik özgürlükleri arasında doğrudan bir bağ bulunmaktadır. Son 1 yılda girdilerin ciddi oranda artmış olmasına karşın gelirlerde azalma söz konusu olmuştur. Resmi ilan fiyat tarifesinde 2.5 yıl sonra ancak yüzde 20'lik artış söz konusu olmuştur. Basın sektörü en kayıtlı sektörlerin başında yer almakta, resmi ilan ve reklamlardan alınan ücretlerin hemen tamamı, BİK komisyonu, KDV, Gelir Vergisi, sigorta olarak kamuya geri dönmektedir. Şuanda resmi ilan fiyat tarifelerinde yeniden bir artış daha yapılabilmesi için çalışmalar yürütmekteyiz” ifadelerinde bulundu.