Rahim Ağzı Kanserinde erken teşhis önemli!
Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri farkındalık ayı dolayısıyla açıklamada bulunan Sağlık İl Müdürü Dr. Alpaslan Erol, erken teşhis edildiğinde Rahim Ağzı Kanserinin yüzde 100 tedavi edilebilir ve önlenebilir bir hastalık olduğunu söyledi.
Sağlık İl Müdürü Dr. Alpaslan Erol, Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri farkındalık ayı dolayısıyla açıklamada bulundu. Rahim ağzı kanserinin ülkemizde kadınlarda görülen kanser türleri arasında 9. Sırada olduğunu ifade den Erol, “Rahim ağzı kanseri; dünyada kadınlarda meme kanseri ve kalın bağırsak kanserinden sonra dördüncü sıklıkta görülürken, ülkemizde dokuzuncu sıradadır. Rahim ağzı kanseri, nedeni tamamen aydınlatılmış bir kanser olup önlenebilir bir hastalıktır” dedi.
Erken yaşta cinsel ilişkiye dikkat!
Rahim ağzı kanseri için risk faktörlerini ve belirtilerini de sıralayan Alpaslan Erol şöyle devam etti:
“Rahim ağzı kanseri için risk faktörleri; Human Papilloma Virus (HPV) enfeksiyonu, cinsel yolla bulaşan başka enfeksiyonların da olması, erken yaşta (16 yaştan önce) ilk cinsel ilişki, birden fazla cinsel partner varlığı, tütün kullanımı, beslenme alışkanlığı (meyve ve sebzeyi az tüketmek rahim ağzı kanseri riskini artırmaktadır), yüksek doğurganlık sayısı, düşük sosyoekonomik düzey, özellikle 5 yıldan daha uzun süreli doğum kontrol hapı kullanımı, bağışıklık sisteminin baskılanmasıdır.
İşte belirtileri!
Rahim ağzı kanseri belirtileri; Menstrüasyon (adet) dönemleri arasında düzensiz kan lekesi veya hafif kanama, menopoz sonrası lekelenme veya kanama, cinsel ilişki sonrası kanama, cinsel ilişki sırasında ağrı, sırt, bacak veya kadın cinsel organlarının olduğu bölgede ağrı, yorgunluk, kilo kaybı, iştahsızlık, artan vajinal akıntı, bazen pis kokulu, tek ya da iki bacakta şişkinlik, idrar yaparken ağrıdır.
Koruyuculuğu yüksek olan aşılar mevcut
Korunma yolları ise günümüzde HPV'nin en çok kanser yapan tiplerine karşı geliştirilen ve koruyuculuğu yüksek olan aşılar mevcuttur. Dünya Sağlık Örgütü, rahim ağzı kanserine karşı 9-14 yaşlarındaki kız çocuklara aşı yapılmasını önermektedir. 30 yaşından itibaren tarama testlerini düzenli bir şekilde yaptırmak, güvenli cinsel ilişki konusunda eğitim, cinsel aktivite sırasında prezervatif (kondom) kullanmak, erkeklerin sünnet olması, sigara kullanmamak ve sebze ve meyvelerden zengin sağlıklı beslenmektir.
Kanser taraması yaptırın!
Rahim ağzı kanserinin HPV ve PAP-SMEAR TESTİ yapılarak erken tanısı konulabilir. Erken teşhis edildiğinde yüzde 100 tedavi edilebilir ve önlenebilir bir hastalıktır. Rahim ağzı kanser taramasını düzenli yaptıran bir kadının rahim ağzı kanserinden ölmeyeceği söylenebilir. Bu nedenle ülkemizde Dünya Sağlık Örgütü'nün(DSÖ) önerdiği rahim ağzı kanser taraması 30-65 yaş aralığındaki kadınlara her 5 yılda bir ücretsiz Hpv ve Pap smear testi uygulanarak yapılıyor. Erken teşhis ve tedavi için uygun yaş aralığındaki tüm kadınları Rahim(Serviks) Kanser taramalarını yaptırmaları için KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi), Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) ve Bartın Devlet Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Ek Binasındaki Aile Planlaması Odasına davet ediyoruz.”