PROJEYE TEPKİLER BÜYÜYOR
Güzelcehisar'da iskele krizi
Nurdan Eroğlu
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) İl Özel İdaresi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Bartın Üniversitesi'nin ortaklaşa hazırladığı Güzelcehisar Lav Sütunları ve Sahilinin Turizm ve Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama Projesi çalışmaları başlar başlamaz sükut-u hayale uğratmış gibi görünüyor. Bu kapsamda şuanda Güzelcehisar sahiline yapılan 850 metrelik platformun adeta doğa ve kumsal katliamına dönüştüğü ifade ediliyor. Vatandaşlar sahili boydan boya kaplayan platforma tepkili.
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) İl Özel İdaresi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Bartın Üniversitesi'nin ortaklaşa hazırladığı Güzelcehisar Lav Sütunları ve Sahilinin Turizm ve Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama Projesi çalışmaları başladı. Çalışmalar kapsamında şuanda kumsala boydan boya 850 metrelik platform kurulmuş durumda. Projeyle ilgili çalışmalar şuanda devam ediyor ancak hem Güzelcehisar'a gelen vatandaşlar hem de köylüler proje karşısında sükut-u hayale uğramış bulunuyor. Güzelcehisar'ı sadece lav sütunları için değil daha çok doğası ve manzarası için tercih eden vatandaşlar sahile geldikleri andan itibaren deniz manzarası yerine iskeleyle karşılaşıyorlar. Platformun mevcut durumuyla sahile gelen vatandaşların kumsala inebilmek için ilk olarak iskeleyi geçmesi gerekirken balıkçılarında sahilde bulunan balıkçı teknelerini denize indirebilmesi için yine iskelenin altından geçmesi gerektiği görülüyor.
Güzelcehisar'a gelen vatandaşlar ve köylüler de mevcut haliyle projeye tepkili. Güzelcehisar'ın turizme açılmasına ve lav sütunlarının il turizmine kazandırılmasına tepki göstermediklerini ifade eden vatandaşlar kumsalı boydan boya kaplayan platformla Güzelcehisar'ın doğasının ve manzarasının katledildiğini söylüyor. Güzelcehisar'a yazın gelen turistlerin Güzelcehisar'ın doğası ve manzarası için geldiğini ifade eden köylüler şuanda gelenlerin manzarayı görüp “Ben buraya bir daha gelmem” diyerek geri döndüğünü belirtiyor. Platformun üzerinin ahşap iskeleyle kaplanacağının ve kışın ahşap iskelenin kaldırılacağının kendilerine ifade edildiğini söyleyen vatandaşlar kışın iskele kalktığında ortaya tren rayı gibi bir görüntü çıkacağını kaydediyor.
KUMSAL MESAFESİ DARALMIŞ GÖRÜNÜYOR
Platformun kumsala kurulmasının kumsalı oldukça daralttığını da kaydeden vatandaşlar “Bizim burada çok geniş bir kumsalımız yok. Platformun kumsala kurulması kumsalı da daraltmış durumda. Buraya yazın 1,5 ay özellikle hafta sonları çok fazla insan geliyor. Bu iskele olmadığı zamanda bile kumsal iğne atsan yere düşmeyecek vaziyette dolu oluyordu. Şimdi kumsal daha da daraldı. Kumsalda yer bulamayan insanlar mecburen bu sefer platformun altına oturacak. Tamam belki güneşten korunacaklar, şemsiye almalarına gerek kalmayacak ama bu sefer iskelenin bir iki metre ilerisinde güneşlenen kişiler bu sefer de iskelenin üstünde yürüyenlerden rahatsız olacak” diyor.
PLATFORM BALIKÇI BARINAKLARININ TAM ÖNÜNDEN GEÇİYOR
Bölgedeki balıkçılarda platforma tepkili olanlar arasında. Çünkü platform kumsalda bulunan birkaç balıkçı teknesinin hemen önünde uzanıyor. Balıkçı teknelerinin denize inebilmesi içinse önündeki platformun altından geçmeleri gerekiyor. Ama balıkçılarda bu durumdan rahatsız balıkçılar “Teknelerimizi denize indirebilmek için platformun altından geçirmemiz gerekiyor ya da Fatih Sultan Mehmet gibi karadan denize indireceğiz. Ortaya çıkan görüntü tıpkı bir tren rayı görüntüsü. Manzara görülebilsin diye seyir terası kurulacakmış ama kumsaldaki bu manzarayı kim neden izlesin?” şeklinde konuşuyor.
PROJE YAZIN BASINA DA TANITILMIŞTI
Projeyi tanıtmak için bu yaz basın mensupları için düzenlenen tekne gezisinde proje hakkında basına bilgiler veren Bartın Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Bülent Cengiz, projeyi şu şekilde anlatmıştı:
“Başlangıç projesi olarak bu projeyi esas aldık. Şuanda alan bakir bir alan yani standart bir kullanım söz konusu değil. Projenin daha planlı bir şekilde ilerleyebilmesi için alanda gerekli alt yapı çalışmalarının öncelikle yapılması gerekiyor. BAKKA da projeye destek veriyor. Güzelcehisar gerçekten adı gibi güzel bir yer. Gerçekten içinde birçok güzelliği barındıran bir yer. Doğal güzellikleri ve iklimsel avantajıyla önemli bir çekim merkezi olduğu gibi Güzelcehisar Kalesi gibi arkeolojik sit alanlarına da sahip. Ama en önemli özelliği dünyada eşi benzeri olmayan lav sütunlarına sahip olması.
“TÜRKİYE'DE EŞİ BENZERİ YOK”
Lav kayaları ve lav sütunlarıyla Güzelcehisar, Bartın'ı hem ulusal hem de uluslararası alanda tanıtacak bir özelliğe sahip. Biz de bu özelliğinden yola çıkarak bu projeyi hazırladık ve projede bunu vurguladık. Bugün dünya UNESCO listesinde yer alan Kuzey İrlanda'daki lav kayalıklarına benzer bir oluşum Güzelcehisar'da da var. İrlanda'daki alan yılda 2-3 milyon turist çekiyor ve bilimsel amaçlı turlarda düzenleniyor. Biz tüm bu örneklerden yola çıkarak neden Güzelcehisar'da böyle bir yer olmasın diye düşündük.
“SADECE DENİZDEN GÖRMEK MÜMKÜN”
BAKKA'ya sunduğumuz projede bir alt yapı projesi olduğu için projede alandaki en temel ihtiyaçları göz önünde bulundurduk. Lav kayalıklarının görünebilirliği, tanıtımı ve ilimiz ile ülkemize ekonomik girdisini ön planda bulundurduk. Bütün bunlardan yola çıkarak bu projesi hazırladık. Güzelcehisar sahili lav kayalıklarının devamlılığını sağlayan bir alan. Mugada sahiline deniz içerisinde uzanan lav kayalıkları var. Bunları karadan görmek çok mümkün değil. Çünkü asıl oluşumlar deniz içerisinde. İrlanda'da benzer şekilde deniz içerisinde bulunuyor.
“850 METRE UZUNLUĞUNDA İSKELE YAPILACAK”
Bu lav kayalıklarının en güzel tanıtım şeklinin ise kuzeyden güneye Güzelcehisar sahilini de içerisine alarak toplam 850 metre uzunluğunda bir iskeleyle birbirine bağlamak olduğuna karar verdik. Bu iskele sayesinde fotoğraf çekilebilmesi de dahil olmak üzere erişilebilirliği sağlamış olacağız. Plajı kuzeyden güneye birbirine bağlayarak 3 metre genişliğinde ve toplam 850 metre uzunluğunda imar planına uygun bir şekilde bir yürüyüş parkuru düzenledik. Ayrıca alanın kuzey noktasında bir 290 metrekarelik seyirterası oluşturulacak. Alanın orta noktasında ise festival alanı oluşturulacak. Çünkü turizm sektöründe festivaller tanıtım açısından önemli bir unsur oluşturuyor. Bartın Valiliği de lav festivalleri düzenlemeyi planlıyor.
“BAKKA YÖRE HALKINA TURİZM EĞİTİM VERECEK”
Tabi bu iskele yürüyüş parkurlarının ileriki aşamalarda daha da uzatılabilmesi söz konusu. Bunun için bu iskeleler eklenebilir nitelikte olacak. Aynı zamanda proje çerçevesinde yöre halkının bilinçlenmesi açısından BAKKA tarafından turizm eğitim faaliyeti gerçekleştirilecek. Konunun bilimsel platformda tartışılabilmesi amacıyla da bir çalıştay gerçekleştirilecek. Ayrıca Kuzey İrlanda'ya bir teknik gezi de gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Tüm bu çalışmaları gerçekleştirdiğimiz takdirde burası hem ulusal hem de uluslararası alanda önemli bir çekim merkezi olacak. Buradaki kontrolsüz turizm faaliyetleri çok daha kontrollü bir şekilde gerçekleşecek ve halkın yaşam standardı yükselecek.”