Polisten soba zehirlenmesi uyarısı!
İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik (TDP) Şube Müdürlüğü, kış aylarında vatandaşları soba zehirlenmelerine karşı bilgilendirmek ve uyarmak amacıyla broşür hazırlattı.
Muhammet Civan
İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik (TDP) Şube Müdürlüğü, kış aylarında vatandaşları soba zehirlenmelerine karşı bilgilendirmek ve uyarmak amacıyla broşür hazırlattı. Soba kullanıldıkça 3 ayda bir baca, her ay boru temizliğinin yapılması gerektiği vurgulanan broşürde şu ifadelere yer verildi:
“Soba Kurulumunda, soba bacalarının üst yüksekliği çatıdan en az 1m. olmalı, rüzgar etkisinden korunmak için şapka ile örtülmelidir. Sobalar duvardan 1-1,5 m. Uzakta olmalı fazla dirsek kullanılmamalı (en fazla iki dirsek), borular bacaya yüzde 10 eğimle yükseltilmeli bacaya fazla sokulmamalıdır. Boruların ek yerleri ve baca girişi hava sızdırmamalı, Verimli yanma için soba günlük temizlenmelidir. Soba kullanıldıkça 3 ayda bir baca, her ay boru temizliği yapılmalıdır.
“Kömürlü sobalarda tutuşturma üstten yapılır”
Soba Yakarken, soba içinde hava akımı olması için ızgaranın üstüne odun yada tahta hava alacak şekilde konulur. Sobanın yanması hızlandıktan sonra hava alması sağlanacak şekilde üzerine kömür koyulur. Kömürlü sobalarda tutuşturma üstten yapılır
Bu belirtilere dikkat!
Uyanık bir insanda; baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma, taşikardi ve kan basıncı yükselmesi, kulak çınlaması, dalgınlık, genel bitkinlik, kas krampları, ciltte kırmızı renk, bilinç kaybı İle komaya kadar giden belirtiler vardır. Uyuyan bir insan bunların hiç birinin farkına varamaz ve ölüme kadar giden derin bir komaya girer.
Ortamdan hemen uzaklaşın!
Sobadan sızan Karbonmonoksit gazı nedeni ile zehirlenen kişi; ortamdan uzaklaştırılmalı, temiz havaya çıkartılmalı, yürütülmemeli kolları bacakları oynatılmamalı, hasta sıcak tutulmalı, 112 Acil servise bilgi verilmelidir. Halk arasında sobadan ölüm olarak bilinen olay aslında Karbonmonoksit zehirlenmesidir. Karbonmonoksit zehirlenmesi, kömür ve odun sobaları, şofben, kombi, borusuz soba, ocak, fırın, mangal... gibi ısınma sistemlerinde sıvı veya katı yakıtların tam olarak yanmaması sonucu ortaya çıkar.
Sertifikalı yerlerden yakıt alın!
Yakıt sertifikalı yerlerden alınmalı, torba yakıt alınmalı, yakıtlar yarım doldurulmalı ve üstten tutuşturulmalı, yakıt tam yandıktan sonra az az ilave edilmeli, yatarken ilave yakıt konulmamalı, sobanın söndüğünden emin olmadan uyunmamalı, emin olmak için gaz çıkışı kontrol edilip külün içinde dahi olsa gaz çıkışı görülebileceğinden kendi kendine sönmesi beklenmelidir. “