Parlatır, güven tazeledi
Bartın Barosu 15. Olağan Genel Kurulunu gerçekleştirdi. Bartın Kültür Merkezi'nde yapılan genel kurulda Başkan Ferhat Parlatır güven tazeleyerek yeniden Bartın Barosu Başkanlığına seçildi.
Bartın Barosu 15. Olağan Genel Kurulu, geçtiğimiz hafta sonu Bartın Kültür Merkezi'nde yapıldı. Kurula AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın Baro Başkanı Ferhat Parlatır, Baroya kayıtlı avukatlar katıldı. 2014 döneminden beri temsilini onurla üstlendiği Bartın Barosu'nu, mevcut bulunduğu saygın ve onurlu yerinden daha ilerilere taşımak amacıyla karşılık beklemeksizin gece gündüz çalıştıklarını kaydeden Parlatır, avukatların tüccar, baroların da sivil toplum kuruluşu olmadığına vurgulayarak “Sizlerin desteği ile çıktığımız yoldu bir dönemin sonunu gelmiş bulunuyoruz. Ekim 2014 döneminden beri temsilini onurla üstlendiğim Bartın Barosu'nu, mevcut bulunduğu saygın ve onurlu yerinden daha ilerilere taşımak amacıyla görev alan arkadaşlarımızla birlikte var olan gücümüzle, karşılık beklemeksizin gece gündüz demeksizin çalıştık. Görev aldığımız bu dönemde istemeyerek de olsa elbette eksiklerimiz, yapamadıklarımız olmuştur ancak hiçbir zaman art niyetli davranmadık, görev bilinci ile etkin ve bağımsız savunmanın; hukukun üstünlüğünün egemen kılınması için doğru bildiğimiz yolda yürüdük ve yürümeye devam edeceğiz” dedi.
“Avukatlar tüccar değil”
Adaletli bir yargılamanın varlığının ancak avukatın etkin katılımıyla sağlanabileceğini kaydeden Parlatır şöyle devam etti:
Anayasa Mahkemesi Kararı'nda da belirtildiği üzere; Anayasa'nın 135. maddesi ile birlikte Avukatlık Kanunu'nun Barolara ve Türkiye Barolar Birliği'ne yüklediği görevler, tanıdığı hak ve yetkilerle bu kuruluşların toplum ve devlet yaşamı için göz ardı edilmeyecek önemleri de düşünülürse, avukatların genel niteliklerine verilen değer kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Hukuk devletinin olmazsa olmaz koşulu olan ‘bağımsız vargı', yargının olmazsa olmaz koşulu olan ‘savunma' ile birlikte anlam kazanır. Savunma, ‘sav-savunma-karar' üçgeninden oluşan yargının vazgeçilmez öğesidir. Adaletli bir yargılamanın varlığı, ancak avukatın etkin katılımıyla sağlanabilir. Yani özetlersek avukatlar tüccar değil, barolar da sivil toplum kuruluşu değildir.
“Avukat iş takipçisi değildir”
Türkiye Barolar Birliği ve baroların yargının bir unsuru olduklarını ve diğer kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarından da farkını gösteren yasal düzenleme ise Türkiye Barolar Birliği Başkanı'nın protokoldeki yerini düzenleyen Avukatlık Kanunu'nun 111'inci maddesi ile baroların protokoldeki yerini düzenleyen 76'ncı maddeleridir. Yargının kurucu unsurları olan avukat olmaksızın sanığın savunması, mağdur çocuğun beyanı alınamaz iken bu kutsal görevi savunma görevini yerine getirirken karşılaştığı sıkıntılar yıllardır çözümlenmeyi beklemektedir. Bu sorunları duymayan kalmadığı için tekrara düşmemek adına buradan en kısa sürede mesleki sorunların çözüleceği günleri görebilmeyi diliyorum. Kitapla değil; ekranla öğrenme çağında televizyon programları ile izleyiciye sunulan ‘kötü avukat' izlenimlerine RTÜK tarafından yaptırım uygulandığı günler diliyorum. Hak kaybına uğramamak için hukuksal sorunun çözümü bilgisayara danışılarak değil avukata danışılarak öğrenilebileceği de şüphesizdir. İşte bu yüzdendir ki avukat iş takipçisi değil hukukun üstünlüğünün takipçisidir. Adalet aldığımız nefes gibidir; kaybettiğimizde anlarız; bu ülkede adalet için avukatlık mesleğinin sorunları acilen çözüme kavuşması gereklidir. İşte bu yüzdendir ki Türkiye'deki 79 Baro ve Barolar Birliği olarak ‘Herkes için adalet, adalet için avukat' diyoruz.
“Varlık nedenimiz insanın korunmasıdır”
Avukatın, baroların ve Barolar Birliği'nin varlık nedeni, elbette hak, savunma, adalet ve insanın korunmasıdır. Adliyenin sadece Başsavcılık ve Komisyon Başkanlığı'ndan oluşmadığı; Baro Başkanlığı'nın da yargının asli unsuru olduğu bilinci ile hareket ederek Baromuza hak ettıği değer ve önemi veren Kamu İdarecilerimize; vekillerimize; siyasi parti temsilcilerine, sivil toplum kuruluşlarına, basın emekçilerine, vatandaşlarımıza ismini sayamadığımız pek çok kişi kurum ve kuruluşlara teşekkürlerimizi sunuyorum.”
Son olarak da Genel Kurul'da şahsına teveccüh göstererek 2 dönem tek aday olarak Baro Başkanlığı onuruna layık gösteren tüm meslektaşlarına destekleri için teşekkür eden Parlatır, Baro Genel Kurul seçimlerinin ilimiz ve ülkemiz için hayırlı uğurlu olmasını diledi.
Tunç: “Hukukun üstünlüğüne olan inancın tam olması gerekiyor”
AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç da Genel Kurul'un Bartın Barosu'na ve Bartın'a hayırlı olmasını dilerken adaletin tesisinde avukatlara çok büyük görevler düştüğünü de ifade ederek şöyle konuştu:
“Cumhuriyetin ve demokrasinin en önemli özelliği hukuk devleti ilkesinin hakim olmasıdır. Eğer bir devlet hukuk devleti ilkesine sahip değilse orada cumhuriyet rejiminden ve demokrasiden söz edilemez. Hukuk devletinin de olabilmesi için kuvvetler ayrılığının olması gerekir. Yasama, yürütme ve yargının birbirinden ayrı ama birbirini denetleyen yapıda olması gerekiyor. Yargının da üç önemli sac ayağı bulunuyor. Bunlar da sav, savunma ve yargıdır. Dolayısıyla yargının vazgeçilmez unsurlarından olan savunmanın temsilcileri olan avukatlarımız da bu üç sac ayağından biri yargının olmazsa olmaz unsurlarından bir tanesidir. Cumhuriyet ve demokrasiyle yönetilen devletlerin en önemli unsurlarından biri de yargı ve yargı bağımsızlığıdır. Bunun sağlanması için de yargı çalışanlarının, hukuka olan, hukukun üstünlüğüne olan inancın tam olması gerekiyor. Bu anlamda da cumhuriyetin kuruluşundan bu yana biz çok önemli süreçlerden geçtik. Çok büyük badireler atlattık. Darbeler yaşadık ve bu darbeler yargımızı da etkiledi. Özellikle 15 Temmuz hain darbe girişimi yargımızda çok büyük tahribata neden oldu. Bu tahribatın giderilmesi için de çalışmalar yapılıyor, tedbirler alınıyor. Son 16 yılda temel mevzuatımız, tüm kanunlarımız gereklerine uygun hale getirilmeye çalışıldı. Sadece mevzuatın yenilenmesi yetmiyor, bu mevzuata hazır olan bir yargının da olması gerekiyor. Avukatlarımız da bu anlamda büyük bir çaba gösteriyor, Barolarımızın da mevzuatın daha da geliştirilmesi yönünde teklifleri var.
Adalet Sarayı'nda çalışmalar yüzde 80 seviyesinde
Bartın Adalet Sarayı inşaatındaki çalışmaların yüzde 80 seviyelerine kadar geldiğini belirten AK Parti Bartın Milletvekili Tunç, “Fiziki anlamda da imkanları arttırdık. Bartın'da Adalet Sarayımızın inşaatı tamamlanmak üzere ve şuanda çalışmalar yüzde 80 seviyelerinde. Adliye Sarayımız inşallah kısa bir süre içerisinde tamamlanacak. İçinde şuanda elektrik aksamı ve iç dizaynları yapılıyor. Bartın'ımızın ihtiyacını fazlasıyla karşılayacak olan 3 bloktan oluşacak modern bir adalet sarayına kavuşmuş olacağız. Amasra'da yapmıştık şimdi Bartın'da bunu karşıladıktan sonra avukatlarımız, hakimlerimiz ve diğer yargı çalışanlarımız halkımıza adalet hizmeti vermeye devam edecek. Biz bu süreci devam ediyoruz. İnşallah kısa sürede çalışmaları bitirip kısa sürede sizlerle birlikte açılışını gerçekleştiririz.” diye konuştu.
Konuşmaların sonrasında yapılan seçimde Bartın Baro Başkanı Ferhat Parlatır, 106 avukatın oyuyla yeniden başkan seçildi. Tek adayın olduğu kurulda Başkan Ferhat Parlatır, yeniden başkanlık koltuğuna oturdu.