Orman yangınlarına karşı uyaran Işık'tan su tasarrufu çağrısı!

Ulus'un AK Partili İl Genel Meclisi Üyesi Cumhur Işık, artan hava sıcaklıklarının orman yangınları açısından risk oluşabileceğini belirterek, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı. Işık, su tasarrufu konusunda da bir çağrıda bulunurken içme sularının amacı dışında kullanılmamasını istedi.

Nilay Meryem ÇÖMLEK

Ulus'un AK Partili İl Genel Meclisi Üyesi ve İl Genel Meclisi Başkan Vekili Niyazi Cumhur Işık, çevre illerimizde ve Türkiye'nin birçok bölgesinde son günlerde artan orman yangınları nedeniyle vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

Bartın Valiliği'nin “Orman Yangınlarının Önlenmesine Yönelik Tedbirleri” ile “Anız Yangınlarının Önlenmesi”yle ilgili genel emirlerini de hatırlatan Işık, “Yaz mevsiminin başlamasıyla birlikte bölgemizde sıcaklık değerleri artmış ve buna dayalı olarak oluşan olağanüstü hava durumları nedeniyle ilimizde büyüme olasılığı yüksek orman yangınlarının ortaya çıkabileceği değerlendirilmiş ve ülkemiz ve milletimiz için paha biçilmez değeri haiz olan ormanlarımızı yangına karşı korumak amacıyla; Ormancılık faaliyetlerinin gereği olarak üretim çalışmalarının devamı, fidan dikme, bakım ve onarım gibi ormancılık faaliyetlerini yapan kişi ve şirketler dışında, ilimiz Kurucaşile ilçesi Hacımahmut mevkii, Amasra ilçesi Bozköy Plajı mevkiindeki ormanlar, Amasra ilçesi Gömü Köyü ve Fatih Mahallesi arasında kalan ormanlık alanlar, Amasra ilçesi Radar mevkiindeki ormanlık alanlar, Ulus ilçesi Eldeş Köyü, Eseler Köyü hudutlarındaki ormanlık alanlar, Ulus ilçemizde Merkez ilçenin çevresindeki ormanlık alanlar, Bartın Merkez ilçesi Topluca Köyü Esenpınar mahallesindeki ormanlık alanlar, Bartın merkez ilçesi İnkum ve Büyükkızılkum arasında kalan ormanlık alanlar, Bartın merkez ilçesi Şahne, Çakırdemirci, Yıldız ve Çamaltı Köyü çevresindeki ormanlık alanlara 31 Ekim 2024 tarihine kadar giriş ve çıkışlar yasaklandı. Tabiat ve orman parklarına girişler ile ‘Avlanma İzin Belgesi' sahipleri veya av turizmi kapsamında bakanlık görevlisi eşliğinde yapılan av organizasyonlarına katılanlar hariç, ilimizde tüm ormanlık alanlara yetkililerden başkasının girmesine müsaade edilmeyecek. Orman çevresinden veya içinden geçen yollarda orman kenarında mola vermek ve piknik yapmak, mangal, semaver ve ateş yakmanın yasaklanarak piknik yapılmasına müsaade edilen tescilli mesire yeri, orman parkı ve piknik alanlarında da 31 Ekim'e kadar arasında akşam saat 20:00'den sonra ateş, semaver ve mangal yapılması yasaklandı.” diyerek yasaklara ve kararlara uyulmasını istedi.

Sigara izmariti ve cam şişe de atmayın!

Doğayı korumak ve orman yangınlarının önüne geçmek için önemli birkaç uyarıda da bulunan Işık, herhangi bir orman yangınının fark edilmesi durumunda 112 Acil Çağrı Merkezine ihbarda bulunulması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:

“Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan son tahminlere göre, ilimiz ve ilçemiz genelinde hava sıcaklıklarının yükselmesi beklenmektedir. Orman yangınları açısından bu durum çok büyük bir risk oluşturmaktadır. Son zamanlarda çevre illerimizde meydana gelen orman yangınlarının birçoğu da maalesef beşeri hatalardan kaynaklanmıştır. Vatandaşlarımızın, bütün arazilerde ve özel mülkiyete tabi bahçelerde kesinlikle ateşten uzak durması, ayrıca bahçe ve tarla temizliği amacıyla ateş yakılması, anız yakılması ve piknik esnasında ateş yakılması gibi yangına sebebiyet verebilecek hususlarda dikkatli olması ve hassasiyet göstermesi çok büyük önem arz etmektedir.

Sigara izmariti ve cam şişelerin doğaya atılması, büyük bir felakete yol açabilecek potansiyele sahiptir.

Sigara izmaritleri, özellikle sıcak ve kuru havalarda yangınların çıkmasına neden olabilir. Birçok orman yangını vakası, atılan sigara izmaritlerinin neden olduğu şüphesiyle ilişkilendirilmektedir. Bu sebeple, sigara içen her bireyin, izmaritlerini doğru bir şekilde imha etmesi büyük bir önem taşımaktadır. Sigara içenler için uygun küllükler veya izmarit kutuları kullanmak, doğanın korunması adına hayati bir adımdır.

Cam şişeler ise güneş ışınlarını odaklayarak yangın riskini artırabilir. Özellikle ormanlık alanlarda cam şişelerin bırakılmaması, yangın olasılığını azaltmak için son derece önemlidir. Cam şişelerin doğaya bırakılması, sadece yangın riskine yol açmakla kalmaz, aynı zamanda doğal yaşamı tehdit eden keskin parçalara da sebep olabilir.

Lütfen ormanlık alanlara sigara izmariti ve cam şişe de atmayın. Bu uyarı, çevrenin ve doğal yaşamın korunması adına büyük bir önem taşıyor. Ulus'umuz, Bartın'ımız doğal güzellikleri ve yeşil alanlarıyla ünlü. Ancak son zamanlarda artan orman yangınları, bizlerde büyük bir endişeye sebep olmaktadır.

Herhangi bir orman yangını fark edilmesi durumunda 112 Acil Çağrı Merkezine ihbarda bulunulmalıdır.”

“Su israfından kaçınmak hepimizin görevi”

Halkı suyun önemine dikkat çekmeye davet eden İl Genel Meclisi Üyesi Işık, su kaynaklarının korunması ve gelecek nesillere aktarılması için tasarrufun şart olduğunu belirtti.

Suyun hayat kaynağımız olduğunu ve tasarruflu kullanmanın tüm vatandaşlar için önemli bir görev olduğunun altını çizen Işık, içme sularının amacı dışında kullanılmamasını isteyerek “Suyumuzun her damlası geleceğimiz için çok kıymetli. Bartın'ımız her ne kadar ‘sular şehri' olarak anılsa da suyu kullanırken dikkatli olunmalı ve tasarrufu elden bırakmamalıyız. Gelecekte su sorunu yaşamamak için tedbiri bugünden almalıyız. Bu nedenle su kaynaklarımızı dikkatli ve verimli kullanmalıyız. Artık toplum olarak su kaynaklarımızın sonsuz olmadığı bilincini yerleştirmeliyiz. Böylece su israfına geleceğimiz için hep birlikte ‘dur' diyebiliriz.

Su kaynaklarımızı korumanın ve gelecek nesillere aktarmanın en iyi yolu suyu bilinçli kullanmaktan geçmektedir. Suyumuzu sürekli kullanabilmek için tasarruflu olmak zorundayız. Tüm vatandaşlarımızdan ve hemşerilerimizden suyu özenle ve bilinçli kullanmalarını ve israftan kaçınmalarını rica ediyoruz.

Biliyorsunuz yaz aylarına girdik. Birçok bölgede yaz aylarında arazi, bağ, bahçe sulanması sebebiyle üst kotlarda su sıkıntısı yaşanıyor. Bunun önüne geçmek için de vatandaşlarımızdan suyumuzu tasarruflu kullanmalarını rica ediyoruz. Lütfen suyumuzu israf etmeyelim, geleceğimizi tüketmeyelim.” diyerek Ulus ve Bartın halkını bu konuda duyarlı olmaya davet etti.

Bakmadan Geçme