ORMAN VE SU İŞLERİ GÜZELCEHİSAR İÇİN KOLLARI SIVADI
Yönetim ve gelişi planları yolda
Nurdan Eroğlu
Orman ve Su İşleri 10. Bölge Müdürü Hasan Başyiğit, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından tabiat anıtı ilan edilen Güzelcehisar Lav sütunlarında incelemede bulundu. Lav sütunları tüm cepheleriyle görebilmek için denizden bir inceleme gerçekleştiren Başyiğit, Güzelcehisar Lav Sütunları Tabiat Anıtıyla ilgili en kısa zaman yönetim ve gelişim planlarını oluşturacaklarını söyledi. Başyiğit, “Güzelcehisar'ı Bartın turizmine katkı sağlayacak ve canlandıracak, doğa sevenlerin hizmetine sunabilecek ne gerekiyorsa planlamasını yapacağız” dedi.
Orman ve Su İşleri 10. Bölge Müdürü Hasan Başyiğit, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından tabiat anıtı ilan edilen Güzelcehisar Lav sütunlarında dün incelemelerde bulundu. Başyiğit lav sütunları tüm cepheleriyle görebilmek için denizden bir inceleme gerçekleştirirken incelemede Kültür ve Turizm İl Müdürü Fuat Dursun, Küre Dağları Milli Park Müdürü Ahat Deliorman da yer aldı. incelemede Bartın'da bir milli park ve 3 tabiat parkı olduğunu ifade eden Hasan Başyiğit, “Orman ve Su İşleri 10. Bölge Müdürlüğü olarak çalışmalarımızı yerinde görmek için bugün Bartın'dayız. Bartın'da en önemli korunan alanımız Küre Dağları Milli Parkı. Bunun dışında Balamla, Ahatlar ve Gürcüoluk Mağrası tabiat parklarımız var. Bu tabiat parklarıyla ilgili gelişim planı çalışmalarımız devam ediyor. Bu yıl itibariyle inşallah bunların planlarını bitireceğiz ve bitirdikten sonra bunlarla ilgili ön görülen tesis, bina gibi her şeyin planlamasını yapacağız. Küre Dağları Milli Parkının Bartın'da kalan kısmıyla ilgili olarak birkaç noktada günü birlik kullanım alanı planlıyoruz. Bu alanların projeleri bitti. Önümüzdeki yıl itibariyle bu günü birlik kullanım alanlarıyla ilgili ihale işlemlerine başlayacağız” dedi.
KÜRE DAĞLARI MİLLİ PARKI TUR GÜZERGAHLARI BELİRLENİYOR
Küre Dağları Milli Parkı için hem Kastamonu da hem de Bartın'da tur güzergahları yolları, yürüyüş yolları, gözlem kuleleri gibi yapıların projelendirmesi çalışmaları yaptıklarını dile getiren Başyiğit, “Küre Dağları Milli Parkıyla ilgili aynı zamanda hem Kastamonu da hem de Bartın'da tur güzergahları yolları, yürüyüş yolları, gözlem kuleleri gibi yapıların projelendirmesi çalışmalarına başlıyoruz. Bu projeler bittiğinde de yapım ihaleleri gerçekleştireceğiz. Bu çalışma Bartın'ın eko turizmini geliştirecek ve buna katkı sunacaktır. Tabi bu çalışmalarla da sınırlı kalmıyoruz. Üniversitemizle bugünlerde görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Özellikle eko turizmin geliştirilmesi noktasında düşünülen projeler var. Bunların üniversiteyle birlikte gerçekleştirilmesini sağlamayı hedefledik. Çalışmalara da başladık” şeklinde konuştu.
EN KISA ZAMANDA YÖNETİM PLANI YAPILACAK
Güzelcehisar Lav Sütunlarının Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun 12 Ağustos'ta Bartın'a yaptığı ziyarette tabiat anıtı ilan edildiğini kaydeden Başyiğit, “Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 12 Ağustos'ta Bartın'a yaptığı ziyarette Bartın'da korunacak başka bir alanın daha ilanını yaptı. Güzelcehisar Lav Sütunları Tabiat Alanı ilan edildi. Bugün de bu alanı Kültür ve Turizm İl Müdürümüz Sayın Fuat Dursun ve sizlerle birlikte yerinde inceledik. En kısa zamanda bu alanın yönetim planını yapacağız. Bundan sonraki süreçte ilgili paydaşlarımızla ve kurumlarımızla görüşerek burada Bartın turizmine katkı sağlayacak ve canlandıracak, doğan sevenlerin hizmetine sunabilecek ne gerekiyorsa planlamasını yapacağız” ifadelerinde bulundu.
“EKO TURİZM VE DENİZ TURİZMİ AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ BİR NOKTA”
Güzelcehisar'ın eko turizm ve deniz turizmi açısından çok önemli bir nokta olduğunu ifade eden Başyiğit, “Lav Sütunlarının tamamını tüm cepheleriyle görebilmek için denizden incelememizi gerçekleştirdik. Burası gerçekten ve çok nadide bir yer. Burasıyla ilgili planlamalarımızı yapacağız. Şu bir gerçek ki burası gelişmeye çok müsait bir yer. Hem orman hem de su ekosistemlerinin iç içe olduğunu bir alan. Eko turizm ve deniz turizmi açısından çok önemli bir nokta. Bizlerin dışında burada Kültür ve Turizm İl Müdürlüğümüzün de bir projesi var ve projesinin ihalesi gerçekleştirildi. Bu da memnuniyet verici bir gelişme. Bizim yapacağımız planlama çalışmasıyla da burası Bartın için önemli bir turizm merkezi olacak. Bugün bizlere eşlik eden Kültür ve Turizm Müdürümüze ve sizlere çok teşekkür ediyorum. İnşallah planlama aşamasında da yine sizlerle birlikte çalışmaları yerinde görürüz” dedi.
GÜZELCEHİSAR BAZALT SÜTUNLARI TABİAT ANITININ ÖZELLİĞİ NE?
2873 sayılı Milli Parklar Kanunu'na göre Tabiat anıtı; tabiat ve tabiat olaylarının meydana getirdiği özelliklere ve bilimsel değere sahip ve milli park esasları dahilinde korunan tabiat parçaları olarak ifade edilmiştir. Bölge ormanlarının üzerinde bulunduğu arazi II. Zamanın (Mezozoik) Kretase Flisinden oluşmuş olup, anakaya kırıntılar ve karbonatlar, volkanik ve sedimenter kayalar, ayrılmamış Gnays, Şist, Amfıbolit ve mermerlerden oluşmaktadır. Güzelcehisar bazalt sütunları 80 milyon yıl önce volkanlardan akan lavların soğuyup kristalleşerek kaya haline dönüşmesi sonucu oluşmuştur. Güzelcehisar Bazalt Sütunları Tabiat Anıtı İlimiz Merkez ilçe Güzelcehisar Köyü hudutları dahilinde kalmakta olup, alan 143 dekardır. Bartın'dan Güzelcehisar plajına kadar asfalt yol 13 kilometrdir.
BARTIN VE TÜRKİYE'NİN DEĞERLİ ALANLARINDAN
Güzelcehisar Bazalt Sütunlarının bulunduğu alanın biyoçeşitlilik değeri yüksek olup, saha hem orman hem de kumul ekosistemine sahiptir. Kestane, gürgen, ıhlamur, akçaağaç, defne, akçakesme, mersin, kum zambağı, eğrelti otu, tavşan memesi alanda görülebilecek bitkilerden olup, son araştırmalarda endemik bir bitki olan Türkçe ismi "Turanotu" olarak bilinen Turanecio hypochionaeus" bitkisi bu alanda tespit edilmiştir. Yaban hayvanlarından olan yaban domuzu, yaban tavşanı, sansar sahada görülebilecek türlerdendir. Saha, Lav kayalarının jeolojik özellik değeri, peyzaj değeri, rekreaktif özelliği, eko turizm özelliği açısından Bartın ili ve ülkemizin değerli alanlarından olup, Güzelcehisar Lav Sütunlarının jeolojik özellik ve görsel güzelliğinin yanında saha, orman, kumul ve sulak alan ekosisteminin iç içe olduğu bir bölge olması yönüyle de dikkat çekicidir.
PROJENİN İHALESİ YAPILDI
Diğer taraftan İl Özel İdaresi, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı(BAKKA) Bartın Üniversitesi ve Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan Güzelcehisar Lav Sütunları ve Sahilinin Turizm ve Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama Projesi'nin ihalesi gerçekleştirildi. Bartın Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Bülent Cengiz, Bartın Valisi Nusret Dirim'in de katıldığı bir inceleme gezisinde projeyle ilgili şu bilgileri vermişti:
BAŞLANGIÇ PROJESİ
“Başlangıç projesi olarak bu projeyi esas aldık. Şuanda alan bakir bir alan yani standart bir kullanım söz konusu değil. Projenin daha planlı bir şekilde ilerleyebilmesi için alanda gerekli alt yapı çalışmalarının öncelikle yapılması gerekiyor. BAKKA da projeye destek veriyor. Güzelcehisar gerçekten adı gibi güzel bir yer. Gerçekten içinde birçok güzelliği barındıran bir yer. Doğal güzellikleri ve iklimsel avantajıyla önemli bir çekim merkezi olduğu gibi Güzelcehisar Kalesi gibi arkeolojik sit alanlarına da sahip. Ama en önemli özelliği dünyada eşi benzeri olmayan lav sütunlarına sahip olması.
TÜRKİYE'DE EŞİ BENZERİ YOK
Lav kayaları ve lav sütunlarıyla Güzelcehisar, Bartın'ı hem ulusal hem de uluslararası alanda tanıtacak bir özelliğe sahip. Biz de bu özelliğinden yola çıkarak bu projeyi hazırladık ve projede bunu vurguladık. Bugün dünya UNESCO listesinde yer alan Kuzey İrlanda'daki lav kayalıklarına benzer bir oluşum Güzelcehisar'da da var. İrlanda'daki alan yılda 2-3 milyon turist çekiyor ve bilimsel amaçlı turlarda düzenleniyor. Biz tüm bu örneklerden yola çıkarak neden Güzelcehisar'da böyle bir yer olmasın diye düşündük.
SADECE DENİZDEN GÖRMEK MÜMKÜN
BAKKA'ya sunduğumuz projede bir alt yapı projesi olduğu için projede alandaki en temel ihtiyaçları göz önünde bulundurduk. Lav kayalıklarının görünebilirliği, tanıtımı ve ilimiz ile ülkemize ekonomik girdisini ön planda bulundurduk. Bütün bunlardan yola çıkarak bu projesi hazırladık. Güzelcehisar sahili lav kayalıklarının devamlılığını sağlayan bir alan. Mugada sahiline deniz içerisinde uzanan lav kayalıkları var. Bunları karadan görmek çok mümkün değil. Çünkü asıl oluşumlar deniz içerisinde. İrlanda'da benzer şekilde deniz içerisinde bulunuyor.
850 METRE UZUNLUĞUNDA İSKELE YAPILACAK
Bu lav kayalıklarının en güzel tanıtım şeklinin ise kuzeyden güneye Güzelcehisar sahilini de içerisine alarak toplam 850 metre uzunluğunda bir iskeleyle birbirine bağlamak olduğuna karar verdik. Bu iskele sayesinde fotoğraf çekilebilmesi de dahil olmak üzere erişilebilirliği sağlamış olacağız. Plajı kuzeyden güneye birbirine bağlayarak 3 metre genişliğinde ve toplam 850 metre uzunluğunda imar planına uygun bir şekilde bir yürüyüş parkuru düzenledik. Ayrıca alanın kuzey noktasında bir 290 metrekarelik seyirterası oluşturulacak. Alanın orta noktasında ise festival alanı oluşturulacak. Çünkü turizm sektöründe festivaller tanıtım açısından önemli bir unsur oluşturuyor. Bartın Valiliği de lav festivalleri düzenlemeyi planlıyor.
BAKKA YÖRE HALKINA TURİZM EĞİTİM VERECEK
Tabi bu iskele yürüyüş parkurlarının ileriki aşamalarda daha da uzatılabilmesi söz konusu. Bunun için bu iskeleler eklenebilir nitelikte olacak. Aynı zamanda proje çerçevesinde yöre halkının bilinçlenmesi açısından BAKKA tarafından turizm eğitim faaliyeti gerçekleştirilecek. Konunun bilimsel platformda tartışılabilmesi amacıyla da bir çalıştay gerçekleştirilecek. Ayrıca Kuzey İrlanda'ya bir teknik gezi de gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Tüm bu çalışmaları gerçekleştirdiğimiz takdirde burası hem ulusal hem de uluslararası alanda önemli bir çekim merkezi olacak. Buradaki kontrolsüz turizm faaliyetleri çok daha kontrollü bir şekilde gerçekleşecek ve halkın yaşam standardı yükselecek.”
BÖLGEDE ARKEOLOJİK KAZI DA YAPILACAK
Bartın Valisi Nusret Dirim ise Güzelcehisar'da aynı zamanda arkeolojik kazı da yapılacağını söylemişti. Dirim, “Güzelcehisar'ın kalesi var. Şu anda burçları gözüküyor. Bu da aslında Amasra Kalesi kadar önemli ve tarihi bir kale. Bir turistik destinasyon noktası olarak bu bölgeyi zenginleştiren bir yer ve burası aynı zamanda arkeolojik sit alanı. Burayla ilgili üniversitemiz şuanda bir çalışma yapıyor. Bartın Üniversitesi Arkeoloji Bölümü şu anda ekipleriyle birlikte Bakanlık'tan gerekli izinleri alıp burada kazı çalışması yürütecekler. Öncelikle bunun rölevesi çıkarılacak. Orijinal şekli nasıl? Onlara ulaşıldıktan sonra bütçe imkanları oluşturulup restorasyonu yapıldıktan sonra buranın da turizme kazandırılması gerekiyor. Ayrıca köyün içerisinde de birçok tarihi değer de var. Onlarla ilgili de çalışmalar yapılması gerekiyor. Tarihi mezarlıklar var, Müslüman mezarlıkları, gayrimüslim mezarlıkları var. Bu nedenle burası çok önemli bir bölge” demişti.