'Okulum Temiz' Programı Yıl Boyunca Devam Edecek: Bartın'daki Okullara Yeni Belgeler

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 2024-2025 eğitim öğretim yılında yürütülecek faaliyetlere yönelik yayımlanan genelge doğrultusunda, 'Okulum Temiz' belgelendirme programı devam ediyor. Bakanlık ve Türk Standartları Enstitüsü iş birliğiyle hazırlanan 'Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu'na uygun olarak, okulların hijyen standartları ve enfeksiyon kontrolü konularında yapılan denetimler sonucunda 'Okulum Temiz' belgeleri verilmeye devam edecek.

Programın Uygulanma Süreci ve Hedefler

“Okulum Temiz” belgelendirme programı, eğitim kurumlarının hijyen standartlarının geliştirilmesi, enfeksiyon önleme çalışmalarının planlanması, uygulanması ve sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla yürütülüyor. Program çerçevesinde, Millî Eğitim Bakanlığı ve Türk Standartları Enstitüsü tarafından hazırlanan kılavuzlar doğrultusunda, eğitim kurumlarının uygunlukları değerlendirilerek belgeler veriliyor.

Bu program ile birlikte, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okul ve kurumlarda 14001 Çevre Yönetim Sistemleri'nin uygulanması sağlanarak, dünyaca tanınan uluslararası standartlara uygun çevre yönetimi hedefleniyor. Ayrıca, ortaya çıkan atıkların uygun şekilde bertarafından ziyade, kaynakların daha verimli kullanımı ve atık miktarının en az seviyeye indirilmesi amaçlanıyor.

Çevre Yönetim Sistemleri ve Sıfır Atık Yaklaşımı

“Okulum Temiz” programı kapsamında, çevre yönetim sistemlerinin yaygınlaştırılması ve belgelendirilmesi hedefleniyor. Bu çerçevede, sürdürülebilir Sıfır Atık yaklaşımı ile verimliliğin artırılması, temiz ortam kaynaklı performansın artırılması, israfın önüne geçilmesiyle maliyetlerin ve çevresel risklerin azaltılması hedefleniyor. Ayrıca, çevre koruma bilincinin kurum bünyesinde gelişmesine katkı sağlanarak, çalışanların duyarlı tüketici bilincine sahip olmaları teşvik ediliyor. Bu sayede, ulusal ve uluslararası alanda okul ve kurumların “çevreci” sıfatı kazanması ve saygınlıklarının artırılması amaçlanıyor.

Bartın'daki Başarılar ve Yeni Belgeler

“Okulum Temiz” belgelendirme programı çerçevesinde 2020-2021 eğitim öğretim yılında, 50 bin 869 resmî okul ve kurumun belgelendirme başvurusu alınarak yaklaşık yüzde 98'i belgelendirildi. 2023 yılı sonu itibariyle Bartın dahil olmak üzere 81 ilde toplam 34 bin 863 okul ve kurumda belge yenileme denetimleri tamamlandı. Ayrıca, “Millî Eğitim Bakanlığı Belgelendirme Hizmetleri Yönergesi” doğrultusunda, 20 okul “TS ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi” belgesi almaya hak kazandı.

Yeni eğitim öğretim döneminde de Bartın'da belgelendirme faaliyetlerinin devam etmesi bekleniyor. “Okulum Temiz” programı, eğitim kurumlarının çevre ve hijyen standartlarını artırarak, daha sağlıklı ve çevreci bir eğitim ortamı sağlama amacını sürdürüyor. Bu süreçte, Bartın'daki okulların da yüksek standartlarda eğitim ve çevre yönetimi konularında başarılı sonuçlar elde etmesi hedefleniyor.

Bakmadan Geçme