NUSRET DİRİM AÇIKLADI

Bartın'da neler oluyor?

Nurdan Eroğlu

Bartın Valisi Nusret Dirim, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla Bartın'daki yerel ve ulusal basın kuruluşları temsilcileriyle bir araya geldi. İl Özel İdaresi İnkumu Dinlenme Tesislerinde basın mensupları için kahvaltı düzenleyen Dirim, demokrasinin yapı taşları olan gazetecilerin Basın Bayramını kutlarken Katı Atık Bertaraf Tesisi, TOKİ Köprüsü, Bartın Irmağı Islah Projesi, havaalanı, turizm ve FETÖ soruşturmalarıyla ilgili önemli açıklamalarda da bulundu. İşte o açıklamalar!

Bartın Valisi Nusret Dirim, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla Bartın'daki yerel ve ulusal basın kuruluşları temsilcileriyle bir araya geldi. Dün, İl Özel İdaresi İnkumu Dinlenme Tesislerinde basın mensupları için kahvaltı düzenleyen Dirim, gazetecilerle hem sohbet etti hem de onlara önemli açıklamalarda bulundu. İlk olarak “ demokrasinin yapı taşları” olarak nitelendirdiği gazetecilerin Basın Bayramını kutlayan Dirim, “24 Temmuz Gazeteciler Bayramınız kutlu olsun. Sizler demokrasinin en önemli unsurlarından birisiniz. Özellikle 15 Temmuz hain darbe girişiminde medyanın ne kadar önemli olduğunu Türk milleti bir defa daha gördü. Medya o gece Sayın Cumhurbaşkanımızın sesini halka ulaştırdı ve halkımız da o çağrıya kulak vererek meydanlara indi. 15 Temmuz darbesinin halkımız tarafından geri püskürtülmesindeki en büyük aktör Türk medyasıdır. Bunu kabul edip hakkını da vermemiz gerekiyor. Bunun için medya ülkemizin vazgeçilmez bir unsurudur” dedi.

DİRİM: “AKTİF YEREL MEDYAYA SAHİBİZ”

Bartın'ın aktif bir yerel medyaya sahip olduğunu ifade eden Nusret Dirim, “Bartın ölçeğinde de memnuniyetle ifade edebilirim ki aktif yerel medyaya sahibiz. Her şeyi takip ediyor ve bizim görmediklerimizi görüp, bizim duymadıklarımızı duyup paylaşıyor bir anlamda da bizleri aslında bilgilendiriyorsunuz. Bunun için sizlere teşekkür ediyorum. Sizlerin halkla iç içe olup her şeyden haberdar olmanız çok önemli. Bazen de ilimizin iyiliği için görüp duyduklarınızı haber yapmayıp bizlerle direk paylaşıyorsunuz. Bu hassasiyetli yaklaşımınız için de sizlere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

“BİZLER GİBİ SİZLER DE KAMU GÖREVİ YAPIYORSUNUZ”

Gazetecilerin de bürokratlar gibi kamu görevi yaptığını kaydeden Dirim, “Aslında bizler gibi sizler de kamu görevi yapıyorsunuz. Sizler bir dalında bizler başka bir dalda olsak bile aslında hepimiz aynı ağacın dallarıyız. Bu ağacı hep birlikte güçlendirmemiz gerekiyor. Çünkü bu ülke bizim. Hepimizin bu ülkeyi gelecek kuşaklara en güzel şekilde aktaracak çalışmalar içerisinde olmamız lazım. Ülkemiz güçlü olursa gelecek nesillerimiz de güçlü bir ülkeye sahip olacaktır. Bu nedenle işbirliği içerisinde yolumuza devam etmeliyiz. Biz her zaman medyanın önerilerini ve eleştirilerini takip etmek ve bu önerileri ile eleştirileri en ince ayrıntısına kadar değerlendirmek durumundayız. Sizlerin Bartın'daki bu birlikteliğinizi memnuniyetle karşılıyorum” ifadelerinde bulundu.

DİRİM'DEN ÖNEMİ AÇIKLAMALAR

Nusret Dirim bu açıklamalarının ardından Bartın'ın il oluşundan bu yana 26 yıl geçtiğini ifade ederek ilin sorunları ve gündemdeki projeler hakkında önemli açıklamalar gerçekleştirdi. İşte Nusret Dirim'in Katı Atık Bertaraf Tesisi, TOKİ Köprüsü, Bartın Irmağı Islah Projesi, havaalanı, turizm ve FETÖ soruşturmalarıyla ilgili açıklamaları ve merak edilenler!

BU YIL İLK KEZ ÇÖPLÜKTE YANGIN ÇIKMADI!

“Bartın 26 yıl önce il olmuş. Ancak halen daha çözmemiz gereken bazı sorunlar var. Bu sorunlardan biri de şehir çöplüğü. Biliyorsunuz çöplük İnkumu tepesinde bulunuyor. Her yıl yaz aylarında çöplükte yangın oluyordu. Özellikle İnkumu'na gelen ve burada kalan vatandaşlar bu yangınların oluşturduğu duman ve külden rahatsızlık duyuyordu. Bu sene çöplükte bir yangın yaşanmadı. Belediyeyle bu konuda sürekli irtibat halindeyiz. Yangın çıktığında belediyenin araçları yeterli gelemeyebiliyordu. Bizlerde üzerimize düşeni yapıp belediyeye bu konuda yardım ediyorduk. Geçen yıl da yardım da bulunduk. Ama şöyle bir durum vardı çöplüğün yamacında çıkan yangınlar sönmüyordu. Bu sene yamaçlara çöp dökümünü engelledik. Üst tarafı kapattık. Şuanda ilçelerden ve köylerden gelen çöplerin hepsi sadece aşağıya dökülüyor. Aşağıya da bir nöbetçi koyduk. Nöbetçi gelen araçlara çöpleri dökecekleri yeri gösteriyor. Bu yıl sıcakların oldukça yüksek olmasına rağmen ilk kez çöplükte yangın çıkmaması bizlere yapılan bu çalışmanın ne kadar doğru olduğunu gösterdi.

KATI ATIK BERTARAF TESİSİ PROJESİ ONAY AŞAMASINDA

Tabi bu uygulama geçici bir uygulama. Bartın'ın bu konuda sağlıklı biz çözüme yani sağlıklı bir çöp dökme sistemine ve yerine ihtiyacı bulunuyor. Çöplerin sağlıklı bir şekilde depolanması, ayrıştırılması ve katı atıkların da bertaraf edilmesi gerekiyor. Bununla ilgili de Kaman Köyü'nde katı atık bertaraf tesisi yapacağız. Proje yeniden revize edildi. Biz tesisin yer düzenleme işini gerçekleştirdik. Şuanda da proje onaylanma aşamasına geldi. Proje onaylandıktan sonra ihalesi yapılacak. Bugünlerde ihalesi gerçekleştirilirse de bu yıl tesis yapılacaktır.

MEVCUT ÇÖPLÜKTEKİ GAZIN ENERJİYE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ GÜNDEMDE

Katı atık bertaraf tesisi hayata geçip çöp depolanmaya başlandığında mevcut çöplük terk edilecek. Her iki alanda da çalışmalar yapacağız. Tabi şehir çöplüğü terk edildikten sonra buradaki gazın enerjiye dönüştürülmesiyle ilgili de çalışma yapmamız gerekiyor. Çünkü içinde biyoenerji mevcut. Bu gazı bir şekilde enerjiye dönüştürebiliriz. Aynı zamanda zamanla çöplük alanın üzerini yeşillendirme çalışmaları da başlayacak.

SANKO ÇİMENTO FABRİKASI İLAVE YAKMA ÜNİTESİ KURACAK

Çöpler ayrıştırıldıktan sonra ortaya tabi bir katı atık da çıkıyor. Dünyada bu katı atıklar işi şekilde bertaraf ediliyor. Ya depolanıyor ya da yakılıyor. Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çimento fabrikalarıyla bir protokol yaptı. Çimento fabrikaları ilave yatırımlar yaparak bu katı atıkları yakacak üniteler yapıyorlar. Bartın'da da bu konuşa Sanko Çimento Fabrikasıyla görüştük. Mevcut fabrikaya yeni ilave yakma ünitesi yapacaklar. Biz katı atıkları onların istediği standartta presleyeceğiz. Onlar da yakım işlemini gerçekleştirecekler. Bu katı atıklar aynı zamanda onlar içinde bir avantaj. Çünkü kömür yerine alternatif yakıt haline gelecek.

NİTELİKLİ TURİZM ŞART!

Turizm Bartın için en önemli gelir kaynağı olacağı için Bartın'ın çevreyle ilgili sorunlarını sağlıklı bir şekilde yürütmesi gerekiyor. Bölgemizin sahip olduğu güzellikleri ekonomiye dönüştürmemiz gerekiyor. Aynı zamanda Bartın'da nitelikli turizme geçmemiz gerekiyor. Hemen yanımızda bulunan Safrabolu'daki turizm işletmecileri bir odayı gecelik 450 TL'ye dahi verebiliyor. Bizim de burada daha nitelikli tesisler oluşturup daha nitelikli turizmi hayata geçirmemiz gerekiyor.

BU YIL 12 KÖYE KANALİZASYON VE PAKET ARITMA TESİSİ YAPILACAK

Buradaki doğal güzellikleri gelecek kuşaklara bozmadan aktarmamız gerekiyor. Her zaman diyoruz Bartın Ankara'nın denizi diye. Bartın'ın Ankara'nın turizm destinasyonu olarak gelişip güçlenme potansiyeli var. Bizim de bu potansiyelin çıtasını her yıl yükseltmemiz lazım. Önümüzdeki dönemde suyla temas eden köylerimizin kanalizasyon ve arıtmalarını gerçekleştireceğiz. Bu konuda ciddi çevre sorunları yaşıyoruz. Belediyemiz şuanda şehir merkezinin kanalizasyonunu temizliyor. Merkezin tamamı aşağı yukarı arıtmaya bağlandı. Ama Kozcağız, Kumluca, Abdipaşa ve Merkez İlçede Bartın Irmağına kanalizasyon tahliye eden köylerimiz var. Bu köylerde hem kanalizasyon hem paket arıtmayı gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bu yıl 12 köyümüzde hem kanalizasyon hem paket arıtma yapacağız. Her yıl de bu kapsamda 8 köyümüzde bu çalışmaları gerçekleştirmeye çalışacağız.

BARAJLAR TAMAMLANDIKTAN SONRA BARTIN YEDİ GÖLLERE RAKİP

Bartın'da önümüzdeki yıllarda 3 tane çok güzel baraj gölü oluşacak. Bu barajların asıl yapılış amacı seli önlemek için ama barajlarla birlikte oluşacak gölleri belki de bölgenin en güzel gölleri olacak. Özellikle Kirazlıkköprü Barajı tamamlandığında ortaya çıkacak olan baraj gölü bu bölgenin en güzel gölü olmaya aday. Çünkü bu göllerin çevresinin tamamı ormanlarla kaplı olacak. Her türlü su sporlarının yapılabileceği alanlar oluşacak. Bartın Irmağı çevresindeki teknelerin birçoğu belki oralara taşınacak ve belki de bu göller Yedi Göllerden daha fazla bölgemizde cazibe merkezi olacak.

ÖZEL İDAREDEN KÖYLER İÇİN ÖNEMLİ BÜTÇE

Bu yüzden bu göllerin çevresini şimdiden planlayıp turizme dönük hale getirmemiz gerekiyor. Bu planlamaları yaparken ilk başta o göllere çevre köylerden kanalizasyon tahliyesinin önüne geçmemiz gerekiyor. Bunun için İl Özel İdaremizden her yıl önemli bir miktarda bütçe ayıracağız. Aynı zamanda Büyükkızılkum'u Filyos'a bağlama projemiz var. Bu projeyle hem Filyos Projsiyle entegre olacağız hem de orada yaşayan insanlar bizim turizm noktalarımıza rahatlıkla ulaşabilecek. Bütün bu turizm potansiyelleri düşünüldüğünde köylerimizde grup yollarımızda ciddi çalışmalar gerçekleştireceğiz. Bu yıl bu çalışmalara başladık. Grup yollarımızı genişletmek ve yollarımızın standardını yükselmek istiyoruz.

İNKUMU'NA YENİ ULAŞIM YOLU

İnkumu'da artık imara açılabilecek bir arsa mevcut değil. Bu nedenle buradaki nüfus bu kadarla sınırlı kalacak gibi görünüyor. Sadece turizmin yoğun olduğu aylarda günü birlik ziyaretçilerden dolayı bir yoğunluk oluşuyor. Tabi İnkumu'nda kışın konaklama olasılığı ve buranın Bartın'ın bir mahallesi gibi olması da düşüldü. Bunun için bir tünel projesi düşünüldü. 750-800 metrelik bir tünel yapılması gerekiyor. Ancak bu projenin maliyeti biraz yüksek ve bu maliyeti karşılamak da kolay değil. Biz bu projenin yerine şehir çöplüğünün yan tarafından yeni bir bağlantı yolu yapmayı düşünüyoruz. Çöplüğün ıslahını gerçekleştirdikten sonra İnkumu'na yeni bir giriş yolu daha yapmak istiyoruz. Mevcut İnkumu yolunu da genişlik olarak duble yol seviyesine çıkarmak istiyoruz. İl Özel İdaremiz ve Bartın Belediyesi bu yol çalışmasını birlikte yapacak.

TOKİ KÖPRÜSÜ İÇİN TOKİ YOLU GELİŞİ GENİŞLETİLECEK

TOKİ Köprüsü için TOKİ yolu gelişini genişleteceğiz. Orada belediyenin arıtma merkezi var. Merkezin devamında bir tane daha köprü var o köprüyü büyük bir köprü olarak yapacağız. Köprü için yapılan ödeneği orada kullanabiliriz diye düşünüyoruz. Orada küçük bir menfez var onunda büyümesi gerekiyor. Biz Özel İdare olarak arkadan duble yol yaparak geliyoruz. Bu yetmeyecek oraya da bir köprü gerekecek. Onu da Özel İdare olarak yapabileceğimizi düşünüyoruz. Bartın Irmağı üzerinde tartışılan köprüyü Devlet Su İşleri yapacak. Devlet Su İşleri o köprüyü Bartın Irmağı Islah Projesi kapsamında yapacak.

BİR DEĞİL İKİ KÖPRÜ

O büyük bir proje ve köprünün maliyeti ciddi bir maliyet. Köprünün altından trafik geçecek, çok büyük bir yatırım olacak. DSİ Bartın Irmağı Islah Projesi kapsamında projeyi yürütecek. Daha önceki yıllarda köprü için Kalkınma Bakanlığından 2 milyon TL'lik bir ödenek aktarımı olmuş. Bu para Özel İdarede duruyor. Bu 2 milyon TL'yi biz TOKİ 2 köprüsünde kullanalım istiyoruz. TOKİ 1 Bartın Irmağı üzerinde, TOKİ 2'de Gölbucağı tarafında bahsedilen küçük bir köprü var o köprüde kullanalım istiyoruz. Bu konuda teknik olarak Devlet Su İşleri yetkili ve yatırımcı kuruluşta Devlet Su İşleri olacak. İzinleri ve hukuki mekanizma buna göre gelişiyor. İhale buna göre olacak. İhale köprüler içinde olmak suretiyle yapılacak. Bir tanede limana köprü yapılacak. Çok büyük bir köprü var orada açılır kapanır şekilde. O köprüde aynı ihalenin içinde olacak.

BARTIN IRMAĞI ISLAH PROJESİNDE REVİZE

Bartın Irmağı Islah Projesinde mücavir alan sınırlar içerisinde kamulaştırmayı Belediyenin yapması gerekiyor. Mücavir alan dışındaki kısımları da Devlet Su İşleri yapacak. Bartın Belediyesi de bu işi nasıl yapacak? Nakiti varsa nakit kullanacak, nakit kullanamıyorsa kaynak üretecek. 18 uygulamasıyla arsa üretecek ve o arsaları değerlendirip orada oluşacak rantlarla bunun bir kısmını finanse edebilir. Belediyemiz biraz bütçenin büyük olmasından dolayı çekingen davrandı. Şu anda gelinen noktada proje revize edildi, biraz daha küçüldü.

BELEDİYENİN KAMULAŞTIRMA MİKTARI 20 MİLYONA DÜŞTÜ

Barajlardan su çıkışlarıyla birlikte debinin biraz daha düşük olacağına yönelik teknik çalışmadan sonra Bartın Irmağının biraz daha daralacağı öngörüsüyle kamulaştırılacak alan azaldı. Belediyemiz şu an üstünden gelebileceğini düşünüyor, ‘tamam' diyor. 80 milyon lira civarından bir kamulaştırma çıkıyordu. Şu an 20 milyon civarında bir rakama geliyor. Belediyemiz zaten bu rakamı hemen hepsini bir anda ödeyecek değil. Yıllar içerisinde ödeyecek.

PROJEDE GECİKME YOK

Projede bir gecikme yok. Baraj inşaatlarının bitmesiyle Devlet Su İşleri burada yapılan çalışmaları taçlandıracak. Bütün çalışmaları gösterecek ve şehre ciddi bir turizm potansiyeli kazandıracak çok önemli bir proje. Barajlar bittikten sonra yürüyecek bu proje. Irmağın çünkü zemininde çalışmalar yapılacak. Zeminde sağlamlaştırma yapılacak, taş döşenecek, yalıtım yapılacak. Irmağın su kaybı ve çamur birikimlerine engel olacak çalışmalarla doğal hayatı geliştirecek çalışmalar yapılacak. Çevresi dik duvarlar üzerine yeşil korkuluklar gibi değil. Yürüyüş alanları var, yüzme için kullanılacak alanlar var. Balıkçılık için kullanılacak alanlar ve çok güzel mesire alanları var.

PROJE BAKAN EROĞLU'NUN TAKİBİNDE

Türkiye'nin örnek projelerinden biri olacak. Devlet Su İşleri oldu bittiye getirecek şekilde hareket etti ama asıl projeyi Orman ve Su İşleri Bakanımızın çok önem verdiği bir proje. Devlet Su İşleri'nin de yüz akı olacak, buradaki ve bölgedeki tüm çalışmalar vizyonunu gösterecek. Çok önemli bir proje olduğu için iyi yürütülmesi gerekiyor ve olması gereken şekilde de devam ediyor. Herhangi bir gecikme yok.

HAVAALANI PROJESİ GÜNCELLİĞİNİ KORUYOR

Havaalanı projemiz güncelliğini koruyor. Şu an için sadece bir öneri. Saltukova Havaalanı ile bölge yoluna devam edemeyecek. Yeni bir çözüm gerekiyor. Yeni çözüm de Bartın'a olabilir. Kızılkum Hava Alanı projesiyle yapılabilir. Filyosla da bağlantısı var. Her şey hayalle başlar.

FETÖ BAĞLANTISI İLE 2 PERSONEL HAKKINDA İŞLEM

Resmi dairelerden şu ana kadar örgütle bağlantısı olabilecek kişilerin tamamını tespit ettik. Ama yüzde yüz tespit ettik diyemiyoruz. Türkiye'nin başkan bir ilinde yürütülen soruşturmayla ilgili bilgi geliyor. Bir bakıyorsunuz bizim hiç tahmin etmediğimiz kişilerin bağlantısı çıkıyor. Geçen hafta benzer bir durum jandarmada oldu. FETÖ bağlantısı ile 2 personel hakkında işlem yapıldı. Yargılama esnasında itirafçıların verdiği bilgilerle bağlantılar çözülüyor. Bu uzun soluklu bir şey. Devam edecektir.

678 KİŞİ HAKKINDA ADLİ İŞLEM

Mahkemelerimiz karar vermeye başladı. Teknik bilgileri de vereyim. Şu ana kadar kamu görevinden 294 ihraç var. Bunların dışında göreve iade 80 kişi. 90 kişi görevden el çektirilmiş. Hakkında işlem devam ediyor. Adli işlem olarak da toplam 227 tane tutuklu var. 76 tane firari sanık var. 195 tane adli kontrol şartıyla serbest bırakılanlar var. Hafta da bir imza atıyorlar. Mahkemelerce 4 tane serbest bırakılan var. 678 kişi ile ilgili adli işlem yapıldı. Gözaltında olan sanık şu an için yok. 678 tane ayrı ayrı dosya var.”

AHÇIOĞLU: “TÜRK BASINI YOLUNDAN SAPMADAN YÜRÜMEYE DEVAM EDECEK”

Kahvaltıda meslekte 30 yıl geçirmiş duayen Gazeteci Erkan Ahçıoğlu, basın mensupları adına bir konuşma yaptı. Türk basına darbe vurmak ve basının susturulmak istendiği zamanları yaşadıklarını ifade eden Ahçıoğlu, “Büyük sorunlarla karşı karşıya kaldığı, her geçen dönemde siyasi olayların etkisinde büyük sorunlar yaşadığı bir gerçek. Bütün bunlara rağmen ulusal basınımız hiçbir şekilde taviz vermeden yolunu çizmiş ve yoluna devam etmiş, özellikle laik ve Atatürkçü tavrını hiç bırakmadan yayınlarını sürdürmüştür. Ama öyle zamanlar geldi ki Türk basınının susturulmak istendiği veya Türk basınına darbe vurulmak istendiği günleri hep yaşadık. Günümüzde basının yine böyle değişik sorunlarla karşı karşıya kaldığı, özellikle gazetecilerin büyük bir çoğunluğunun istemediğimiz davranışlara maruz kaldığı gözlemleniyor. Böyle hüzünlü bir günde de Basın Bayramı'nı kutlamış olmak, ayrı bir hüzün, ayrı bir elem veriyor bizlere. Ama buna rağmen Sayın Valimizin bizi toplaması çok önemli, çok güzel bir gelişme ve şurası da bir muhakkak ki Türk basını daima yolunda sapmadan yürümeye devam edecek” dedi.

AHÇIOĞLU: “BARTIN'DAKİ TABLO HEPİMİZİ GURURLANDIRIYOR”

Gazetecilik mesleğinde 30 yıl geçirdiğini dile getiren Ahçoğlu, “Mahalli basınımıza gelince; ben kendi yıllarımızla bu yılları mukayese ettiğimde 1960-70'li yıllarda 3 günlük gazete, 1 de haftalık gazete çıkıyordu. Bugünlere geldik, şimdi gazeteci arkadaşlarımız, muhabir arkadaşlarımız çok güzel örnekler ortaya koyuyorlar. Ben 30 yıl Bartın Postası Gazetesi'ni çıkardım. 30 yıl boyunca gazetenin sahibi, neşriyat müdürü, muhabiri, musahhihi, haber yazarıydım. Diğer gazetelerdeki arkadaşlar da öyleydi. Böyle kirli yıllar geçirdik. 30 yıl boyunca bu gazeteyi devam ettirmekte zorlandığımız yıllardı o zamanlar. Bartın'da basınımız çok şanslı, bu gelişmiş basın tablosu hepimizi gururlandırıyor” şeklinde konuştu.

Nusret Dirim kahvaltı sonunda basın mensuplarıyla hatıra fotoğrafı da çektirdi.

Bakmadan Geçme