'MUHTARIMLA EL ELE DAHA GÜÇLÜYÜM' START ALDI

Beklentiler ve hedefler büyük!

Nurdan Eroğlu

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nce hazırlanan “Muhtarımla El Ele Daha Güçlüyüm” projesi kapsamında muhtarlara verilecek ilk eğitim toplantısı Amasra'da gerçekleştirildi. Kaleşah İlkokulu Çeşm-i Cihan Toplantı ve Konferans Salonu'ndaki toplantıda konuşan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mahmut Şahin, hizmetlerde farkındalık yaratmak amacıyla bu projesi gerçekleştirdiklerini söyledi. Şahin ayrıca Bartın'da engelli, yaşlı ve kadın bakım merkezi açmayı planladıklarını kaydetti.

Bartın Valiliği koordinasyonunda Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nce hazırlanan Bartın İl Özel İdaresi'nin proje ortağı olduğu ve İlçe Kaymakamları ile Muhtar Derneklerinin iştirakçi olarak görev alacağı “Muhtarımla El Ele Daha Güçlüyüm” projesi kapsamındaki ilk eğitim toplantısı Amasra'da gerçekleştirildi. Kaleşah İlkokulu Çeşm-i Cihan Toplantı ve Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen eğitime Amasra Kaymakamı Gökhan Gürbüzerol, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mahmut Şahin, Şube Müdürü Ece Aktaş ile Amasra'ya bağlı mahalle ve köylerde görev yapan muhtarlar katıldı.

GÜRBÜZEROL: “DEVASA BİR TEŞKİLAT”

Toplantıda konuşan Amasra Kaymakamı Gökhan Gürbüzerol, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın son yıllarda göstermiş olduğu gelişmelerle devasa bir teşkilat haline geldiğini ve 7'den 70'e herkese hizmet ettiğini belirtirken bu çalışmaların duyurulması noktasında muhtarların önemine değinerek şunları söyledi:

“Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız son yıllarda büyük bir gelişme gösterdi, devasa bir teşkilat haline geldi. 7'den 70'e dokunmadığı ferdimiz kalmadı. O kadar çok çeşitli hizmetler veriyor ki biz bile işin içinde olmamıza rağmen bazı hizmetlerinden haberimiz olmayabiliyor. Bu durumda vatandaşlarımızın bilgi eksiklerinin olması da son derece doğal. Bu proje Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü'müzün bir projesi. Kendisinin büyük bir eksikliği gidereceğini düşüyoruz ve kendisine çok teşekkür ediyoruz. Devletimiz dünyanın bile hayal edemeyeceği hizmetleri memleketimizin en ücra noktasına kadar götürüyor. Tabi bu hizmetlerin ne olduğu bilmemiz gerekiyor ki bu hizmetlerden faydalanabilelim. Bu toplantının amacı da bu.

“MUHTARLAR GÖZÜMÜZ, KULAĞIMIZ”

Muhtarlarımız bizim için çok önemli. Köylerdeki gözümüz, kulağımız, elimiz sizlersiniz. Sizler sayesinde köylerde yaşayan bütün vatandaşlarımıza ulaşma imkânı buluyoruz. Özelikle bu hizmetleri sizlere anlatmak istedik. Sizden köylerinizde bu hizmetlere ihtiyacı olan vatandaşlarımızı bilgilendirmenizi bekliyoruz. Çünkü devletimizin engellilerden yaşlılara gençlerden çocuklara erkeklerden kadınlara kadar her kesimden insan için hizmeti var. Bu hizmetler her ülkenin altından kalkması ve başarması zor olan hizmetler. Sosyal devlet olmanın gereği de bu. Bunları zaten yapmak zorundayız. Bu tür sosyal yardımlar vatandaşlarımız için aslında bir lütuf değil. Bunlar bütün vatandaşlarımızın hakkı olan hizmetler. Bu güzel projeyi hayata geçirdiği için değerli il müdürümüze çok teşekkür ediyorum. Projenin çok faydalı olacağına inanıyorum.”

ŞAHİN: “FARKINDALIK YARATMAK İSTİYORUZ”

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mahmut Şahin de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın bir çocuğun doğumundan ölümüne kadar her şeyinden sorumlu olduğunu kaydederken Bartın'daki hizmetler ve çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Bartın'da engelli, yaşlı ve kadın bakım merkezi planlandığını söyleyen Şahin, şu ifadeleri kullandı:

“Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak Bartın'da da hizmet vermekteyiz. Bu hizmetlerin akışını bütün toplumumuzun katmanlarına ulaşmasında en büyük katkı siz muhtarlarımızdır. Devletimizin nefesi, sesi, eli, ayağı sizlersiniz. Çünkü bizler memleketimizdeki en yakın yere ve ücra yere sizlerin vasıtasıyla ulaşacağız. Bu nedenle Bartın'da çalışmalarımız ve hizmetlerimizle ilgili bir farkındalık yaratmak istedik ve Sayın Valimizin de destekleriyle bir proje hazırladık.

“ENGELLİ, YAŞLI VE KADIN BAKIM MERKEZİ PLANLIYORUZ”

Bakanlığımız bir çocuğun doğumundan ölümüne kadar her şeyinden sorumlu. Bartın'da engelli yaşlı hizmetler, çocuk ve kadın düzeyinde hizmet vermekteyiz. Her ay 758 kişiye evde bakım hizmeti veriyoruz. 93 kişiye sosyal eğitim desteği veriyoruz. ALO 183 hattımız günün 24 saati hizmet vermektedir. Özellikle köylerimizde yaşlı nüfusumuz her geçen gün artıyor. Bazı köylerimizde yaşayan birkaç kişi bulunuyor. Bizim amacımız bireylerin kendi toplum ortamlarında kalması. Bunun tek yolu da evde bakım hizmeti. Kadına şiddet ve çocuğa şiddet ve çocuk istismarı gibi konularda Bartın olarak bizim planladığımız yeni hizmetler yer alıyor. Türkiye geneline bakıldığında Bartın'ın engelli konusunda risk haritası yüksek. Bununla ilgili Bartın'da bugüne kadar bir çalışma olmamış ama biz yeni planlamalar yaptık. Bakanlık'tan onaylandığımız takdirde Bartın'da engelli, yaşlı ve kadın bakım merkezi planlıyoruz.

ALO 183 24 SAAT HİZMETTE

Evinde kimsesi olmayan vatandaşlarımızın yanı sıra evinde engelli vatandaşı olup da bir yere gidemeyen bireylerimiz var. Biz kurum olarak bu vatandaşlarımıza 1 ay bakmayı taahhüt ediyoruz. Bize ‘Alo' desinler yeter. Biz kendi aracımızla bu vatandaşlarımızı alır yine kendi aracımızla teslim ederiz. Böyle bir uygulama da başlattık. Bu konuda da bilginiz olmasını istiyoruz. Projemizin Bartın'a ve ülkemize bir örnek çalışma olmasını diliyorum. Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

YILMAZ: “HİZMET MODELLERİNİ İÇEREN BİR EĞİTİM PROJESİ PLANLANLANDI”

Proje ile ilgili olarak katılımcılara bilgiler veren Aile ve Sosyal Politikalar Şube Müdürü Ece Aktaş Yılmaz ise düzenlenecek eğitimler ışığında; sunulan hizmetlerin muhtarlar aracılığıyla vatandaşlara daha sağlıklı ulaşması sağlanacağını ifade ederek “Bilindiği üzere muhtarlarımız, devletimizin sunduğu tüm kamu hizmetlerinin ülkemizde yaşayan vatandaşlarımıza ulaştırılması ve yaygınlaştırılması noktasında, vatandaşla devlet arasındaki köprüyü oluşturan önemli bir görevi üstlenmektedirler. Bu doğrultuda sunduğumuz hizmetlerin Bakanlığımızın misyon ve vizyonu gereği yerinde ve zamanında ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasından yola çıkılarak, muhtarlarımıza yönelik Bakanlığımızın hizmet modellerini içeren bir eğitim projesi planlanmıştır. İl Müdürümüz Sayın Mahmut Şahin'in önderliğinde ve girişimleriyle başlatılan bu proje, ilimizde görev yapmakta olan muhtarlarımıza yönelik, Bakanlığımızın hizmet modellerini tanıtan eğitimleri içermektedir.

BEKLENTİ BÜYÜK!

5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında suça sürüklenen ve suç mağduru çocuklar hakkında muhtarlarımızın bilgi, bilinç ve farkındalık düzeyleri arttırılacak, dezavantajlı grupların muhtarlarımız vasıtasıyla Bakanlığımızın hizmet modellerine ulaşması kolaylaştırılacaktır. 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında şiddet mağduru ve şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınlar ile ilgili olarak muhtarlarımızın bilgi, bilinç ve farkındalık düzeyleri arttırılacak, dezavantajlı grupların muhtarlarımız vasıtasıyla Bakanlığımızın hizmet modellerine ulaşması kolaylaştırılacaktır. Bakanlığımızın diğer hizmet modelleri hakkında muhtarlarımız bilgilendirilmiş olacak, bu doğrultuda muhtarlarımızla işbirliği içerisinde çalışmalar yapılacak, Müdürlüğümüz personeli ile muhtarlarımız arasındaki iletişimin daha sağlıklı olması sağlanacak, bu doğrultuda bilgi akışı ve alışverişinin daha işlevsel olmasına katkı sunulacaktır. Yürütülmesi planlanan proje kapsamında ve düzenlenecek eğitimler ışığında; sunulan hizmetlerin muhtarlarımız aracılığıyla vatandaşlarımıza daha sağlıklı ulaşması sağlanacaktır.” diye konuştu.

ÖNEMLİ BİLGİLER VERİLDİ

Konuşmaların ardından da Bartın Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü - Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) Müdürü Ayla Ünal “6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine dair Kanun ve Kadına Yönelik Hizmetler”, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Eğitim ve Danışmanlık Birim Sorumlusu Gülseren Yıldırım “5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanunu ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın Diğer Hizmetleri” , Sosyal Çalışmacı Kübra Yıldız “Madde Bağımlılığı”, Jandarma Astsubay Kıdemli Çavuş Hatice Yalçın “6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Dair Kanun Kapsamında Jandarma'nın Çalışmaları” konularında sunumlar yaparak muhtarlara önemli bilgiler verdi.

EĞİTİMLER KURUCAŞİLE'YLE DEVAM EDECEK

Proje kapsamında 29 Eylül Cuma günü saat 10.00'da Kurucaşile'de, 6 Ekim Cuma günü saat 10.00'da Ulus'ta ve ekim ayının ikinci haftasında ise Merkez ilçede görevli muhtarlara eğitim verilecek.

Bakmadan Geçme