Müdürlükten umre yolcularına eğitim

Sağlık İl Müdürlüğü, yakın zamanda umreye gidecek 110 kişiye koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında eğitim düzenledi. Müdürlük aynı zamanda umre yolcularının aşılarını da gerçekleştirdi.

Sağlık İl Müdürlüğü, yakın zamanda umreye gidecek 110 kişiye koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında eğitim düzenledi. Toplum Sağlığı Merkezi Bulaşıcı Hastalıklar ve Aşı birimi tarafından umre yolcularının aşıları da gerçekleştirilirken vatandaşlara umreyle ilgili broşür ve bilgi notları da dağıtıldı.

İşte Umrede enfeksiyon kontrol önlemleri!

Müdürlük tarafından umre yolcularına verilen broşürlerde Hac ve Umrede enfeksiyon kontrol önlemleriyle ilgili şu bilgilere yer verildi:

“Hac ziyareti sırasında yürüyerek uzun yol kat edileceği için rahat, denenmiş ve ayakta yara açmayacak, ihrama uygun ayakkabı giyilmelidir. Uzun mesafeyi yürüyemeyecek durumda olan yaşlı ve hastalığı olan hacı adayları bu mesafeyi yürümek konusunda ısrarcı olmamalıdır. Şeker hastalığı, damar hastalığı gibi hastalığı olanlar ayak bakımı ve enfeksiyonlardan korunma konusunda ayrıca dikkatli olmalı ve seyahat öncesi hekiminin önereceği tavsiyelere uymalıdır. İhramlı olmak gibi zorunlu haller dışında çorap giyilmelidir.

Tırnak kesimine dikkat!

Tırnak kesimine dikkat edilmeli, el tırnakları yuvarlak, ayak tırnakları tırnak batmasına sebep olmayacak şekilde düz olarak kesilmelidir. Öksürürken/hapşırırken mümkünse tek kullanımlık peçete/mendil ile veya ön kol ile ağız kapatılmalıdır. İşlem sonrası kullanılan mendil/ peçete çöp kutusuna atılmalıdır. Özelikle, öksürme veya hapşırma sonrası, tuvalet sonrası, yemek öncesi ve sonrası ve hayvanlara temas sonrası eller yıkanmalı veya el antiseptiği ile temizlenmelidir. Eller sık sık su ve sabunla yıkanmalı veya el antiseptiği kullanılmalıdır.

Güvenli su içilmeli

Güvenli su içilmelidir (klorlu, pet şişe suyu veya kaynatılıp soğutulmuş su). Pişirilmemiş süt/süt ürünleri ve çiğ et tüketilmemelidir. Kalabalık ortamlarda (tavaf, say, şeytan taşlama gibi) maske kullanılmalı, kirlendikçe ve üretici firma önerisine göre (tercihen 6 saatte bir) düzenli olarak değiştirilmeli, maske çıkartıldıktan sonra el hijyeni sağlanmalıdır. Çiğ tüketilecek meyve ve sebzeler tüketilmeden önce dikkatlice yıkanmalıdır. Konserve ve paketli yiyecek-içecek satın alırken son kullanma tarihi ile ambalajın sağlam olduğu kontrol edilmelidir.

Sokak satıcılarından yiyecek satın alınmamalı

Sokak satıcılarından yiyecek satın alınmamalı, açıkta bulunan paketli olmayan ve üretici etiketi olmayan yiyecekler tüketilmemelidir. Oda sıcaklığında veya seyahat sırasında 2 saatten daha uzun süre beklemiş gıdaların tüketilmesinin gıda zehirlenmesine yol açabileceği akılda bulundurulmalıdır. Süt, konserve, balık gibi bozulabilecek gıdalar paket açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır. Çiftlik veya hayvanların bulunduğu alanlar ziyaret edilmemeli, ziyaret zorunlu ise ziyaret ederken hayvanlarla, özellikle develer ile yakın temastan kaçınılmalı, hayvanlara dokunulmamalıdır.

Umre dönüşü bu belirtilere dikkat!

Hac ve umreden döndükten sonra ishal, ateş, öksürük ve nefes almada güçlük vb. şikayetleri olanlar en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Hastalık belirtilerini anlatırken bir süre önce hac/umre ziyaretinden döndüklerini de söylemelidir.”

Bakmadan Geçme