MÜDÜRLÜKTEN ÇİFTÇİLERE İYİ TARIM UYGULAMALARI EĞİTİMİ

Zirai mücadele de anlatıldı

Haber merkezi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından iyi tarım üretimi yapan üreticiler ile Genç Çiftçi Projesi kapsamında örtüaltı sera desteği alan üreticilere İyi Tarım Uygulamaları ve Zirai Mücadele hakkında bir eğitim düzenlendi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından iyi tarım üretimi yapan üreticiler ile Genç Çiftçi Projesi kapsamında örtüaltı sera desteği alan üreticilere İyi Tarım Uygulamaları ve Zirai Mücadele hakkında bir eğitim düzenlendi. Eğitimde, üreticilere iyi tarım uygulamaları ve önemi, iyi tarım üretiminde bitki koruma ürünlerinin çevre, biyolojik hayat, bitki ve insan sağlığı açısından tekniğine uygun kullanımı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Bitkisel Üretim Desteklemeleri kapsamında İyi Tarım Uygulamaları Desteklemeleri hakkında bilgilendirme yapıldı.

Bitkisel ürünlerde zararlı organizmalarla mücadelede kullanılan bitki koruma ürünlerinin tarla, bahçe veya örtüaltında hangi şartlarda uygulanacağı, bitki koruma ürünlerin saklandığı yerlerde muhafazası, insan, çevre ve hayvan sağlığının korunması, bitkisel ürünlerde kalıntı probleminin ve tavsiye dışı ilaç kullanımının engellenmesi ve izlenebilirliğinin sağlanmasının hedeflendiği anlatıldı.

BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜ UYGULAMALARI İÇİN BELGE ALMAN ZORUNLU

Yönetmelik çerçevesinde üreticilere, bitkisel üretim yaptığı alanlarda, bitki koruma ürünü uygulamalarını yapabilmesi için 'Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesi' almış olan yetkili kişilere yaptırması ya da kendisinin belge almasının zorunlu olduğu anlatıldı. Ayrıca çevrenin korunması için bitki koruma ürünlerinin akarsulara, göllere, otlaklara ve hayvanların yaşadığı yerlere bulaşmasını önlemek amacıyla gerekli önlemlerin alınması gerektiği, boş bitki koruma ürünlerinin ambalajlarının çevreye atılmaması, atıkları akarsu ve göllere dökülmemesi ve uygulama aletlerinin bu sularda yıkanmaması, bitki koruma ürünlerinin hazırlama ve uygulama işleri sırasında koruyucu elbise, eldiven, gözlük kullanılması ve herhangi bir şey yenilip–içilmemesi gerektiği izah edildi. İyi Tarım Uygulamaları konusunda bilgi veren Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Gönül Merve Şen Kul İyi Tarım Uygulamalarının, topraktan sofraya kadar uzanan bir izlenebilirlik ve sertifikasyon sistemi olduğu, bütün üretim ve pazarlama aşamalarını kapsadığı ve üreticilerimizin uygulamaların insan, çevre ve hayvan sağlığında ki etkilerine dikkat etmelerinin gerektiği, doğal kaynakların korunmasına titizlik gösterilmesini, gıda güvenliğinin birinci sıraya konarak üretim yapılmasının gerektiğini ve bunun için gerekli şartların neler olduğunu dile getirdi. Eğitim Ziraat Mühendisi Cengiz Bostancı tarafından Bitki Koruma Ürünlerinin uygulanmaları ve Entegre Mücadele konularını anlatılmasıyla sonlandı.

Bakmadan Geçme