MHP'den 'Aile Kurumu Çalıştayı'

Bartın KAÇEP İl Başkanı Doç. Dr. Sevgi Ünal Karakuş da görev aldı

Nilay Meryem ÇÖMLEK

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) “Güçlü Türk Aile Yapısı, Sağlıklı Toplum ve Lider Ülke Türkiye” vizyonuyla aile kurumunun korunması, güçlendirilmesi ve geleceğe hazırlanması amacıyla geçtiğimiz günlerde Ankara'da “Aile Kurumu Çalıştayı” düzenledi. Çalıştaya 12 masada, 12 alt konu başlığında, alanında uzman 142 akademisyen, bilim insanı, uzman ve siyasetçi katıldı. Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin himayelerinde düzenlenen çalıştayda, MHP Bartın KAÇEP İl Başkanı Doç. Dr. Sevgi Ünal Karakuş da görev aldı.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), aile kurumunun muhafaza edilmesi, güçlendirilmesi ve geleceğe hazırlanması amacıyla “Aile Kurumu Çalıştayı” düzenledi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin talimatıyla düzenlenen çalıştay, geçtiğimiz günlerde Ankara'da "Güçlü Türk Aile Yapısı, Sağlıklı Toplum ve Lider Ülke Türkiye" vizyonu çerçevesinde gerçekleştirildi.

12 masada, 12 alt konu başlığında, alanında uzman 142 akademisyen, bilim insanı, uzman ve siyasetçinin katıldığı çalıştayda MHP Bartın KAÇEP İl Başkanı Doç. Dr. Sevgi Ünal Karakuş da görev aldı.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Selim Yurdakul, 2 gün süren çalıştaya ilişkin açıklamada bulunurken Türk milletinin temel taşı ailenin, birçok tehdit ve sınamayla karşı karşıya olduğunu, kültürel erozyon, ekonomik zorluklar, toplumsal değerlerin aşınması gibi risk ve tehdidin, aile kurumunu derinden etkilediğini söylerken bu kapsamda, MHP Kadın Aile Çocuk ve Engelli Politikalarından (KAÇEP) sorumlu il başkanları ve parti kurullarının bir süredir çalışma yaptığını belirtti.

Genel Başkan Yardımcısı Yurdakul, bu çalışmalara ilişkin ön raporu sundukları Genel Başkan Bahçeli'nin de "aile kurumunun muhafaza edilmesi, güçlendirilmesi ve geleceğe hazırlanması" amacıyla çalıştay yapılması talimatını verdiğini bildirdi.

Bu çerçevede, öncelikle 81 ilin KAÇEP il başkanıyla konuyu detaylı istişare ettiklerini anlatan Yurdakul, çalıştayın içeriğinin hem ülke çapında hem de yerel boyutta yapılan anketler, gözlemler, bilim insanlarıyla yapılan görüşmeler ve değerlendirmeler sonucunda belirlendiğini aktardı.

"Türk milleti nezdinde farkındalık meydana getirmek istiyoruz"

MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Selim Yurdakul, çalıştaya ilişkin açıklamasında; “Çalıştayımızın amacı, Türk aile yapısını korumak, aile kurumunun muhafaza edilmesi, güçlendirilmesi ve geleceğe hazırlanması olacaktır. Aynı zamanda MHP olarak aile politikalarıyla ilgili bilimsel ve detaylı bir yol haritasını oluşturmaktır. MHP olarak çalıştayın sonunda oluşturulacak rapor sayesinde, 'küresel tehditler ve nüfus değişikliklerine karşı ailenin korunması, ailelerin yaşam kalitesinin artırılması, aile merkezli sosyal politikaların kapsam ve verimliliğinin artırılması, dijitalleşme döneminde aile dinamiklerinin korunması ve geliştirilmesi ile ailelerin ani ve kapsamlı tehditler karşısında direnç geliştirme kapasitesinin artırılması' amacıyla yasama organı çerçevesinde kanuni değişiklikleri gündeme getirmek ve Türk milleti nezdinde farkındalık meydana getirmek istiyoruz.” dedi.

Alt başlıklarla aile yapısı ve nüfus değerlendirmesi yapıldı

Yurdakul, çalıştayda “Türk aile yapısında değişim” ana başlığında, çekirdek aile, geniş aile, dağılmış aile, hane halkı büyüklüğü, evlilik, aile mahremiyeti, aile içi rollerdeki değişim, kadının çalışma hayatına katılımı, boşanma ve aile içi şiddet alt başlıklarının ele alındığını belirtti.

Demografik değişim ana başlığında ise nüfus politikaları, doğurganlık oranları, ölüm oranları, evlilik yaşı, çocuk sayısı, boşanma oranları alt başlıklarının ele alındığını vurgulayan Genel Başkan Yardımcısı Yurdakul, “Türkiye'de, aile yapısının değişim sürecinde, özellikle üç önemli girişimin etkili olduğu üzerinde durulmuştur. Bunlardan ilki sosyoekonomik değişim, ikincisi demografik dönüşüm, üçüncüsü ise zihniyet değişimidir. Ayrıca, Türk aile yapısına yönelen risk ve tehdit konuları da ele alınmış olup, özellikle evlilik karşıtlığı, evlilik bağı olmaksızın birlikte yaşam, çeşitli medya ve sosyal medya platformlarında aile mahremiyeti ve değerlerini sarsacak yapıda görüntü ve konulara yer verilmesi başlıklarına değinilmiştir. Sonuç olarak; çeşitli geniş sorun alanlarını kapsayıcı, çözüm üretici, kendi kültür ve medeniyet değerlerimize dayalı güncel sosyal politikalar ortaya koyulmuştur.” diye konuştu.

Yurdakul, çalıştayda aileyi, çocukları ve gençleri tehdit eden küresel riskler arasındaki cinsiyetsizleştirme ve LGBT propagandasının üzerinde durulduğunu ifade etti.

Yapılan çalışmada bu tehditlerin her birinin etkilerinin en aza indirilebilmesi için anayasa, hukuk, eğitim ve bilim merkezli önerilere açıkça yer verildiğine dikkati çeken Yurdakul, “Türk aile yapısının bir bütün olarak korunması ve işlevselliğinin arttırılmasının bir milli güvenlik ve beka meselesi olduğu değerlendirilmiştir.” diye konuştu.

Önemli bir sorun haline geldi!

Uyuşturucu maddeden teknolojinin kötüye kullanılmasına kadar birçok türü olan bağımlılığın, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de önemli bir sorun haline geldiğini vurgulayan Yurdakul, “Bu sorun özellikle çocuk ve gençleri, toplumsal yapıyı, aile kurumunu, tüm değer yargılarının milli güvenlik sorunu olarak da ülkemizi tehdit eder hale gelmiştir. Kişiyi, aileyi ve tüm toplumu ilgilendiren bağımlılık konusunda acil önlemlerin alınması, zorunluluk haline gelmiştir.” dedi.

Yurdakul, modernleşme ile aile yapısında da değişikliklerin yaşandığı, geleneksel geniş aile yapısının yerini çekirdek aile yapısının aldığı, bu durumun da yaşlıların aile içinde destek bulma imkanını azalttığına dikkati çekti.

Aile yapısındaki bu değişimin, yaşlıların bakım ve sosyal destek ihtiyaçlarının karşılanmasında yetersizliklere yol açtığının tespit edildiğini dile getiren MHP Genel Başkan Yardımcısı Yurdakul, “Ülkemizde aile yapısının güçlenmesi, toplumsal bağların kuvvetlendirilmesi, Türk aile yapısının sürdürülebilirliği için bireyin ve ailenin refahının arttırılmasına yönelik sosyal politikalara ihtiyaç var. Aileyi merkeze alan politikalar yoluyla yaşlı toplum olma özelliğinden ülkemiz kurtarılacak, ülkemizin genç ve dinamik yapısı korunacak aktif ve başarılı yaşlanma ile toplumsal reformun artmasına katkı sağlanacaktır.” ifadelerini kullandı.

“İslam'da aile konusu detaylı olarak tartışıldı”

Yurdakul, çalıştayda, üretim ekonomisi ve refah odaklı ekonomi politikalarında ailenin rolü ve çözüm öneren politikalar üzerinde detaylıca durulduğunu belirtti.

Çalıştayda, din ve aile başlığının da ele alındığını vurgulayan Yurdakul, “İslam'ın aileye, kadın ve çocuklara verdiği önem, toplumsal yapının sağlıklı bir şekilde işlemesine yönelik getirdiği tedbirler ve uygulamalardan hareketle İslam'da aile konusu detaylı olarak tartışılmıştır. Tüm dünyada ve özellikle ülkemizde aile yapısının karşı karşıya kaldığı bireyselleşme ve ailesiz hayatın yaygınlaşması, aile içi eşitsizlikler, aile içi şiddet, evlilik yaşının gecikmesi, nikahsız birliktelikler, çocuk sayısında azalmalar ve boşanma gibi tehditler İslami kaynakların bakış açısıyla değerlendirilerek analiz edilmiştir.” dedi.

Yurdakul, çalıştayda Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Hakkındaki Kanun çerçevesinde tespitler ve çözüm önerileri üzerine bir çalışma yürütüldüğünü de sözlerine ekledi.

“Sağlık, Spor ve Aile” konusunu ele aldı

Çalıştayda aile kurumu Toplumsal ve Demografik Değişimlerin Getirdiği Riskler ve Aile”, “Küresel Tehditler Karşısında Aile ve Çocuklar-Gençler”, “Dijital Bağımlılık, Madde Bağımlılığı ve Aile”, “Bireyselleşme ve Modernleşmenin Demografik, Sosyolojik Etkileri (Yaşlılar-Yalnızlar)”, “Ekonomi ve Aile”, “Eğitim ve Rehberlik Danışmanlık Hizmetleri ve Aile”, “Sağlık ve Aile”, “Din ve Aile”, “Aile ve Sosyal Hizmetler”, “Aile, Çevre ve İklim”, “Anayasal Güvence, Hukuk ve Aile”, “Kültür, Medeniyet ve Aile" alt başlıklarıyla masaya yatırıldı.

MHP Bartın KAÇEP İl Başkanı Doç. Dr. Sevgi Ünal Karakuş da çalıştayda “Sağlık, Spor ve Aile” konusunu ele alan bir sunum yaptı.

Sonuç bildirgesi kamuoyuyla paylaşılacak

Akademisyen, bilim insanı, STK, dernek temsilcileri, siyasetçi ve iş insanlarının katıldığı çalıştayda öncelikle durum tespiti yapıldı, daha sonra ortaya konulacak risk ve tehditler ile çözüm önerileri birleştirildi. Rapor haline getirilecek çalıştay sonuç bildirgesi, Genel Başkan Bahçeli'ye sunulduktan sonra kamuoyuyla paylaşılacak.

Katılımcılara plaket ve teşekkür belgesi

Çalıştay sonunda, katılımcılara katkılarından dolayı MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Selim Yurdakul tarafından plaket ve teşekkür belgeleri takdim edildi.

Bakmadan Geçme