Mecliste Stratejik Plan sınavı

Eylül ayı gündemini görüşmeye başlayan İl Genel Meclisi, gündem çerçevesinde İl Özel İdaresi'nin 5 yıllık hedeflerinin belirleneceği 2020-2024 yıllarını kapsayan Stratejik Planı da ele alıyor. İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun başkanlığında toplanan Meclis Üyeleri Stratejik Planı görüşmeye başlarken Başkan Dursun, 7. Dönem Meclis'in bütçe öncesindeki en önemli sınavının Stratejik Plan olduğunu söyledi.

İl Genel Meclisi eylül ayı gündemini görüşmeye başladı. İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun başkanlığında toplanan Meclis Üyeleri eylül gündemi çerçevesinde İl Özel İdaresi'nin 5 yıllık hedeflerinin belirleneceği 2020-2024 yıllarını kapsayan Stratejik Planı da ele alacak. 7. Dönem Meclis'in bütçe öncesindeki en önemli sınavının Stratejik Plan olduğunu ifade eden Başkan Dursun, daha önceki pek çok proje ve planda olduğu gibi bu planın da hem hazırlanması hem de uygulanması aşamalarında başarılı olacaklarına inandığını söyledi. 6 gündemle başlayan toplantının ilk oturumunda konuşma yapan Başkan Dursun şunları söyledi:

Bütçe öncesi ilk sınavı Stratejik Plan

“Eylül ayı Meclis ve komisyon toplantılarını önemli kılan gündemlerinden 2020-2024 yıllarını kapsayan Özel İdaremizin 5 yıllık hedeflerini belirleyecek Stratejik Plan dosyasının Meclisimize gelmiş olmasıdır. Eylül ayı toplantıları döneminde Meclis ve komisyonlarımızın üzerinde büyük bir titizlikle çalışarak Ekim ayı toplantılarında karara bağlayacağı bu çalışmanın 7. Dönem Meclisimizin bütçe çalışmaları öncesinde ilk sınavı olacaktır. Bu sınavı da Meclis üyelerimizin gayretiyle başarıyla tamamlayacağımızdan hiç şüphe duymuyorum. Bir önceki Meclis döneminde bu alanda elde edilmiş başarılı çalışmalarımız yeni dönem Meclisimizin referansı olacaktır. 6'ncı Dönem Meclisinde 2014 yılı Kasım ayında 2014-2018 yıllarını kapsayan Stratejik Planı, o dönemin şartlarına uygun olarak hazırladık ve 5 yıl boyunca yapılan tüm bütçe görüşmelerinde çalışma yatırım programlarını bu plana bağlı kalarak gerçekleştirdik. Şimdi yine 7. Dönem Meclisi olarak bugünün şartlarına uygun Bartın'ı gelecek 5 yıla taşıyacak olan ve Özel İdaremizin çalışmalarına kılavuz olacak Stratejik Planı hazırlıyoruz. Yeni hedefler belirlenerek dosyanın tüm ihtisas komisyonlarında görüşülmesi ayrıca diğer kamu kurum ve kuruluşlarının görüşlerine de yer verilmesi büyük önem arz etmektedir. 6'ncı Dönem Meclisi, 5 yıllık görev süresi içerisinde 2 kez stratejik plan çalışması ve 5 kez bütçe çalışması geçekleştirdi. Şimdi 7. dönem Meclis üyelerimizle birlikte 5 yıllık hedefleri ortaya koyarak yeni bir bakış açısı ve yeni bir heyecanla geçmişten edindiğimiz bilgi ve tecrübelerimizle yeni dönemin kapılarını da açacağız.

Başkandan Cumhurbaşkanına teşekkür

13 yıl önce AK Parti iktidarı, yerel yönetimlerde ortaya koyduğu reformla hayat buldu. 2005 yılında çıkarılan 5302 sayılı Özel İdare Yasası, yerinden yönetim anlayışını önceledi. Bunun yanında birçok yeniliği de beraberinde getirdi. Bu yenilikler sayesinde birçok yetkinin yerele devri sağlanarak Özel İdarelerin güçlü bir yapıya kavuşturulması sağlandı. Bu yapıyı güçlü kılan en önemli yenilik ise Özel İdarelere 5 yıllık hedefler koyan, çalışma ve yatırım programlarının bu hedefler doğrultusunda yapılmasını zorunlu hale getiren Stratejik Plan ile 5 yıllık hedeflerin belirlenmesi olmuştur. O nedenle bu yasanın çıkartılmasında büyük katkısı olan o günkü Başbakanımız bugünkü Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a ne kadar teşekkür etsek azdır. Yerinden yönetim anlayışını güçlendiren bu yasa ile özellikle kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın yaşamlarının konforlu hale getirilmesinde önemli ölçüde katkısı olmuştur. Bu sebeple yine aynı anlayış ile hazırlanacak olan 5 yıllık stratejik planımızın hazırlanmasında büyük katkısı olan başta Sayın Valimiz Sinan Güner'e ve idaremiz yetkililerine bir kez daha teşekkür ediyor, komisyon sürecinde plan üzerinde mesai harcayacak olan tüm Meclis üyelerimize de başarılar diliyorum.”

54 okulun bakım-onarım ve deprem güçlendirmesi yapılacak

Eylül ayı toplantılarının gündem maddeleri ile ilgili olarak da Meclis üyelerine bilgiler veren İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, Plan Proje Yatırım ve İnşaat Müdürlüğü'nün Eğitim, Emniyet ve Genel Kamu hizmetleri ile ilgili komisyonlarımızda görüşülerek karar aşamasına getirilen Ek'li projelerinin 2019 Mali Yılı Ek Çalışma ve Yatırım Programı'na alınacağını, bahse konu projeler için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gönderilen 7 binyon 994 bin TL ödenek ile eğitim alanında 54 yeni projeyle ana okullarından temel liselere kadar gerçekleştirilecek bakım onarımları ile yine Amasra İmam Hatip Ortaokulu, Kumluca Yibo Ortaokulu ile İnönü İlkokullarının deprem güçlendirmelerinin de gerçekleştirileceğini söyledi.

Polis karakol ve lojmanları onarılacak

Başkan Dursun, genel kamu hizmetleri için gönderilen 150 bin TL ödenek ile Hükümet Binası engelli asansörü ve platformu yapım işi ile Hükümet Binası Onarım İşi'nin gerçekleştirileceğini, Emniyet hizmetleri kapsamında yine İçişleri Bakanlığınca gönderilen 390 bin TL ödenek ile de Merkez Kemer ve Ulus Emniyet Binası, Merkez Hizmet Binası ve Lojman Binalarının bakım onarım işleri ile yine çevre düzenleme işlerinin 2019 Mali Yılı Ek Çalışma ve Yatırım Programına alınması konularının komisyon raporları doğrultusunda görüşülerek karara bağlanacağını söyledi. Dursun, “Bu kapsamda Milli Eğitim ve diğer bakanlıklardan bu ödeneklerin ilimize aktarılmasında büyük katkısı olan Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç'a ve bakanlıklarımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

“Tesisleri daha profesyonel işletmeliyiz”

Ardından Eylül ayı toplantıları döneminde karara bağlayacak oldukları, Meclis'in gündeminde olan, içme suyu ve kanalizasyon alt yapı tesisleri ile İl Özel İdaresi'nin görev ve sorumluluk alanında yer alan evsel atıkların toplanması ve taşınmasıyla ilgili İl Genel Meclisi tarafından çıkartılacak yönetmelikler hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Dursun, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Özel İdaremizin kanunla kendine verilen her iki görevini çok daha hızlı ve etkin bir şekilde yapabilmesini sağlayacak olan yeni yönetmelikler hazırlandı. Bu kapsamda hazırlanan içme suyu ve kanalizasyon yönetmeliği ile Özel İdaremizin kaynaklarıyla yapılan tüm tesislerin çok daha verimli hale getirilmesini hedefliyoruz. Mevcut sistem muhtarlıklarımızca iyi niyet çerçevesinde işletilmeye çalışılıyor fakat bugün geldiğimiz noktada bazı köylerimizde işletme kaynaklı sıkıntılar yaşanıyor. Bu konuda muhtarlarımızı da mağdur etmeden Özel İdaremiz kendi yapmış olduğu tesisleri çok daha profesyonel bir işletme anlayışıyla vatandaşlarımızın hizmetine sunabilmeliyiz. Vatandaşlarımızın sürekli ve ucuz kullanabileceği su kaynaklarını onların hizmetine sunabilmenin önünü açacak çalışmaları yaptık.

Evsel atıklar daha hızlı toplanacak

Hazırladığımız bu yönetmelik ile 51 İl Özel İdare arasında yine bir ilke adım attık. Kanun gereği bu yönetmeliğin yürürlüğe girebilmesi için Sayıştay'ın onayı zorunlu. Yine İl Özel İdaremizin sorumluluk alanında bulunan turizmin beldeleri ile köylerimizden toplanan evsel atıkların yeni bir yönetmelik ile daha etkin ve hızlı bir şekilde toplanmasını sağlayacağız. Özellikle 2020 yılı programında yeni yönetmelikle bu hizmetin de standardını yükseltileceğiz. Her iki hizmet alanımız için hazırlanan yeni yönetmeliklerin hazırlanmasında katkıları olan idaremize ve tüm Meclis üyelerimize teşekkür ediyor, alınacak kararların Bartın'ımıza ve idaremize hayırlı olmasını diliyoruz.”

Başkan Dursun, konuşmasının ardından gündemin ilk maddesi olan Plan Proje Yatırım ve İnşaat Müdürlüğü'nün Eğitim, Emniyet, Genel Kamu hizmetleri ile ilgili Ek'li projelerin 2019 Mali Yılı Ek Çalışma ve Yatırım Programına alınması ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu, Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler ile İçişleri Komisyonu Raporlarının Meclis Başkanlığına ulaştığını söyledi. Komisyon raporlarının okunmasının ardından Meclisin işarı oylarına sunularak oy birliği ile karara bağlandı.

Bakmadan Geçme