Ladin fidanları toprakla buluştu
Bartın Orman İşletme Müdürlüğünce, Ormancılık Haftası kapsamında Vali Tevfik Başakar Ortaokulunda fidan dikimi gerçekleştirildi. Bu kapsamda ladin fidanı dikilirken Bartın Orman İşlet Müdürü Temel Nadir, 'Ormanlar ağaçsız bir alana göre 8 kat fazla verimli toprak oluşturur ve toprak canlılarının yaşamasına olanak sağlar' dedi.
Bartın Orman İşletme Müdürlüğünce, Ormancılık Haftası kapsamında Vali Tevfik Başakar Ortaokulunda fidan dikimi gerçekleştirildi. Fidan dikim etkinliğine Orman İşletme ekipleri, Bartın Valisi Sinan Güner ile eşi Beyhan Güner ve Milli Eğitim Mürüdürü Oğuzhan Acar da katıldı. Vali Güner'in okulun bahçesinde hazırda bulunan öğrencileri tek tek selamlamasının ardından, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu.
Ormanların faydalarını anlattı
Günün anlam önemini belirten konuşmayı yapan Bartın Orman İşlet Müdürü Temel Nadir, ormanın dünyaya sağladığı faydaları şu sözlerle anlattı;
“Su rejimini düzenler, erozyonu önler, havayı temizler, yaban hayatını korur, sıcak ve soğuğu dengeler, rüzgar hızını azaltır, rekreasyon ihtiyacını giderir, hava kirliliğini önler, ve doğrudan faydaları olarak yapacak, yakacak, iş imkanı sağlar.
25 metre boyunda ve 100 yaş civarında bir kayın ağacı kökleri ve kılcal damarları aracılığıyla yılda 30 bin litre su çeker ve verimli toprağın akmasını önler. 1metreküp orman toprağı toplam 100 kilometre uzunluğunda ağaç kökleriyle sarılmıştır. Bu kökler yağış sırasında suyu tutar. 1santimetre toprağın oluşması için gerekli zaman 400 yıldır. Ülkemizin yüzde 86'sı az veya çok şiddetli erozyon tehlikesi altındadır. Her yıl 20 bin dönüm genişliğinde ve 20 santimetre kalınlığında toprak erozyon nedeniyle akıp gitmektedir. Aynı koşullarda orman örtüsü kaldırılmış alandaki erozyon orman örtüsü korunmuş alana oranla 125 kat daha fazladır.
Nadir: “8 kat fazla verimli toprak oluşturur”
25 metre boyunda ve 15 metre tepe çatısına sahip bir kayın ağacı saatte yaklaşık 40 kişinin çıkardığı 2,35 kilogram Karbondioksiti tüketirken 1,5 kilogram oksijen üretir. Bu da 70 kişinin oksijen tüketimine denk gelmektedir. Her yıl atmosfere kazandırılan oksijenin yüzde 70'i orman ağaçları tarafından sağlanır. Günümüzde hava kirliliğinin yaklaşık yüzde 50 si ormanlar tarafından temizlenir. 1 hektar Ladin ormanı yılda 32 ton, Kayın ormanı 68 ton, Çam ormanı 40 ton toz emer. Ormanlar 50 metre genişliğindeki bir otobanın trafik gürültüsünü 30 desibel azaltır. Özellikle yapraklı ağaçlardan meydana gelen bir bölgede 50 kuş türü yaşayabilir. Ormanlar ağaçsız bir alana göre 8 kat fazla verimli toprak oluşturur ve toprak canlılarının yaşamasına olanak sağlar. Doğrudan ve dolaylı etkileri, önemi daha sayamayacağımız pek çok faydası bulunan ormanlarımız için sizler de burada bulunarak orman ve ağaç sevgisinin öğrencilerimize aşılanmasında destek vermiş oldunuz.”
Güner: “Orman bilincini sürekli aklımızda tutalım”
Programda konuşan Bartın Valisi Sinan Güner, fidan dikim etkinliğinin yapılmasının mutluluk duyduğunu ifade ederek, “Orman Haftasındayız, biliyorsunuz bu konu artık sadece Türkiye için değil dünya için önemli bir konu. Bu hafta anlayışı ile birlikte, sürekli gündemde tutma, sürekli bu farkındalığı vurgulama, ağacın ve ormanın çevreye katkılarını sürekli gündemde tuttuk. BU tür organizasyonları sürekli vurgulamak çok önemli. BU sebeple bu organizasyona memnuniyetle katılmış oldum. Birazdan sizlerle birlikte ağaç fidanı dikimini de gerçekleştireceğiz. Ormanı ve orman bilincini sürekli aklımızda tutalım. Gönlümüzde taşıyalım. Ormanın sağladığı katkıları her zaman hatılayalım. Sadece insanlık ve çevreye katkılarını değil bizim gibi orman içerisinde yaşayan insanların, böyle bir şanslı coğrafyanın ormanın ekonomik katkılarını da hayata kazandırıp ilimizin kalkınmasına da fayda sağlayacağını unutmayalım. Hepsini birlikte hatırlayalım.” dedi.
Vali Güner, hazırda bulunan öğrencilere, öğretmenlere ve idarecilere güzel gelecek dileklerini sunarak sözlerini noktaladı. Vali Güner ile eşi Beyan Güner ve beraberindekiler öğrencilerin eşliğinde okulun ön bahçesine ladin ağacı dikimi gerçekleştirdi.