Kursiyerler sertifikalarını aldı
Onlar artık mantar üreticisi
Haber Merkezi
Bartın İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü ve Halk Eğitim ve ASO İl Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen Kültür Mantarı Kursuna katılan 38 kursiyer sertifikalarını aldı. Müdürlükte düzenlenen sertifika törenine Bartın Valisi Nusret Dirim de katıldı. Tarımda üretimin çeşitlendirmesi gerektiğini ifade eden Dirim katma değeri yüksek bir üretime yönelinmesinin gerektiğini söyledi.
Bartın İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü ve Halk Eğitim ve ASO İl Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen Kültür Mantarı Kursuna katılan kursiyerler sertifikalarını aldı. Müdürlükte düzenlenen sertifika törenine Bartın Valisi Nusret Dirim de katıldı. törenin açılış konuşmasını yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulsetter Bayram: "Sizin kursa olan ilginiz, katılımınız ve heyecanınız İl Müdürlüğü olarak bizi de heyecanlandırıyor, çalışma şevkimizi arttırıyor ve motive ediyor. Tarımda sürdürülebilirlik çok önemlidir. Sürdürülebilirlik için eğitim, bunun neticesinde de bilinç gereklidir. Bu kurslarla/bu eğitimlerle amacımız çiftçilerimizi bilgilendirerek bilinçlendirmektir. 2017 yılı içinde İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kursları kapsamında 13 adet kurs planladık. Şu ana kadar, 3 adet kursun gerçekleşmesi sağlanmış ve 78'i kadın, 34'ü erkek toplamda 112 kursiyerimize Süt Sığırcılığı, Arı Yetiştiriciliği ve Mantar Yetiştiriciliği konularında eğitim verilmiştir. Son beş yıl içerisinde İl Müdürlüğümüzce 72 kurs düzenlenmiş ve bu kurslarda bin 140'ı bayan, 626'sı da erkek olmak üzere bin 766 çiftçi eğitimi gerçekleştirilmiştir. Eğitim kurslarımız bundan sonrada devam edecektir. Bu kursa katılan tüm kursiyerlere bundan sonrası için başarılar diliyorum ve yeni mantar seralarını görmek istiyorum" dedi.
ULUKÜRÜZ: “BUNDAN BÖYLE MANTAR ÜRETİCİSİYİZ”
Kursiyerler adına konuşan Nazım Ulukürüz ise "Kursumuz sonrasında söyleyebileceğim yegâne şey bundan böyle mantar üreticisiyiz. Tüm arkadaşlarımızla eğitimlerden istifade ederek profesyonel manada üretim yapacak düzeye eriştik. Aramızda kültür mantarı üretimini amatörce yapan 5-6 arkadaşımız var. Kursiyer arkadaşlarımızla bir araya gelerek üretim tesisi kurma yönünde düşüncelerimiz var. Destek sağlandığında örnek bir yatırımı ilimize kazandıracağız. Eğitimlerimizde emeği geçen herkesi kutlar, saygılarımızı sunarım" şeklinde konuştu.
DİRİM: “TARIMSIZ BİR HAYAT DÜŞÜNMEK MÜMKÜN DEĞİL”
Tarım sektörünün ciddi bir ekonomik faaliyet alanı olduğuna dikkat çeken Bartın Valisi Nusret Dirim, "Tarım sektörü ciddi bir ekonomik faaliyet alanıdır. Tarımsız bir hayat düşünmek mümkün değildir. Eğitimli işgücü ile bir plan doğrultusunda hareket ederek daha çok üretmeliyiz. Kültür Mantarı üretiminin bilinçli bir şekilde yapıldığında az önce sunumda da belirtildiği üzere 100 m2 alanda bile asgari ücretin üzerinde aylık gelir elde edileceği ifade edildi. Bu sebeple tarımda üretimi çeşitlendirmeli ve katma değeri yüksek bir üretime yönelmeliyiz. Bartın bölgesel avantajlarını, üstün yanlarını kullanarak daha çok üretmelidir. Üretim bollaşırsa çarşıya pazara yansımaları çok daha iyi olacaktır. Tarım ürünlerine tüketicilerimiz yönünden makul fiyatlarla erişim imkânı sağlanacaktır" ifadelerinde bulundu.
Konuşmaların ardından kursa katılan 38 kursiyere sertifikaları verilirken tören sonunda davetlilere yöresel ürünler ikram edildi.