KUMLUCA'DA GELİŞİ GÜZEL DÖKÜLEN MOLOZ VE ATIKLARA VATANDAŞLARDAN TEPKİ
İdari Cezalar cep yakacak
Nevin Özbakan
Bartın'ın Kumluca beldesinde İl Özel İdare hizmet sınır alanı içerisinde kalan bölgeye gelişi güzel atılan moloz ve çöpler vatandaşların tepkisini çekti. Kumluca beldesinde İl Özel İdare hizmet sınır alanı içerisinde yer alan bölgede çay kenarına moloz ve çöplerin dökülmesi Kumluca halkının tepkisine neden oldu. Moloz, evsel atıklar, çekyat, koltuk, poşet ve değişik atıkların atıldığı alan adeta çöplüğe dönüştü.
VATANDAŞLARDAN TEPKİ
Atıkların gelişi güzel şekilde çay kenarına dökülmesine tepki gösteren Kumlucalılar, “Hafriyat, moloz ve çeşitli atıkların atılması için alanlar belirlendiğini biliyoruz. Geçtiğimiz günlerde bu konuda açıklamalarda yapıldı. Belirlenen alanlar dışında hafriyat dökümlerinde cezalar uygulanacağı kaydedildi ancak hala gelişi güzel şekilde atıklar atılmaya devam ediliyor. Fotoğraflarda görünen yer çay kenarı. Kumluca beldesinden Alabalık tesislerine giderken yeşilliklerin içinde, çay kenarında bir nokta. Bizler Kumluca'mızın bu görüntülerle anılmasını da istemiyoruz, doğamızın katledilmesini de istemiyoruz. bu tür atıkların atılması için alanlar belirlendi ama insanlarımız ne yazık ki kolaylarına geldiği için en yakın noktaya döküm yapıyorlar. Yetkililerin gereğini yapmasını istiyoruz. Buraya bu atıkları atanlarında bulunup cezalandırılmasını istiyoruz.” şeklinde tepkilerini dile getirdiler.
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ UYARMIŞTI
Hafriyat depolama sahalarıyla ilgili Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada; hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıklarının depolanacağı alanların belirlenmesine yönelik çalışmalarının tamamlandığını belirtmiş ve hafriyat depolama sahası olarak kullanılması kararlaştırılan alanlar dışında yol kenarları, dere yatakları gibi yerlere hafriyat atığı döken özel ve tüzel kişilere idari yaptırımlar uygulanacağını söylemişti.
İL MÜDÜRÜ ÖZCAN AÇIKLAMIŞTI
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan hafriyat döküm alanlarına ilişkin açıklamasında, “İl Özel İdaresi ile tüm belediyelerden hafriyat toprağı ve inşaat yıkıntı atıklarının depolanacağı alanları bildirmeleri Müdürlüğümüz tarafından talep edilmişti. İl Özel İdaresi ve Belediyeler tarafından bildirilen alanlar, ilgili mevzuat kapsamında yapılan toplantılarda değerlendirildi. Değerlendirme sonucunda; İl Merkezi, İlçeler ve Beldelerde bulunan alanların sadece hafriyat depolama sahası olarak kullanılmasına karar verildi. Belirlenen alanlar; İl Özel İdaresi İlimiz Merkez ilçesi Terkehatipler köyü, 90 bin 598 metrekarelik alan, Amasra Belediyesi Amasra ilçesi Ahatlar mevkiinde yer alan 16 bin 702 metrekarelik alan, Kurucaşile İlçesinde 2 bin 567,82 metrekarelik alan, Ulus 7 bin 22,69 metrekare, Kozcağız Beledesi Eskihamidiye köyü 30 bin 836 metrekare ve Abdipaşa Beldesi Yeşilpazar köyü, 9 bin 341.84 metrekare şeklindedir. Belirlenen alanlarda; 18 Mart 2004 tarihli ve 25406 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren "Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği" uyarınca hafriyat toprağının; evsel, ambalaj, tıbbi atık gibi diğer atıklardan ve inşaat yıkıntı atıklarından ayrı depolanması gerekmektedir. Ayrıca söz konusu alanlar Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği'nin 7.maddesi (d) bendi ile 8.maddesi (e) bendi gereğince belediye mücavir alan sınırları dışında İl Özel İdaresi, belediye mücavir sınırlar içerisinde belediyeler tarafından halkın bilgileneceği şekilde ilan edilecektir. Çevre Kanununun 8.maddesi; Her türlü atık ve artığı, çevreye zarar verecek şekilde, ilgili yönetmeliklerde belirlenen standartlara ve yöntemlere aykırı olarak doğrudan ve dolaylı biçimde alıcı ortama vermek, depolamak, taşımak, uzaklaştırmak ve benzeri faaliyetlerde bulunmak yasaktır.” ifadelerini kullanmıştı.
İDARİ PARA CEZALARI CEP YAKACAK
İl Müdürü Özcan açıklamasında idari para cezalarıyla ilgili olarak, “Belirlenen alanlar dışında rastgele, gelişigüzel yol kenarları, dere yataklarına vb. yerlere hafriyat atığı döken özel ve tüzel kişilere idari yaptırımlar uygulanacaktır. 2872 sayılı Çevre Kanununun 20. Maddesinin (r) bendi kapsamında: Bu Kanunda ve yönetmeliklerde öngörülen usul ve esaslara, yasaklara veya sınırlamalara aykırı olarak atık toplayan, taşıyan, geçici ve ara depolama yapan, geri kazanan, geri dönüşüm sağlayan, tekrar kullanan veya bertaraf eden özel kişilere 50 bin 975, 6 TL, tüzel kişilere 127 bin 449 TL (tebliğ 2017/1) idari yaptırım uygulanır. 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 41/4 maddesi kapsamında: İnşaat atık ve artıklarını bunların toplanmasına veya depolanmasına özgü yerler dışına atan kişiye, 227 TL ile 6 bin 989 aralığında idarî para cezası verilir. İnşaat faaliyetinin bir tüzel kişi adına yürütülmesi halinde bu tüzel kişiye 227 TL 11 bin 658 TL aralığında idarî para cezası verilir. Bu atık ve artıkların kaldırılmasına ilişkin masraf da ayrıca kişiden tahsil edilir.” şeklinde konuşmuştu.