Kozcağız Barajı su tutmaya başlıyor

Bakan Yardımcısı Gizligider: 'Bu toprakların ihtiyacının noktalandığı gün'

Erkan Hızoğlu-Nilay Meryem ÇÖMLEK

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider bir dizi ziyaret ve açılış için Bartın'a geldi. Bakan Yardımcısı Gizligider, Bartın programı kapsamında Kozcağız Barajı'nın su tutma törenine katılırken barajın su tutmaya başlamasının Bartın için tarihi bir gün olduğuna dikkat çekti. 46 milyon m³ su depolama kapasitesiyle bölgemizin tarım ve hayvancılık sektörlerinde üretim ve verimliliği artırmasının yanı sıra bölgede yaşanması muhtemel taşkın risklerinin de önüne geçilmesinin amaçlandığı Kozcağız Barajı hakkında bilgi veren Bakan Yardımcısı Gizligider çiftçilerin bereketine bereket katacaklarını ifade ederek, “ Susuz tarım mümkün değil. Olanın da ekonomik bir anlamı yok. Biz bu barajımızda 21 bin dekar yani 21 bin dönüm yani 21 milyon metrekare alanı suyla kavuşturacağız. Düzenli bir şekilde kapalı devre sulama sistemleriyle inşallah çiftçimizin bereketine bereket katacağız. Aynı topraktan, sulama öncesi alınan verim ile sulama sonrası alınan verim arasında en az 4 kat fark var. Çiftçilerimizin cebine şu anki girenin en az 4 katı ama ürün değişikliğine göre yer yer 10 katı para koymuş olacağız. Yine Bartın'ın özel de bir durumu var. Zaten isminin de tarih boyunca geldiği noktaya bakarsak suların aktığı, kesiştiği yer. Burada 46 milyon metreküp su tutacağız, 46 milyon metreküp suyu burada hapsedeceğiz. Yani bir şekilde afete dönmemesi adına ne kadar büyük bir faydayı inşallah hep birlikte yaşamış olacağız”şeklinde konuştu.

Bir dizi temaslarda bulunmak ve açılışlara katılmak üzere Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider Bartın'a geldi. Bakan Yardımcısı Gizligider Bartın programı kapsamında ilk ziyaretini Bartın Valiliği'ne yaptı.

Valilik binası önünde Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan ve il protokolü tarafından karşılanan Bakan Yardımcısı Gizligider Şeref Defterini imzalamasının ardından makama geçildi.

İlimizde tarım, orman ve DSİ alanlarında yürütülen proje ve yatırımlara ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı ziyarette Vali Arslan, Bakan Yardımcısı Gizligider'e nazik ziyaretlerinden dolayı teşekkür etti.

Valilik ziyaretinin ardından ise Bakan Yardımcısı Gizligider'e Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, AK Parti Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz, DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, DSi 23. Bölge Müdürü Yasin Devrim ve il protokol üyeleri eşlik ederken ilk olarak 46 milyon m³ su depolama kapasitesiyle bölgemizin tarım ve hayvancılık sektörlerinde üretim ve verimliliği artırmasının yanı sıra bölgede yaşanması muhtemel taşkın risklerinin de önüne geçilmesinin amaçlandığı Kozcağız Barajı'nın su tutma programı gerçekleştirildi.

Programda konuşan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Gizligider ve Vali Arslan, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve önceki dönem tarım bakanları ile Adalet Bakanı Yılmaz Tunç olmak üzere, projede emeği geçen mühendislere, işçilere ve bu sürece katkı sağlayan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkürlerini ileterek Kozcağız Barajının; bölgemizde yaşayan vatandaşlara, Bartın'a ve ülkemize hayırlı olması temennisinde bulundular.

Gizligider: “Bir tarihe imza attılar”

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider programda yaptığı konuşmada barajın sulama ve su tutma kapasitesiyle bölge halkı için büyük bir öneme sahip olduğunu ifade ederek şöyle konuştu, “Bu eserin tamamlanmasında son emek sahibi olarak Sayın Bakanımız İbrahim Yumaklı Bey'in selamlarını iletiyorum. Başta Sayın Valimiz olmak üzere milletvekilimizi, il başkanlarımızı ve 16 yıldır sizin evladınız olarak şehrimize hizmet etmiş kıymetli Adalet Bakanı'mızı tebrik ediyorum. Çünkü bir tarihe imza attılar. 50 yıldır konuşulan bu toprakların ihtiyacının noktalandığı, kavuşulduğu gün bugün. Bu yönüyle bu tarihe imza atmak herkese nasip olmazdı. Her birimizin ve dünyanın dörtte üçü su ve özellikle son 5 yılda hem dünyada hem de ülkemizde ihtiyacını günbegün hızla arttıran ihtiyaç. Peki bu ihtiyacı nasıl göreceğiz? 2030 itibariyle prodüksiyonlar şu ki; Türkiye'nin nüfusu yaklaşık yüzde 10 artarken mevcut su potansiyelleri yüzde 20 azalış gösterecek. Peki ne yapacağız? Yani elbette Rabb'imizden daha çok yağmur, daha çok kar, daha çok su talep edeceğiz ama onun verdiği akılla bunu kullanarak teknolojiyle, bilimle, istişareyle bir araya gelerek tedbirlerimizi alacağız. İşte bu barajlar öncelikle bu tedbirlerin en somut halleri. Keza bu coğrafyada sık sık karşılaştığınız, hatırladığım o ki atandıktan çok kısa bir süre sonra buradaydık. Geçtiğimiz yılın Temmuz ayının başında Bartın Çayı taştı. Bu barajlar çok ciddi bir suyun tutulduğu ve bir afet haline dönmeden adeta sigortası haline gelmekte.

“Çiftçimizin bereketine bereket katacağız”

Susuz tarım mümkün değil. Olanın da ekonomik bir anlamı yok. Biz bu barajımızda 21 bin dekar yani 21 bin dönüm yani 21 milyon metrekare alanı suyla kavuşturacağız. Düzenli bir şekilde kapalı devre sulama sistemleriyle inşallah çiftçimizin bereketine bereket katacağız.

Bizim hesaplamalarımız o ki aynı topraktan, sulama öncesi alınan verim ile sulama sonrası alınan verim arasında en az 4 kat fark var. Yani biz bu bölgede hatırladığım kadarıyla 16 köyü doğrudan ilgilendiriyor. Bir de bazı mahallelerimiz var keza buradan faydalanacak olan ve bu 16 köyümüz ve hava haricindeki çiftçilerimizin cebine şu anki girenin en az 4 katı ama ürün değişikliğine göre yer yer 10 katı para koymuş olacağız.

Yine Bartın'ın özel de bir durumu var. Zaten isminin de tarih boyunca geldiği noktaya bakarsak suların aktığı, kesiştiği yer. Burada 46 milyon metreküp su tutacağız, 46 milyon metreküp suyu burada hapsedeceğiz. Yani bir şekilde afete dönmemesi adına ne kadar büyük bir faydayı inşallah hep birlikte yaşamış olacağız.

Yeni üretim modeli!

Elbette burada bulunuş sebeplerimizin birincisi Kozcağız Barajı, ama Türkiye'nin buradan şunu da ifade etmek isterim ki çok önemli bir sürecine de şahitlik ediyoruz. Devlet aklıyla en az 20 yıldır çalışılan bir sistemde de çalışmalarda sona gelmiş bulunuyoruz. Bugün burada da yeni üretim modelimizi, yeni tarım politikamızı ve 20 yıldır çalışılan sistemin en başta iklim değişikliği olmak üzere diğer etkenler itibariyle hazırlıklarımızı bir an önce bitirip artık kollarımızı sıvadığımızı ifade etmek istiyorum.

Yeni üretim modeli dediğimiz üretim planlaması ya da planlı üretime de artık Türkiye 2024 yılı itibariyle geçiyor. Öncelikle bu konuda geçmişte çalışan bütün bakanlarımıza, bürokratlarımıza ve bu devlet aklının oluşmasında yıllara tarihi, emek veren herkese şükranlarımı arz ediyorum. Peki bu nedir? Bu meselenin dayanağı temele suyu koyarak üretimi planlamak. Yani kimin nerede, neyi, ne kadar ekeceğine, dikeceğine hep birlikte o illerdeki kurullar vasıtasıyla karar vermek ve bütün destek sistemimizi de buna göre özgülemek, buna göre tahsis etmek ve mevcut modele göre, mevcut uygulamamıza göre desteklerin en az 3, yer yer 4 kat arttığı bir yeni sistem. Bununla 165 parça olan destekleri hem temelde 12'ye indirerek hem sadeleşmeyi hem de diğer taraftan çiftçimiz açısından, köylümüz açısından cebine giren paranın değer atfetmesini sağlamaya çalışıyoruz. Yani Bartınlı çiftçimiz ekimine, dikimine başlamadan önce neyin desteklendiğini, ne kadar desteklendiğini ve devletle birlikte kol kola yürürse ne kadar çok fayda edileceğini bilmiş olacak. Ve tekrar ediyorum; bunun da temeline suyu koymuş olacağız.

İşte bu eğitim modeliyle ihracatı, ithalatı ve tohumdan adeta çatala kadar tüm sistemini planlamış ülkemizde1 yıl çok para eden malın ürünün öbür yıl biz bununla ne yapacağız, yani acaba para etmeyecekse nasıl bir yol bulacağız yakınmalarına da ebediyen son vermiş olacağız. Yani demem o ki; 23 yılda savunma sanayinden ulaşıma, eğitiminden sağlık hizmetlerine kadar birçok kronik meseleyi çözmüş ülkemiz, devletimiz, hükümetimiz tarımda da bu planlı üretime geçmesinin ardından inanıyorum ki hem üretimde katbekat artış hem de berekette kat be kat artışı inşallah hep beraber göreceğiz.

“23 yılda tarih yazıldı”

23 yılda gerçekten tarih yazıldı. Sadece iki rakamla bunu paylaşmak isterim ki su ve su alanında 10 bini geçmiş proje bitti. Yani hizmete sunulmuş. Yapımı inşası tamamlandı ve bundan faydalanılıyor. Sadece baraj ve gölet anlamında bir rakam söyleyeyim ki bin 744 adet baraj ve gölet tamamladık. Gerçekten bu bir tarih. Öbür taraftan sadece yerin üstünde değil çok ileri bir mühendislikle civar ülkelere de adeta örnek olacak düzeyde 127 adet yer altı barajı inşaatı. Sadece yerin üstünden bahsetmiyorum. Yerin altında da bir depolama sisteminden bahsediyorum.

Elbette bu hizmetlerin hepsinin olabilirliği bir tek şartla gerçekleşti. Milletimiz bize güvenmeye ve inanmaya devam etti. İstikrarın devamını arzu etti. Ve biz de milletimize verdiğimiz sözleri hamdolsun bir bir gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadık. Evet 50 yıllık bir hikaye bugün Kozcağız'da mutlulukla mutlu sonla inşallah hepimizin şehadetiyle netice oluyor. İnanıyorum ki gerek Bartın'ımızda gerekse ülkemizde nice bu kavuşmalar yaşanmaya devam edecek. Tekraren her birinize bugün bizlere vakit ayırarak burada bu şehadeti bizimle paylaştığınız için. Keza emeği geçen herkese Ve başta Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı arz ederek Kozcağız Barajımız hayırlı uğurlu olsun diyor, hepinizi Allah'a emanet ediyorum.”

DSİ Genel Müdürü Balta: “Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği de korunmuş olacak”

Bartın dahil olmak üzere ülkemize kurulduğu günden bu yana 5 trilyon TL yatırım yaparak 17 bin 591 adet su ve sulama tesisi kazandırdıklarını ifade eden DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta ise Kozcağız Barajı'nın Bartın için önemine de işaret ederek şöyle konuştu:

“Bugün ülkemizde ve Bartın'ımıza bir proje kazandırmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Kozcağız Barajı'nın şimdiden ülkemize hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum. Ülkemiz yarı kurak iklim kuşağında yer almaktadır. Yıllık ortalama yağış 574 milimetre, kişi başı su miktarı yıllık bin 312 metreküp civarındadır. Ancak dünyadaki su miktarı sabit kalmasına ve hatta kirleticilerin etkisiyle uzanılabilir su miktarı azalmasına rağmen nüfus artmaya devam etmektedir. Bu da artan nüfusla birlikte kişi başına düşen su miktarının azalması anlamına gelmektedir. Ülkemizde suyun yönetilmesi, planlanması ve su kaynaklarının geliştirilmesinde yetkili kurumların başında Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü gelmektedir. Tarım, enerji, hizmet ve çevre olmak üzere dört ana sektörde yürütülen faaliyetlerin ortak ve kritik noktasını depolama tesisleri yani barajlar, göletler oluşturmaktadır.

İçme suyu temininden tarımsal sulamaya, hidroelektrik enerji üretiminden taşkın kontrolüne su ürünleri üretiminden ulaşım ve taşımacılığa kadar geniş bir yelpazede ekonomik, sosyal ve çevresel faydalar üret depolama tesisleri kuraklığın hüküm sürdüğü dönemlerde vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının karşılanmasını ve üretim faaliyetlerinin kesintiye uğramadan devam etmesine imkan sağlamaktadır. DSİ, kurulduğu günden bu yana 5 trilyon TL yatırım yaparak 17 bin 591 adet su ve sulama tesisini vatandaşımızın hizmetine sunmuş bulunmaktadır. Bu yatırımların yaklaşık 2,4 trilyon TL'si son 22 yılda Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ülkemize kazandırılmıştır. Aynı şekilde Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde son derece önemli barajlar da ülkemize kazandırılmış durumdadır. Ilısu Barajı, Yusufeli Barajı ve HES Deriner Barajı ve HES, Ermenek Barajı ve HES ve Çin'i Adnan Menderes aracı ve hidroelektrik santrali bu projelerden bazılarıdır.

Bugün de Bartın için de son derece önemli bir projede su tutma merasimi yapacağız. Bartın Barajı Derebasyon Tüneli giriş yapısına beton dökük tünele giren suyu kesmek suretiyle su tutma işlemini gerçekleştirmiş olacağız. Yatırım maliyeti 1 milyar 820 milyon TL olan Kozcağız Barajının temelden yüksekliği 54 metredir.

Kil çekirdekli, kum çakıl dolgu tipinde olan baraj gövdesi 1 milyon metreküp dolgu hacmine sahiptir. Baraj taşkın ve sulama maksatlıdır. Barajda depolanacak 46 milyon metreküp su ile 21 bin dekar tarım arazisinin sulanması ayrıca Bartın ili ve Kozcağız ilçesinin taşkınlardan korunması hedeflenmiştir. Sulama projesinin de tamamlanması neticesinde ekonomiye yıllık 178 milyon TL katkı sağlayacak bu baraj, ayrıca taşkın amaçlı da görev yapmaktadır. Bu sayede Bartın'da yaşayan vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği de korunmuş olacaktır.

Su tutma merasimini yapacağımız Kozcağız Barajı'nın Bartın'a, bölgeye ve aziz milletimize hayırlı olmasını diliyor, bize destekleriyle büyük güç veren Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı Bey'e sayın Adalet Bakanımız Yılmaz Tunç Bey'e, Sayın Valimize, Sayın Milletvekilimize teşekkür ediyorum. Ayrıca bu projede çalışan işçisinden mühendisine yüklenici firmalardan genel müdürlüğümüz ve bölge müdürlüğümüz personeline kadar emeği geçen herkese ayrıca teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun.”

Vali Arslan: “Bartın ve Kozcağız için tarihi bir an”

Kozcağız Barajının; bölgede yaşayan vatandaşlara, Bartın'a ve ülkemize hayırlı olmasını dileyen Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan da törende yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

“Bugün burada, Bartın ve Kozcağız için tarihi bir anı birlikte yaşıyoruz. Kozcağız Barajı uzun yıllar süren çalışmaların ve emeklerin sonucunda tamamlanmış ve su tutmaya başlamıştır.

Bu önemli gelişme, yalnızca bugünü değil, gelecek nesillerimizi de yakından ilgilendiren bir adım olmuştur.

Kozcağız Barajının temel hedeflerinden biri de, bölgemizin en değerli tarım arazilerini suyla buluşturmak ve tarımsal üretimde verimliliği artırmaktır. Bilindiği üzere, bölgemiz hem tarım hem de hayvancılık açısından son derece önemli bir potansiyele sahiptir. Ancak bu potansiyeli en üst düzeye çıkarabilmek için su kaynaklarının verimli kullanımı çok önemlidir.

Kozcağız Barajı, tam da bu noktada devreye girmekte ve binlerce dönüm araziye can suyu olmaktadır. Baraj sayesinde, 20 bin 980 dekar tarım arazisi modern sulama sistemleriyle buluşacak ve bu topraklardan alınan verim katbekat artacaktır.

Bunun yanı sıra, bölgede yaşanan taşkın risklerinin de önüne geçilecektir. Bildiğiniz gibi, geçmiş yıllarda bölge halkı sık sık taşkınlarla karşı karşıya kalmış ve can ve mal kayıpları yaşamıştır. Kozcağız Barajı, bu tür felaketlerin tekrar yaşanmaması için önemli bir set olacak, halkımızın güvenliğini teminat altına alacaktır.

Ben, başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı ve önceki dönem tarım bakanlarımız ile Adalet Bakanımız Sayın Yılmaz Tunç olmak üzere, projede emeği geçen mühendislerimize, işçilerimize ve bu sürece katkı sağlayan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkürlerimi sunuyorum.

Kozcağız Barajının; bölgemizde yaşayan vatandaşlarımıza, Bartın'ımıza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyor, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.”

Aldatmaz: “Bartın'da bir hayaldi, gerçek oluyor”

AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz ise Bartın için bir hayalin daha gerçekleştiği ifade ederek “Bugün Bartın'da önemli bir gün. Bartın'da bir hayaldi. Hayal gerçek oluyor. Benim çocukluğumdan beri konuşulurdu. Bartın'da baraj olacak, Kirazlı Köprü Barajı yapılacak tüm bunlar Cumhurbaşkanımızın 23 yıldır istikrarlı yönetimiyle 23 yıllık gibi bir sürede bütün bunları başarıldı. Kozcağız Barajımızı da bugün inşallah su tutmaya başlayacak. Bunun haricinde Kışla Sel Kapanımız hemen yan tarafta hizmet veriyor. Bundan kadar önce sayın valimizle beraber su tutma törenini beraber yaptık, kurban kestik. Bartın'ın içme suyunu karşılayacak, yer altı barajı bitti, Bartın hizmet veriyor. Bunlar Bartın'da yapılan DSİ'miz tarafından yapılan hizmet birkaç tanesi. Birçok dere ıslahlarını da gerçekleştirdik. Tüm bunlar istikrarlı bir yönetimle Cumhurbaşkanımızın Türkiye'yi yirmi üç yıldan beri istikrarlı, yönetimi sayesinde oldu. Ben burada bu barajda ve Bartın'da yapılan tüm yatırımlar için Sayın Cumhurbaşkanımız ve kabine üyelerine bugüne kadar hizmet veren tüm bakanlarımıza çok teşekkür ediyorum. Bu barajın yapılmasında emeği geçen önceki dönem bakanlarımıza bu dönem Adalet Bakanlığı olarak görev yapan Sayın Yılmaz Tunç'a ve tüm bürokratlarımızı tekrar teşekkür ediyorum. Barajımızın hayırlı uğurlu olmasını diliyor, hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum.” diye konuştu.

Arslan: “Çok devasa yatırımlarımız var”

AK Parti İl Başkanı Yaşar Arslan da Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nce Bartın'a devasa yatırımlar kazandırıldığına vurgu yaparak “Öncelikle tesisimizin Kozcağız'ımıza Bartın'ımıza ülkemize hayırlar getirmesi, rabbimden niyaz ediyorum. Kozcağız Barajımız bir hayaldi. AK Partimiz 2002 yılından bugüne kadar Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde birçok çok büyük yatırımlara imza attı. Bartın'ımızda da Tarım Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın yaptığı çok devasa yatırımlarımız var. Bugün de inşallah Kozcağız Barajı'nın su tutma programını gerçekleştiriyoruz. Kozcağız'ımız ve Bartın'ımız bu hizmetlerin ziyadesini hak ediyor. Bundan sonra inşallah Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde hep beraber çalışmaya devam edeceğiz. 2014 yılında yine İl Başkanı olduğumuz dönemde bu barajın temelini atmıştık. O günkü Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu'ndan başlamak üzere tüm bakanlarımız, 16 yıl ilimizde milletvekilliği yapmış bugünkü Adalet Bakanımıza 14 Mayıs 2023'ten bugüne kadar milletvekilimiz olarak bu bugünkü barajımızı bu seviyeye gelmesinde emeği geçen Sayın Milletvekilimiz Aldatmaz Bey'e, Sayın Valimize, proje aşamasından bugüne kadar projelendirmesinde, yapımında çalışan tüm mühendis kardeşlerimize, çalışan işçi kardeşlerime sonsuz şükranlarımızı arz ediyoruz. Kozcağız beldemiz bizim 7 bin 500 nüfusu olan büyük bir beldemiz ve bugüne kadar gerçekten ülke çok büyük hizmetler kazandırdık. Bundan sonra da inşallah hep beraber çalışacağız. Bartın'ımız için, ülkemiz için, milletimiz için gönül coğrafyamızı inşallah Cumhurbaşkanımızın liderliğinde durmak yok, yola devam diyorum.” dedi.

Yenihamidiye'deki çalışmaları yerinde inceledi

Açılış programı sonrası Kozcağız Belediyesini ziyaret eden Bakan Yardımcısı Gizligider ardından Kozcağız Yenihamidiye yerleşim yeri ve arazileri ile Demirci deresi ve yan kolları inşaatında incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.

Üretim Planlaması Toplantısına katıldı

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider Bartın programında son olarak Kültür ve Turizm Müdürlüğü Toplantı Salonunda düzenlenen Üretim Planlaması Toplantısına katıldı.

Toplantının ardından ise Bakan Yardımcısı Gizligider ilimizden ayrıldı.

Bakmadan Geçme