KOSGEB'ten işletmelere tam gaz destek

İl ekonomisine 86 yeni işletme

Nurdan Eroğlu

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı(KOSGEB) İl Müdürü Abdurrahman Usta, 2016 yılının genel değerlendirmesini yaptı. Usta 2016 yılında 138 işletmeye 2 milyon 430 bin 281 TL'lik destek ödemesi gerçekleştirildiğini söyledi. 2017 yılında sadece 2,5 aylık dönemde işletmelere verilen destek tutarının 800 bin TL'yi aştığını ifade eden Usta, Bartın ekonomisine ise 2016 yılında 86 yeni işletme kazandırıldığını kaydetti.

“2015 yılında bütün yıl boyunca işletmelerimize 670 bin 594 TL destek verirken 2017 yılında sadece 2,5 aylık dönemde işletmelerimize verdiğimiz destek tutarı 800 bin lirayı aştı” dedi.

KOSGEB İl Müdürü Abdurrahman Usta, hafta sonu basın mensupları ile bir araya gelerek 2016 yılının değerlendirmesini yaparken KOSGEB tarafından işletmelere verilen destekleri anlattı. Destek tutarını en çok arttıran müdürlük olan KOSGEB İl Müdürlüğü'nce 2016 yılında 138 işletmeye 2 milyon 430 bin 281TL'lik destek ödemesi gerçekleştirildiğini ifade eden Usta, “KOSGEB Bartın İl Müdürlüğü olarak 2015 yılında 101 işletmeye 670 bin 594 68 TL destek ödemesi gerçekleştirmişken, 2016 yılında 138 işletmeye 2 milyon 430 bin 281TL'lik destek ödemesi gerçekleştirilmiştir. Bartın'daki KOBİ'lerimize 2016 yılında yaptığımız destek ödemesinde bir önceki yıla göre yüzde 300'e yakın bir oransal artış gerçekleştirilmiştir. Türkiye'deki KOSGEB İl Müdürlükleri arasında destek tutarım oransal olarak en çok arttıran Müdürlük olduk. Daha çok işletmemizi KOSGEB'in destekleriyle tanıştırmamız lazım. Saha ziyaretlerimizde Birçok işletmemizin hala devletimizin sağladığı desteklerden haberlerinin olmadığım görüyoruz. Bu konuda özeleştiri yapıyoruz ve olabildiğince çok işletmemizin KOSGEB desteklerinden haberdar olması için yoğun çaba sarf ediyoruz. Toplu olarak yapılan bilgilendirme toplantılarına katılımlar maalesef beklenenin çok altında. Hal böyle olunca da Destek programlarımızın tanıtımında istediğimiz duruma ulaşamıyoruz. Elimizden geldiğince sahada olmaya işletme ziyaretleri yapmaya ve oralarda destek programlarını işletmelere anlatmaya çalışıyoruz. Fakat takdir edersiniz ki vakit sıkıntısından bütün işletmeleri tek tek ziyaret edemiyoruz. İnşallah 2017 yılında da gerek KOSGEB'den destek alan işletme sayısında gerek destek tutarında ciddi artışlar olacaktır” dedi.

BARTIN'A 86 YENİ İŞLETME

2016 yılında Bartın'da KOSGEB desteği ile açılan yeni işletmeler hakkında da bilgi veren Usta, yeni açılan 86 işletmeye KOSGEB Bartın Müdürlüğü tarafından 1 milyon 566 bin 699 TL destek ödemesi gerçekleştirildiğini belirterek “2016 yılında KOSGEB desteği ile Bartın'da açılan işletme sayısı 86'dır ve bu yeni açılan 86 işletmeye KOSGEB Bartın Müdürlüğü tarafından 1 milyon 566 bin 699 TL destek ödemesi gerçekleştirilmiştir. Bu tutarın 1milyon 172 bin 118 TL'si hibe yani geri ödemesiz, 394 bin 580 TL'si ise faizsiz geri ödemelidir. Bartın'daki girişimcilik kültürü giderek gelişmekte ve buna KOSGEB olarak öncülük yapmaktan büyük mutluluk duymaktayız. Baktığımızda Bartın'da kurulan yeni işletmelerin belli sektörler üzerinde yoğunlaştığını görüyoruz. Girişimci adaylarımızın artık katma değeri yüksek ürün ve hizmetlere yönelmesini bekliyoruz. Bir işletmenin açılışı ile ilgili resmi işlemleri gerçekleştirmek ve işletmeyi faal hale getirmek duruma göre birkaç hafta gibi kısa bir sürede gerçekleştirilebilir. Fakat bizim için önemli olan işletmelerinizin sürdürülebilir olması. Yani kısa süre sonra finansal yetersizlikten dolayı kapatmaması. İşte bu noktada işletmenin girişimde bulunduğu sektör çok önemli. Girişimci piyasadaki açığı görmeli fırsatı değerlendirmeli ve o alanda girişimde bulunmalı” şeklinde konuştu.

3 İŞLETMEYE 132BİN TL AR-GE İNOVASYON DESTEĞİ

KOSGEB İl Müdürlüğü olarak Ar-Ge İnovasyon çalışmalarına büyük önem verildiğini kaydeden Usta, “2016 yılında Bartın'da ilk defa KOSGEB desteği ile Ar-Ge inovasyon çalışması yapan ve bu çalışmalarına istinaden projeleri KOSGEB tarafından desteklenen 3 işletmeye 132 bin 204,34 TL destek ödemesi gerçekleştirdik. Özellikle imalat ve yazılım sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin Ar-Ge inovasyon çalışmaları yapmaları durumunda KOSGEB in bu alanda destekleri olduğunu bilmeleri büyük önem arz etmektedir. Göreve başladığım günden bu yana Ar-Ge İnovasyon desteğinin ayrı bir önemi olduğunu bulunduğum her ortamda dile getirdim. Çünkü gerek yerelde Bartın ekonomisine gerek genelde ülke ekonomisine en çok katkı sağlayacak ürün, süreç ve yazılımlar Ar-Ge inovasyon çalışmaları sonucu ortaya çıkıyor” ifadelerinde bulundu.

10 İŞLETMEYE TOPLAMI 3 MİLYON 383 BİN 467 TL PROJE DESTEĞİ

KOBİ-GEL KOBİ Gelişim Destek Programı'na 10 işletmenin proje başvurusunun kabul edildiğini söyleyen KOSGEB İl Müdürü Usta, “2016 yılında KOBİ-GEL KOBİ gelişim destek programlarına işletmelerimiz ilgisi ve başvuru sayısı sevindirici boyutta oldu. Bartın'da 2016 yılında KOBİ-GEL KOBİ gelişim destek programı başvurusu kabul edilen işletme sayısı 10'dur ve bu 10 işletmenin proje bütçesi toplamı 3 milyon 383 bin 467 TL'dir. Bu işletmeler; ‘Geleneksel İmalat Sanayinde kapasite geliştirme', ‘KOSGEB Destekli Girişimlere İvme' ve ‘Hızlı Büyüyen KOBİ'lerde Kapasite Geliştirme' konularında proje hazırladılar. 2016 yılında Bu işletmelerden 3 tanesine 412 bin 37 TL destek ödemesi gerçekleştirilmiştir. Diğer işletmelerimizin ise bir kısmında 2017 yılında ödeme yapılmış kalanlara önümüzdeki süreçte ödemeleri yapılmaya devam edecektir. Malumlarınız olduğu proje destekleri belirli bir süreci kapsayan desteklerdir. Örneğin 12 aylık proje hazırlayan bir işletme 2 ayda bir bize yaptığı faaliyetleri ve ödemeye ilişkin belgeleri getirmekte ve bizden destek ödemesi almaktadır. 2017 yılında yine çeşitli konularda KOBİ-GEL KOBİ gelişim destek programı kapsamında çağrıya çıkılacaktır.” şeklinde konuştu.

GİRİŞİMLERİNİZİ VE YATIRIMLARINIZI ERTELEMEYİN!

Yeni girişimcilere ve KOBİ'lere “Girişimlerinizi ve yatırımlarınızı ertelemeyin” çağrısında bulunan Usta, KOSGEB olarak yatırım yapmak isteyen, girişimde bulunmak isteyen iş adamlarının ve vatandaşların yanında olduklarının altını önemle vurgulayarak şunları söyledi:

“Hepimizin bildiği gibi geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin 2016 yılı büyüme rakamları açıklandı. Türkiye ekonomisi 2016'nın son çeyreğinde yüzde 3.5, 2016'nın tamamında yüzde 2.9 büyüdü. Beklenti 4. çeyrek büyümesinin yüzde 1,9 2016 yılının tamamında ise 2,2 olması yönündeydi. Baktığımızda ülkemizde gerçekleşen büyüme rakamları beklentilerin çok üstünde. 2016 yılında ülke ve millet olarak tarihimizde eşi benzeri görülmemiş olaylar yaşadık. Çok ciddi badireler atlattık. Bütün bunlara rağmen ekonomik anlamda durumumuz çok şükür beklenenin üzerinde gayet iyi. Yatırım yapmak isteyen girişimde bulunmak isteyenlere çağında bulunmak istiyorum. Biz güçlü bir ülkeyiz güçlü bir ekonomimiz var. Ekonomimiz üzerine yapılan manipülatif söylemlere itibar etmeyin ciddiye almayın. Rakamlar ortada bunca badire ve sıkıntı atlatmış bir ülkenin büyüme rakamları ortada. Biz KOSGEB olarak yatırım yapmak isteyen, girişimde bulunmak isteyen iş adamlarımızın vatandaşlarımızın yanındayız.

2,5 AYDA 800 BİN TL DESTEK

2016 yılında verdiğimiz desteklere ilişkin detaylara bakınca da Bartın'ın girişimlerine ve yatırımlarına hızlı bir şekilde devam ettiğini görebiliyoruz ve bundan büyük mutluluk duyuyoruz. Biz KOSGEB olarak KOBİ'lerin hamisi olmaya devam edeceğiz. Onların her zaman yanındayız. 2015 yılında bütün yıl boyunca işletmelerimize 670 bin 594 TL destek verirken 2017 yılında sadece 2,5 aylık dönemde işletmelerimize verdiğimiz destek tutarı 800 bin lirayı aştı. Bunun yanında en son Bartın'da bin 316 işletmeye kredi faiz desteğinden faydalanma imkânı sunduk ve bugün itibariye bu sayının yansından fazlası bu krediyi ya kullandı ya da bankada kullanıma hazır vaziyette bekliyor. Yine tabi bir kısım işletmemiz bankadan ön onay alma aşamasında sıkıntılar yaşıyor. Bunların çözümü için sizin de bildiğiniz gibi banka yetkilileri ile istişarelerimiz ve çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah bin 316 işletmenin tamamım bu destekten faydalandırabiliriz.”

Bakmadan Geçme