Kızılay ramazan'da da kan bağışına devam ediyor

Yalı'da iftar sonrası kan bağışı

Muhammet Civan

Türk Kızılay'ı Bartın Şubesi ve Karabük Kan Toplama Merkezi tarafından şehir merkezinde Yalı Sevgi Parkında kan bağışı kampanyası düzenlendi. Ramazan olması dolayısıyla iftardan sonra gerçekleştirilen etkinliğe vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Türk Kızılay'ı Bartın Şubesi ve Karabük Kan Toplama Merkezi tarafından şehir merkezinde Yalı Sevgi Parkında kan bağışı kampanyası düzenlendi. Ramazan olması dolayısıyla iftardan sonra gerçekleştirilen etkinliğe vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Düzenlenen kampanya ile ilgili açıklamasında Karabük Kızılay Kan Bağışçısı Kazanım Uzmanı Dinçer Karagöz, Ramazan ayında dahi kan bağışı etkinliklerini daha da artırmaya çalıştıklarını söyledi. gündüz vatandaşlar oruç tuttuğu için kan bağışı etkinliğini akşam düzenlediklerini ifade eden Karagöz, “Ramazan ayında kan bağışı etkinliklerini daha da artırmaya çalışıyoruz. Aç karna kan verilemediği için oruçlu vatandaşlarımızdan kan bağışı alamıyoruz. Bu nedenle gündüz çalışmaları yerine gece çalışmaları yapıyoruz. Bu da iftar ve sahur arası oluyor. Bartın'da da Salı ve cumartesi günleri Yalı mevkiinde kan bağışı etkinlikleri gerçekleştiriyoruz. Bütün Ramazan boyunca buradayız. Katılım oldukça iyi. Özellikle üniversite öğrencileri büyük ilgi gösteriyor” dedi.

MERKEZ İÇİN YILLIK 5-6 BİN ÜNİTE KAN ŞART

Bartın'a bir kan merkezinin yapılabilmesi için yıllık 5 veya 6 bin dolayında kan bağışı olmasının şart olduğunu kaydeden Karagöz; “Türk Kızılayı Kan Hizmetleri Genel Müdürlüğü olarak bizim amacımız 81 ilde 81 kan merkezidir. Ancak Bartın'da kan bağışı sayısı biraz azdı. Bartın Turgut Işık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kan Bağışı Kulübü öğrencileri, Karabük Kan Bağışı Merkezi ve Türk Kızılayı Bartın Şubesi ile birlikte “Damar Yolundan Hayat Yoluna” isimli proje kapsamında 24-29 Nisan tarihleri arasında Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen kan bağışı etkinliği ile Türkiye çapında bir farkındalık yarattık. Tabii bu çalışma kan bağışı sayında artışa neden oldu. Bartın'da yıllık 5-6 bin ünite kan bağışı sayına ulaşabilirsek Bartın'a kan merkezi kurulacaktır diye düşüyorum” şeklinde konuştu.

“YILDA 4 SEFER KAN BAĞIŞINDA BULUNUN”

kan bağışının önemine de dikkat çeken Dinçer Karagöz şunları söyledi:

“Biliyorsunuz ki kanın bir üretim merkezi var ve tek üretim merkezi de insan vücudu. Kan kaynağı sadece insan olan, dışarıda yapay olarak üretilemeyen bir ilaç ve hayati önemi taşıyor. Eksikliğinde de hem hasta hem hasta yakınları ciddi sıkıntılar çekiyor. Biz de birer hasta ve hasta yakını adayıyız bu yüzden de bu bilinçle yaşamak gerekiyor. Erkekler yılda 4 sefer 3'er ay aralıklarla, kadınlar da yılda 3 kez 4'er ay aralıklarla kan bağışı yapabilir. 18-65 yaş aralığında 50 kilogramın üzerindeki her sağlıklı birey kan bağışçısı adayı olabilir.

KAN VERMENİN BAŞLICA FAYDALARI NELER?

Kan verince kan yapan organlar uyarılır ve kan yapmaya sevk edilir. Kan hücreleri yenilenir. İnsan psikolojik olarak rahatlar, kendini huzurlu hisseder. Daha sonra kendisine kan verilmesi gerektiğinde bunu yapacak insanların çıkacağını düşünerek güven duyar. Her kan bağışlayana kan grubu, kan sayımı ve kan yoluyla bulaşan hastalıklarla ilgili tarama testleri uygulanır, bu da bir yarar olarak düşünülebilir. Gönüllü bağışçılardan alınan kan, güvenli kan olduğundan kan yoluyla hastalık bulaşması da daha az olmaktadır. Sonuç olarak gönüllü bağışçıların sayısının artması, toplumun sağlık düzeyi üzerine olumlu etki yapmaktadır.

YAPILAN İŞLEMLER NELER?

Öncelikle donör adaylarına bir ‘donör değerlendirme formu' verilerek bunu dikkatlice, doğru ve samimi cevaplar vererek doldurmaları ve altını imzalamaları istenir. Formu doldurup, verdiklerinde bu form ilgili arkadaşlarımız tarafından incelenir ve donör adayı ile yüz yüze, kısa bir görüşme yapılır. Bu görüşmede bazı sorular ve verilen cevaplar hakkında açıklama yapılmakta ve yanlış anlaşılmalar varsa düzeltilmektedir. Bu aşamada kan vericisi olmaya engel teşkil eden herhangi bir sorun yoksa fizik muayene (boy, kilo, tansiyon, nabız ölçümü ve gözle muayene) yapılır. Bu aşamada da bir sorunla karşılaşılmadıysa o zaman yapılacak testler için tüpe kan alınır. Alınan kan örneğinde kan sayımı ve diğer bazı testler yapılır. Eğer testler sonunda kan alınmasına engel bir sonuçla karşılaşılırsa, bu konuyla ilgili olarak donör adayına yazılı bir bilgilendirme yapılır. Kanda yapılan testlerde de engel bir durum tespit edilmezse bağışçı adayı kan alınmak üzere donör yatağına alınır ve bir ünite kan alınır. Kan alma işlemi 15 dakikadan daha az sürmektedir. Kan alımı sonrasında 10-15 dakikalık bir gözlem süresi vardır. Bu arada bağışçılarımıza yiyecek ve içecek ikramı yapılır ve kendilerine teşekkür ederek uğurlanırlar.

“KAN PARASI TALEBİNDE BULUNANLARI ŞİKAYET EDİN”

Biz gönüllü ve düzenli kan bağışçılarından almış olduğumuz kanları ayrıştırma laboratuvarına gönderip 1 üniteyi 3'e ayırıyoruz sonra da tahlilleri çıkıyor. Sonrasında da bütün hastaneler örneğin Bartın Devlet Hastanesi, bize ihtiyacını bilgisayar ortamında bildirir biz de ihtiyacını götürür hastanenin raf eksikliğini tamamlarız. Yani acil durumlarda kan verilmesi söz konusu değil ihtiyacı olan hastaların kan ihtiyacı zaten hastanede hazırdır. İhtiyaç olduğu zaman hastanenin kendi kan bankası görevlileri doktor talep ettiğinde servise çıkar ve hastaya kanını takar. Hasta ve hasta yakınlarından herhangi bir ücret talep edilemez. Kan bedeli adı altında hiç kimseden para istenemez. Eğer hasta ve hasta yakınlarımızdan para talep eden kurum kuruluşlar varsa bunları ALO 168 Çağrı Merkezi'mize, Sağlık Bakanlığı'na ve BİMER'e şikayet edin. Yasal haklarımız var ve kan bedeli tamamen devlet güvencesi altındadır.

“KAN İHTİYACININ YÜZDE 100'ÜNÜ KARŞILAYAMIYORUZ”

Bazı büyük hastanelerimizde kan karşılığında kan istenebiliyor. Bunun da sebebi; biz Türk Kızılayı olarak henüz ülkemizin kan ihtiyacının yüzde 100'ünü karşılayamıyoruz. Yıllık ihtiyacımız 2,5 milyon ünite bizim alabildiğimiz kan sayısı ise şuanda yıllık 2 milyon civarında ve kan ihtiyacının tamamını karşılayamadığımız zaman da 28 hastane takas yöntemiyle kendi kanını kendisi temin edebiliyor. Biz de onlara her yıl geçici Bölge Kan Merkezi(BKM) ruhsatı dediğimiz ruhsatları veriyoruz. Aksi halde kan ihtiyacının yüzde 100'ünü karşılasak o ruhsatları da alacağız ve hiç kimse kan aramak zorunda kalmayacak ya da sizden kan talep edilmeyecek. Kızılay Merkezleri asla takas yöntemiyle iş yapmaz.”

Bakmadan Geçme