Kitap fuarı kapılarını açtı
Bartın Belediyesi'nce gelenekselleşen Kitap Fuarı'nın bu yıl 23 üncüsü düzenlendi. Bu yılki fuara 15 yayın evi ile 17 yazar, şair ve bilim insanı katılırken Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, fuarın açılışında kitap okumanın ve bilmenin önemini vurguladı. Her yıl bir onur konuğu olan fuarın bu yıl ki onur konuğu ise Faik Kaptan oldu.
Bartın Belediyesi'nce bu yıl 23. Kez düzenlenen Kitap Fuarı açıldı. Belediye Sosyal Tesislerindeki açılışa Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın ve 23 yıl önce ilk kitap fuarını düzenleyen dönemin belediye başkanı Avukat Oğuz Pir başta olmak üzere Bartın Cumhuriyet Başsavcısı Adem Aydemir, İl Emniyet Müdürü Çetin Bozkuş, İl Jandarma Alay Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Fahri Semiz, Kültür ve Turizm İl Müdürü Fuat Dursun, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda davetli ile kitap sever katıldı.
Akın: “Kitaplar bizim için önemli”
Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın ise fuarın açılışındaki konuşmasında bu yıl fuara 15 yayın evi ile 17 yazar, şair ve bilim insanın katıldığını söyledi. Kitap okumanın önemine değinen Akın, şöyle konuştu:
“Kitaplar bizim için önemli. İkra ile başlayan bizim bir kitabımız var. “Oku!” Bilen insan güçlü insan. Okumazsa değil. Bildiğinizde başarılı oluyorsunuz. Bunun için de okumak lazım. Okumanın da yolu kitaplardan geçiyor. Bunun için hep birlikte kitaplardan faydalanmak lazım. 23. Yıl önce 1997 yılında Oğuz Pir Başkanımızın Belediye Başkanlığı döneminde başlayan kitap fuarı ondan sonraki belediye başkanlarının ve bizim dönemimizde de bugüne kadar geldi.
15 yayın evi katıldı
Anadolu'da bizim ölçeğimizdeki belediyelerde kitap fuarı yapan çok fazla belediye yok. Bizler katkı sağlamaya çalışıyoruz. “Cumhuriyetin aydınlık yüzü Bartın'da…” diye başlayan kitap fuarında bu yıl bir de Bartın'ın milli mücadelede 100. Yılı kutlanıyor. 15 yayın evinin bulunduğu bu fuarımıza 17 yazar, şair ve bilim insanımız katıldı. Bu fuar Bartın adına çok önemli olduğu için gerçekten çok fazla bu fuara değer veriyoruz. Bundan sonraki zamanlarda da Bartın'da birlik ve beraberlik içerisinde bu fuar gibi daha nice güzel günleri yaşayacağımıza inanıyorum.”
Bu yıl 329 kitap okudu
Akın'ın konuşmasının ardından törende 2019 yılında İl Halk Kütüphanesi'nden yararlanarak en çok kitap okuyanlara da ödülleri verildi. 16 yaş kategorisinde en çok kitap okuyan isim olan Zeynep Ekşi, ödülünü Bartın Cumhuriyet Başsavcısı Adem Aydemir'den, 16 yaş üstü kategorisinde en çok kitap okuyan isim olan Türkan Civil de ödülünü İl Emniyet Müdürü Çetin Bozkuş'dan aldı. 2019 yılının en çok kitap okuyan ismi olan Türkan Civil, aynı ödülü geçen yıl da aldığını ve bu yıl tam 329 kitap okuduğunu söyledi. Civil, bilmenin dünyanın en güzel şeyi olduğunu belirtti.
Asma ve Aşçıoğlu'na çiçek
Törende açılan Bartın'da Milli Mücadelenin 100. Yılı Fotoğraf sergisine katkıda bulunan Çetin Asma ve Erkan Aşçıoğlu'na da çiçek takdim edildi. Aşçıoğlu teşekkür çiçeğini İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Fahri Semiz'den alırken Çetin Asma'ya da Kültür ve Turizm Müdürü Fuat Dursun çiçek verdi.
Fuarın bu yılki onur konuğu Faik Kaptan
23. Kitap Fuarının onur konuğu ise Faik Kaptan oldu. Kaptan'a onur plaketini Cemal Akın ve Bartın Belediyesi Eski Başkanı Avukat Oğuz Pir birlikte verdi. Tören, Bartın'da Milli Mücadelenin 100.Yılı Fotoğraf Sergisinin açılışı ve sonrasında verilen kokteylle sona erdi.
23. Kitap Fuarının onur konuğu Faik Kaptan kimdir?
Faik Kaptan, Amasra'nın Göçkün Köyü'nde 1945 yılında dünyaya geldi. İlkokula İstanbul'da başlayan Kaptan, öğrenimine Adapazarı'nda devam etti. Sakarya Lisesinden mezun olduğu yıl İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine girdi. İkinci yılında Hukuk Fakültesinden ayrılmaya karar verdi ve Gazetecilik Yüksek Okuluna geçti. Mesleğindeki ilk adımları, Gençlik Yolu adlı okul gazetesinde atan Kaptan, mezuniyetiyle birlikte Bab-Ali'de muhabir olarak çalışmaya başladı. Faik Kaptan, Dünya Gazetesi, Hürriyet Haber Ajansı, Hürriyet Gazetesi ve Doğan Haber Ajansı kadrolarında yer aldı ve toplam 47 yıllık gazetecilik hayatının 40 yılını Atatürk Havalimanında geçirdi.