KİRAZLIKKÖPRÜ BARAJI YARIN HİZMETE AÇILACAK
Cumhurbaşkanı Erdoğan açacak
Nurdan Eroğlu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ülke genelinde yapımı tamamlanan toplam 7,7 milyar TL değerindeki 375 eserin toplu açılışını yarın Ankara'da Külliyede gerçekleştirecek. Toplu olarak hizmete alınacak eserlerden Bartın da payını alacak. Toplu açılış merasiminde 19 yıl önce temeli atılan ve 3 yıl önce projesi revize edilerek gövde inşaatına başlanan Kirazlıkköprü Barajının da açılışı gerçekleştirilecek. Baraj şuanda su tutmaya başladı bile.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı bir gelenek haline getirdiği toplu açılış merasimlerine bu yıl da devam ediyor. Bu çerçevede Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ülke genelinde yapımı tamamlanan, 7,7 milyar lira yatırım bedelli 375 eser hizmete alınacak. 29 Kasım Çarşamba günü yani yarın Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından toplu olarak hizmete alınacak eserlerden Bartın da payını alacak. Ülkemizin daha refah ve daha müreffeh günlere kavuşması için dev barajlar, bereketli sulama tesisleri ve geniş orman alanları tesis ettiklerini kaydeden Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu “Biz de bu gaye ile asırlık hayalleri gerçeğe dönüştürmek için çalışıyoruz. Özellikle ülkemizin her bir köşesinde vatandaşlarımızın büyük bir hasretle beklediği projeleri hayata geçiriyoruz. Bu çerçevede eserlerimizle destan yazdığımız son 15 yılda 156 milyar lira yatırım yaptık ve Cumhuriyet tarihimizin rekorlarını kırdık” dedi.
“HAVA TAHMİN ORANLARIMIZI YÜZDE 90'IN ÜZERİNE ÇIKARDIK”
15 yıllık sürede 508 adedi baraj olmak üzere 7200 adet yeni tesisi ülkemize kazandırdıklarını belirten Eroğlu “Yine bu dönemde orman varlığımızı 1,5 milyon hektar artırarak 3 milyar 820 milyon adet fidanı toprakla buluşturduk, yıl sonuna kadar bu rakamı 4 milyar adete çıkaracağız. Tabii hayatın devamına önem vererek korunan alanlarımızı arttırdık. Meteorolojide teknolojik bir dönüşüm gerçekleştirerek hava tahmin oranlarımızı yüzde 90'ın üzerine çıkardık” şeklinde konuştu.
ESERLERİ CUMHURBAŞKANI HİZMETE ALACAK
Hizmet hususunda kendileriyle yarışarak her yıl bir önceki yıldan daha fazla tesis inşa ettiklerinin altını çizen Veysel Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bakanlık olarak her yıl tesisleri toplu olarak hizmete aldık. Bir gelenek haline getirdiğimiz toplu açılış merasimlerine bu yıl da devam ediyoruz. Aralarında barajlar, içme suyu, sulama, atıksu arıtma ve taşkın koruma tesisleri ile ağaçlandırma, ormancılık, milli park ve meteoroloji projelerinin yer aldığı 7,7 milyar TL'ye mal olan 375 dev tesisi Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleriyle hizmete alacağız.”
BARTIN'DAKİ HİZMETE ALINACAK YATIRIMLARIN TOPLAM BEDELİ YAKLAŞIK 200 MİLYON TL
Ülke genelinde hizmete alınacak bu tesislerden Bartın'ın da payına düşeni aldığını vurgulayan Eroğlu “Bartın'da Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nün tamamladığı 9 adet tesisi de bu açılış merasimi ile hizmete alacağız” değerlendirmesinde bulundu.
KİRAZLIKÖPRÜ BARAJI DA YARIN AÇILACAK
Hizmete alınacak DSİ'ye ait eserler Kirazlıköprü Barajı ile taşkın koruma tesislerinden oluştuğunu belirten Eroğlu “DSİ tarafından tamamlanan tesisler ile Bartın'da toplam 8.760 dekar zirai araziye sulama suyu sağlayacağız. Yine 66 milyon 190 bin metreküp su depolayacağız ve 2 köy ile 1.621 dekar zirai araziyi taşkın zararlarından koruyacağız. Ayrıca bu açılış merasiminde Bakanlığımıza bağlı Orman, Doğa Koruma ve Milli Parklar ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nce yapımı tamamlanan tesis ve çalışmaları da hizmete alacağız. Bu eserler arasında ise yeni orman yolları, ağaçlandırma, orman köylüsüne destek, fidan üretimi, korunan alanların altyapılarının iyileştirilmesi gibi çalışmalar ve otomatik meteoroloji gözlem istasyonları yer alıyor. Bütün bu eser ve çalışmaların toplam yatırım bedeli 199 milyon 742 bin TL'yi geçiyor” diyerek sözlerini tamamladı.
BARAJ GEÇİŞİ TAMAMLANARAK ULAŞIMA AÇILDI
Diğer taraftan 19 yıl önce 1998 yılında yaşanan sel felaketinin ardından dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz tarafından temeli atılan ve 3 yıl önce projesi revize edilerek gövde inşaatına başlanan Kirazlıkköprü Barajı su tutmaya başladı. Barajın etrafından geçen Celalihan, İncirlidere, Özküzgözü viyadükleri ve 2 tünelle birlikte baraj geçişi tamamlanarak ulaşıma da açıldı.
Konuyla ilgili açıklama yapan AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, “Bartın'ı sel riskinden koruyacak önemli bir yatırım olan Kirazlıkköprü Barajı su tutmaya başladı. Temelden yüksekliği 72,5 metre olan barajın ilk amacı Bartın'ı sel riskini karşı taşkınlardan korumaktır. Bunun yanında baraj sulama ve enerji amaçlı önemli bir yatırımdır. Kirazlıkköprü Barajı uzun yıllardır Bartın'ın gündemindeydi. 2014 yılında proje revizyonu gerçekleştirildi. Eski projede baraj gövdesi kil çekirdekli dolgu tipindeydi. Yeni proje ile beton doluya çevrildi. Baraj içerisinden geçen yol inşaatı da Devlet Su İşleri müteahhidinden alınarak Karayollarına devredildi” dedi.
“BARTIN İÇME SUYU HATLARININ DA DEPLASELERİ YAPILDI”
Baraj sahasında Bartın içme suyu hatlarının da deplaselerinin yapıldığını kaydeden Tunç, “Baraj sahasında Bartın içme suyu hatları deplaseleri yapıldı. Bartın kent merkezine içme suyu sağlanan Ulupınar suyunun Kirazlıkköprü Barajı içerisinde geçen 8 bin 645 metre uzunluğundaki kesiminde yeni yapılan ishale hattının ise 91,4 cm. çapında çelik borulardan oluşuyor. Sağlığa daha uygun hale getirilmiş oldu. artık Bartın'da yaşayan vatandaşlarım sel korkusu yaşamayacak barajın yapımında emeği geçen herkese Sayın Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, Bakanlarımıza, Karayolları yetkililerimize, müteahhit firma çalışanlarına, işçi kardeşlerimize teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
SULAMA, ENERJİ VE TAŞKINLARDAN KORUMA MAKSATLI
Bartın Çayı Gökırmak üzerinde inşa edilen ve temelden yüksekliği 72,5 metre olan Kirazlı Köprü Barajı sulama ve enerji maksatlı olarak yapıldı. 66,19 milyon metreküp depolama kapasitesinde ki baraj ile takriben 31 bin dekar zirai arazi modern sulama sistemi ile sulanacak. Ayrıca proje ile Bartın sel ve taşkın zararlarından da korunacak. Toprak gövde dolgu tipi olan baraj inşaatı tamamlandığında, barajın gövde hacmi 1.943.000 metre küp akarsu yatağından yüksekliği 82,00 metre normal su kotundan göl hacmi 100.00 metre küp, normal su kotunda göl oranı 10,90 kilometre kare olması planlanıyor. Baraj 8.0066 hektarlık bir alan sulanabilecek. Ayrıca 12.MW ile yıllık 41 GW' lık enerji üretilmesi planlanıyor. Kirazlı Köprü Barajı yaklaşık 31 bin dekar zirai arazi suya kavuşturacak.