KENT TARİHİ MÜZESİNDE GÖRKEMLİ AÇILIŞ

4 bin yıllık Bartın tarihinin anlatıldığı ve kamuoyu tarafından da büyük bir merakla beklenen Bartın Kent Müzesi açıldı. 1885 yılından beri var olan ve en son belediye olarak hizmet veren Eski Belediye Binasında oluşturulan Kent Müzesi 4 milyon TL'ye mal oldu. 100'ün üzerinde kişi müzenin oluşması için eser bağışında bulunurken müzede 2 bin tarihi eser yer alıyor.

4 bin yıllık Bartın tarihinin anlatıldığı ve kamuoyu tarafından da büyük bir merakla beklenen Bartın Kent Müzesi açıldı. 1885 yılından beri var olan ve en son belediye olarak hizmet veren Eski Belediye Binasında oluşturulan Kent Müzesi için hafta sonu açılış töreni düzenlendi. Bartın Belediyesi Mehteran Takımının gösteriyle başlayan açılışa Bartın Vali Yardımcısı Erkan Kalender, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, İl Müftüsü Mahmut Gündüz, CHP İl Başkanı İlknur Erkan, 22. Dönem AK Parti Bartın Milletvekili Asım Kulak, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Yusuf Ziya Aldatmaz, Saadet Partisi İl Başkanı Ünal Yurtbay, Kumluca Belediye Başkanı İsmail Can, Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Balık, MHP İl Başkanı Ercüment Özçelik, Merkez İlçe Başkanı Murat Demir, Kadın Kolları Başkanı Nuran Akmaz belediye başkan yardımcıları, belediye meclis üyeleri, belediye çalışanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Osmanlı'nın kuruluş tarihinde açıldı

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın açılışta yaptığı konuşmada Bartın için çok önemli bir kazanım olan Bartın Kent Müzesi'nin 1922 yılında Bilecik Söğüt'te kurulan Osmanlı Devleti'nin kuruluş tarihi olan 27 Ocak'ta gerçekleştirmek istediklerini söyledi. Akın, açılışta müzeyle ilgili şu bilgileri verdi.

“Ocak ayının soğuk bir gününde Bartın'ımız için çok önemli bir kazanım olarak gördüğümüz Kent Müzemizin açılışına katılarak bizleri mutlu kıldınız. Yüreklerimizi ısıttınız. Hepinize çok teşekkür ederim. Bundan 133 yıl önce 1885 yılında İbtidai ve Rüştiye Mektebi olarak yapılan 1924-1949 arası Cumhuriyet İlk Mektebi olarak eğitim veren 1953 yılından 2008'e kadar belediye binası olan bu tarihi bina 27 Ocak 2018'de yani bugün Bartın Kent Müzesi olarak açılıyor.

“Neden 27 Ocak?”

Neden 27 Ocak? Bugün aynı zamanda Osmanlı Devletinin kuruluşunun 719. Yıldönümü. 27 Ocak 1299'da Bilecik Söğüt'te kurulan Osmanlı Devleti imparatorluk olarak 3 kıtada hüküm sürdü. Bartın'ın tarihi anlatan ve yaşatacak olan bu müzemizi tarihimiz olan Osmanlı Devleti'nin kuruluş yıldönümünde hizmete açıyoruz.

“Şanlı ordumuza Yüce Rabbimden güç kuvvet diliyorum”

Bugün devletimizin ve milletimizin bağımsız bütünlüğünü korumak, ülkemizi terör belasından kurtarmak, halkımızın huzuru ve güvenliği için kahraman ordumuzun Afrin'de devam eden Zeytin Dalı sınır ötesi harekatında şanlı ordumuza Yüce Rabbimden güç kuvvet diliyorum. Bu harekatta görev alan yiğit Mehmetçiklerimize selam olsun. Gazilerimiz Yüce Rabbimden acil şifa bulsun.

“Projeyi 4 yıl önce hazırladık”

11 Kasım 2014'de İstanbul'da Çevre ve Kültür Değerleri Koruma ve Tanıtma Vakfı Başkanı aynı zamanda Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanımız çok değerli insan Prof. Dr. Metin Sözen hocamızı, binamızın restorasyon projesini hazırlayan Yüksek Mimar Selda Çelikyay ve teknik ekimizled ziyaret ettik. Yaptığımız ziyaret ve müze toplantısıyla başlayan bu süreçte bilgi, belge ve işgücü emeği ile Bartın'a bir kent müzesi kazandırmak için 4 yıl önce proje hazırladık. Uzun soluklu bir proje. Müze iç tasarımının yanı sıra bu tarihi binanın restorasyonunu da kapsayan bir proje.

“2 Kasım 2016'da restorasyon ve iç tasarım ihalesini yaptık”

Aynı zamanda müze envanterinin en önemli eseri olan bu tarihi binanın restorasyonu için hazırlana projelerin Koruma Kurulunca onaylanma sürecinin ardından 2 Kasım 2016'da restorasyon ve iç tasarım ihalesini yaptık.

100'ün üzerinde eser bağışçısı 2 bine yakın parça bulunuyor

Ocak 2017'de tam 1 yıl önce çalışma fiilen başladı. 100'ün üzerinde eser bağışçısı 2 bine yakın parça eserin yer aldığı geçmiş ile geleceğin köprüsü Kent Müzemizde çok fazla kişinin emeği var. Çok güzel ve fonksiyonel bir müzeye kavuştuk. ÇEKÜL Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen Hocama, ÇEKÜL yetiklerine, kent müzelerinin önemini sürekli gündemde tutarak bilinç oluşturulmasına katkı sağlayan Tarihi Kentler Birliği yönetimi ve değerli danışma kuruluna şükranlarımı sunuyorum.

“Sürprizlerle dolu bir müze oldu”

Bir taraftan bina restorasyonu sürerken diğer taraftan eser bağışlarını aldık. Bilgi, belge ve tarihi eserlerle müzemiz oldukça zenginleşti. Sürprizlerle dolu bir müze oldu. Müzemiz yaklaşık 4 milyon TL'ye mal oldu. eserlerimiz ise her biri ayrı ayrı paha biçilemez değerdedir.

Türkiye'de 2 tane olan matbaa makinasından biri Bartın'da

Az öncede ifade ettiğim gibi müze binası 1885 yılında yapılmış önemli bir eser. Bartın Gazetesi sahibi Esen Aliş tarafından müzeye bağışlanan 1903 Paris yapımı tipo baskı makinası Bartın Gazetesi kurucusu Cemal Aliş tarafından 1928 yılında İstanbul Tan Matbaasından alınarak 1990 yılına kadar Bartın Gazetesinin basımında kullanılmıştır. Türkiye'de 2 adet mevcut. Biri İstanbul'da Basın Müzesinde diğeri Bartın Kent Müzesinde.

Asma, M.Ö 1. Yüzyılda Roma dönemine ait sikke bağışladı

Araştırmacı-Yazar Çetin Asma tarafından bağışlanan Parthena (Bartın) sikkesi Milattan Önce 1. Yüzyılda Roma dönemine ait nadir sikkelerden ön yüzünde Homeros portresi arka yüzünde de altından nehir geçen oturan erkek figürü Parhenios (Bartın) nehrini simgeliyor. Figürün bir elinde zeytin dalı diğer elinde de bereket boynuzu tutar. Elinde tuttuğu zeytin dalı bu nehirde ulaşım yapıldığını gösteriyor.

İşte müzedeki başlıca eserler!

1930 yılına ait Gazi Mustafa Kemal Atatürk imzalı İnönü Vapurunun Bartınlı Murat Kaptanoğlu'na satışını onaylayan Bakanlar Kurulu kararı replikası, 80 milyon yıllık fosiller, Sultan Abdülhamit dönemi madalyaları, Sultan Abdülhamit döneminde basılmış 2 adet özel madalya, Kurtuluş Savaşı sonrası 1922 yılında basılan ve meclis üyeleriyle savaşta görev alan askerlere verilen istiklal madalyaları, 300'e yakın Roma, Bizans, Selçuklu dönemi sikkeleri, arkeolojik eserler, 1925 yılına ait itfaiye tulumbası, Osmanlı dönemi marangozluk aletleri, 199. Yüzyıl orijinal çekicilik aletleri, Osmanlı dönemi Bartın sivil mimarisine ait malzemeler, Ressam Sururi'nin eseri Kurtuluş Savaşını anlatan tablo hepsi nadide eserler arasında.

Müzede 4 bin yıllık tarih yer alıyor

4 bin yıllık geçmişse sahip Bartın'ın Milattan Önce 2 binde Kaşka'lardan başlayan ve günümüze gelen tarihinin ve kırılma noktalarının anlatıldığı Kent Müzesinde Bartın'ın 4 bin yıllık tarihini içeren kronolojik aks, endemik canlılar, coğrafik yapısı, ulaşım ve doğal afetler geçmişi tarihi zanaatçılar çarşısı, gemi yapımcılığı, ticari hayatı, madenciliği, tarihi Galla Pazarı, mimarisi, siyasi tarihi, eğitim ve basın-iletişim tarihi, sanat-edebiyat ve kültür hayatı, doğum-çocukluk-sünnet ve düğün gelenekleri, ev yaşamı, mutfak kültürü ve turizminin yanı sıra interaktif sözlü tarih çalışmaları Bartın Kent Müzesinde yer almaktadır.

“Bartın Kent Müzesi hayırlı olsun”

Burada sayamayacağımız kadar fazla olan bu nadide eserleri hep birlikte göreceğiz. Kent Müzesi için Bartın'da oluşturduğumuz kurulda yer alan, eser ve bilgi bağışıyla katkıda bulunan, belediyemizin müze proje ekibinde yer alan bina restorasyonundan iç tasarıma kadar emeği geçen herkese bir kez daha yürekten teşekkür ediyorum. Bartın Kent Müzesi hayırlı olsun. Belediyemizden şehrimizin geleceğine armağan olsun.”

Nihal Çınçın'a teşekkür

Törende ayrıca müzenin oluşumunda eserleriyle katkı veren 100'ün üzerine bağışçıya Vali Yardımcısı Erkan Kalender ve Cemal Akın başta olmak üzere protokol üyeleri tarafından teşekkür belgesi verildi. Bartın Hergün Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Nihal Çınçın ise teşekkür belgesini Bartın TSO Başkanı Halil Balık'tan aldı.

Teşekkür belgelerinin verilmesinin ardından ise İl Müftüsü Mahmut Gündüz'ün dualarıyla müzenin açılışı gerçekleştirilirken davetliler ve vatandaşlar tarafından gezilen müze tam not aldı.

Bakmadan Geçme