Kaya: 'Amasra'da TTK gerçeği fark edilmeli'

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Amasra Şubesi Başkanı Ertan Kaya, Hattat Holding Enerji Maden A.Ş'nin (HEMA) taşeronu Denfa'ya bağlı olarak çalışan ve gündür maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle Tarlaağzı'ndaki HEMA-1 kuyusunun asansör kulesine çıkarak eylem başlatan 2 madenciye destek verdi. İşçilerin her ne kadar sendikalı olmasa da orada bir emek mücadelesi verdiklerini ve bu nedenle işçilerin yanında olduklarını ifade eden Kaya, Amasra'da temiz bir sayfa açılması gerektiğini ve bugün her türlü donanıma sahip olan TTK'nın yeniden değerlendirilmesi halinde Bartın'da yüzlerce kişiye iş ve aş sağlayabileceğini söyledi.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Amasra Şubesi Başkanı Ertan Kaya, Hattat Holding Enerji Maden A.Ş'nin (HEMA) taşeronu Denfa'ya bağlı olarak çalışan ve gündür maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle Tarlaağzı'ndaki HEMA-1 kuyusunun asansör kulesine çıkarak eylem başlatan 2 madenciye destek verdi. İşçilerin her ne kadar sendikalı olmasa da orada bir emek mücadelesi verdiklerini ve bu nedenle işçilerin yanında olduklarını ifade eden Kaya, “Amasra'da 13 yıldır kanayan bir yara var ve bu kanayan yaraya kimse dur demiyor. “11 bin kişiye istihdam sağlayacağım” diyen bu şirket, bırak istihdam sağlamayı mevcut çalıştırdığı işçisini bile mağdur ediyor. HEMA şirketi 2005 yılından beri geçen süre zarfı içerisinde bırakın 11 bin kişiye iş ve aş sağlamayı 650 kişinin iş akdine son verdi. HEMA örneğinde olduğu gibi özelleştirmenin geldiği durum ve bünyesinde çalışan insanların geldiği durum ortada. Daha birkaç hafta önce arkadaşlarımız haklarını alabilmek için Amasra'da şirketin asansör kulesine çıktı. Şimdi DENFA işçileri maaşlarını alamadıklarını söyleyerek Tarlaağzı'nda kuleye çıkıyor. Bu işçiler sendikaya üye değil. Ancak orada bir emek ve aş mücadelesi veriyor. Biz her zaman emeğin ve emek mücadelesi verenin yanında olduk. Olmaya da devam edeceğiz” dedi.

“TTK gerçeği fark edilmeli”

Amasra'da özel sektörün yanında bir de TTK gerçeği olduğunu kaydeden Kaya, “Burada özel sektörün yanında bir de TTK gerçeği var. Ülkemizin zor zamanlardan geçtiği, cari açığın milyon dolarlar olduğu ve cari açıkta en büyük payın enerjiye ait olduğunun söylendiği bir dönemde artık TTK gerçeği fark edilmeli. Eğer bu işi burada özel sektör yapamıyorsa Amasra B sahası TTK'ye verilsin ve TTK bu işi yapsın. Burada 480 milyon ton gibi kömür rezervi var. Bu rezerv devlet eliyle çıkarılıp neden ekonomiye kazandırılmasın? Böyle bir rezerve sahip Bartın'ın bugünleri daha parlak olması gerekirken maalesef Bartın halkı kaybediyor. Yani bizler kaybediyoruz” şeklinde konuştu.

“Özelleştirme, Bartın halkını göç vermeye zorladı”

Özelleştirmenin Bartın halkını göç vermeye zorlandığını dile getiren Ertan Kaya, “Özelleştirme bizleri yani Bartın halkını göç vermeye zorladı. İşten çıkarılan madenciler, işçiler ailelerini geçindirebilmek, evlerine iş ve aş götürebilmek umuduyla başka şehirlerde çalışmak zorunda kaldı. Kimileri yanlarında ailelerini götürdü kimileri de ailelerini burada bıraktı. Zaman içerisinde Amasra TTK Müessesine alınması gereken işçi alınmayınca bu sefer de Amasra TTK Müessesi daha üst seviyelere gelmesi gerekirken daraldı” ifadelerinde bulundu.

“TTK, yeniden değerlendirilmeli”

Bugün her türlü donanıma sahip olan TTK'nın yeniden değerlendirilmesi halinde Bartın'da yüzlerce kişiye iş ve aş sağlayabileceğini söyleyen Kaya, “Bugün her türlü donanıma sahip olan TTK'nın yeniden değerlendirilmesi halinde Bartın'da yüzlerce kişiye iş ve aş sağlayabilecektir. Bartın ve bölge hakkının göç vermemesi adına bu yönde çalışma yapılması gerekiyor. Bizler yerin altında bugüne kadar çok bedeller ödedik. Bundan sonra da yerin üstünde bu bedelleri ödemeye hazırız. Biz, yerin metrelerce altında madden şehitleri vermişken yerin üstünde şehit vermemek ve işten çıkartılan işçilerin ya da çalışılanların alın terlerinin karşılığının verilmesini istemiyoruz. Bu ülkede biz emekçiler üretecek, ülkemiz kazacaktır.” dedi.

Bakmadan Geçme