Karakaş'tan TÜİK'e tepki  'Emekliyi bitirmeye ant içtiniz'

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Bartın Şubesi Başkanı Hasan Can Karakaş, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon rakamlarına sert tepki gösterdi. Karakaş, TÜİK'in yıllık ve aylık enflasyon verilerinin 'hayal ürünü' olduğunu öne sürerek, 'Siz bunu hangi terazide ölçtünüz? Emekliyi bitirmeye ant mı içtiniz?' ifadelerini kullandı.

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Bartın Şubesi Başkanı Hasan Can Karakaş, TÜİK'in Aralık 2024 dönemi için açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranını %1,03 olarak duyurmasının ardından, bu oranla ilgili diğer enflasyon hesaplamalarını da gündeme getirdi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) yüzde 1,74, ENAG (Enflasyon Araştırma Grubu) ise %2,34 olarak enflasyon oranlarını belirlerken, Türk-İş'in açlık sınırı artışı %2,54 olarak hesaplandı. Karakaş, bu oranların ortalamasını aldığında enflasyon artışının yaklaşık %2 civarında olduğunu belirtti.

TÜİK'in her yıl aynı dönemde enflasyonu düşük gösterdiğini ve böylece emekli ve memur maaşlarının düşük belirlenmesine zemin hazırladığını ifade eden Karakaş, bu durumun dar ve sabit gelirli milyonlarca vatandaşın yaşamını zorlaştırdığını söyledi. "TÜİK bu hesapların nasıl yapıldığını gösteren bir sepet açıklayamıyor, sonra da bu rakamlara inanmamızı bekliyor. Elbette inanmıyoruz, kabul etmiyoruz" diyen Karakaş, TÜİK'in bu yaklaşımının milyonlarca emeklinin vebaline girdiğini ve onların beddualarını aldığını belirtti.

Başkan Karakaş, 2023 yılı Aralık ayında yapılan hesaplamalarla, işçi ve Bağ-Kur emeklilerine Temmuz 2024'e kadar geçerli olacak %15,75'lik bir maaş artışı yapılacağını ancak bunun yeterli olmadığını vurguladı. Yeni emekli maaşlarının 6-7 bin TL civarında bağlandığını ve bu oranlarla emeklilerin hayatlarını geçindirmelerinin mümkün olmadığını belirterek, "Bu emekliler, yıllarca yoksul emekliliği, hatta açlık emekliliği yaşayacaklar" dedi.

Emeklilerin en düşük maaşlarının, asgari ücret seviyesine çekilmesi gerektiğini belirten Karakaş, İntibak Yasası'nın çıkarılarak haksızlıkların giderilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, emekli maaşlarına seyyanen bir artış yapılması gerektiğini dile getirerek, "En düşük emekli maaşı, asgari ücret seviyesinde olmalıdır. Emekliler arasında giderek açılan gelir makası bu şekilde kapanabilir" ifadelerini kullandı. Kiraların %58,51 oranında arttığını da hatırlatan Karakaş, emeklilere yönelik bir artış yapılması gerektiğini ifade etti.

Karakaş, emekli maaşlarının enflasyona endeksli artışlarla fakirliğe sürüklendiğini belirterek, sosyal güvenlik sisteminin adaletsiz hale geldiğini söyledi. Memurlar için yapılan maaş artışlarının, memur emeklilerine de uygulanması gerektiğini belirten Karakaş, bu adımın haksızlıkları ortadan kaldıracağını savundu.

TÜED Bartın Şubesi Başkanı Hasan Can Karakaş, Cumhurbaşkanı'ndan beklentilerinin, emeklilerin yaşadığı yoksullaşma sürecine dur demesi ve seyyanen bir maaş artışı yapılması yönünde olduğunu belirterek, emeklilerin bu beklentiyi taşıdığını söyledi.

“TÜİK, emekliyi bitirmeye ant içmiş”

Karakaş açıklamalarında şunları söyledi, “TÜİK'in açıkladığı aylık ve yıllık enflasyon rakamlarının hayal ürünü olduğunu "Siz bunu hangi terazide ölçtünüz? Emekliyi bitirmeye ant mı içtiniz. TÜİK, Aralık 2024 ayı tüfe oranını yüzde 1,03 olarak açıklıyor. İTO yüzde 1,74 olarak ENAG ise yüzde 2,34 olarak açıklıyor. Türk-İş'in Açlık Sınırı artış oranı ise Aralık ayında yüzde 2,54 açıklandı. Bunların ortalamasını alıp bir hesap yapsanız bile yüzde 2 gibi bir rakam ortaya çıkar.

TÜİK, her yıl aynı dönemde nedense enflasyonu düşürüp; emekli ve memur maaş zamlarının düşük çıkmasını sağlıyor. Ortaya, bu hesapların nasıl yapıldığını gösterecek bir sepet de açıklayamıyor. Sonra da, dar ve sabit gelirli milyonların bu rakamlara inanmasını bekliyor. Elbette inanmıyoruz. Elbette kabul etmiyoruz. TÜİK bu yaklaşımlarıyla, milyonların vebaline girmektedir, milyonların bedduasını almaktadır.

Bu artışla, geçen 6 aylık Tüfe oranı yüzde 15,75 olarak belirlendi. Yani; işçi ve Bağ-Kur emeklileri bu rakamı Ocak 2024 zammı olarak alacak ve Temmuz ayına kadar bu rakamla yaşamaya çalışacak.

Kök aylığı 6-7 Bin TL civarında bağlanan yeni emeklilerin bu oranlarla 12 Bin 500 TL üzerine çıkabilmeleri onlarca yıl mümkün olamayacaktır. Bu emekliler, yıllarca yoksul emekliliği, hatta açlık emekliliği yaşayacaklardır.

“Bu artış sistemi değişmelidir”

En düşük emekli aylığı, asgari geçim endeksi olarak kabul edilen Asgari Ücret seviyesine çekilmeli, İntibak Yasası çıkarılıp haksızlıklar giderilene kadar da emeklilere seyyanen en az 15 Bin TL artış uygulanmalıdır. Böylelikle, emekliler arasında giderek açılan gelir makası da yeniden kapanmaya başlayacaktır.

Kiraların yüzde 58,51 olarak uygulanacak olması bile, emeklilere seyyanen bir artış yapılması gerektiğini ortaya koymaktadır.

Bu artış sistemi değişmelidir. İntibak yasası acilen parlamento gündemine alınmalı ve haksızlıklar ortadan kaldırılmalıdır. TÜFE'ye endeksli artış emekliyi fakirliğe sürüklemektedir. Sosyal Güvenliğin, külfet-nimet dengesi bozulmuştur.

Memurlarımıza geçmişte yapılan ve bugün yaklaşık 15 Bin TL'yi bulan artışın, memur emeklilerimiz ile bütün emeklilerimize uygulanması en büyük temennimizdir. Böylelikle bir haksızlık ortadan kalkmış olacaktır. Ayrıca memur emeklilerimize de yüzde 11,54 oranında yapılacak olan artış yeterli değildir, eşitlikçi değildir.

Sayın Cumhurbaşkanımızdan beklentimiz, emeklilerimizin yaşadığı bu yoksullaşma sürecine dur demesi ve seyyanen bir zammı açıklayarak, toplumun en mağdur kesimi haline gelen emeklilerimizin yüzünü bir nebze de olsa güldürmesidir. Emeklilerimiz bu beklenti içerisindedir."

Haber: Haluk Türkoğlu

Bakmadan Geçme