Karakaş 'Derin yoksulluk artarak devam ediyor'
Ülke gündemiyle ilgili haftalık değerlendirmelerde bulunan CHP Bartın İl Başkanı Selim Karakaş, 'İktidar seçim ekonomisine geçse de derin yoksulluk artarak devam ediyor' dedi.
CHP Bartın İl Başkanı Selim Karakaş, ülke gündemini değerlendirdi. İlk olarak Türkiye'den Almanya'ya yapılan iltica başvurularını ele alan Başkan Karakaş başvuruların son 11 ayda yüzde 216 artışla 20 bin 802 kişiye ulaştığını ifade ederek “Türkiye'den Almanya'ya sığınma ve iltica başvuruları 11 ayda yüzde 216 artışla 20 bin 802 kişiye ulaştı. Sığınma başvurularında Türkler, Suriyeli ve Afganlardan sonra üçüncü sırada. İltica gerekçelerinin ağırlıkla ‘siyasi baskı, özgürlüklerin kısıtlanması' ve ‘kötü ekonomik koşullar' olarak ifade edilmesi, iktidarın ülkeyi getirdiği noktanın somut fotoğrafıdır!” dedi.
“Türkiye inovasyon endeksinde 50 ülke arasında 37. Sırada”
Türkiye'nin inovasyon endeksinde 50 ülke arasında 37. Sırada olduğunu söyleyen Selim Karakaş şöyle devam etti:
“Kaynakları rant ve beton ekonomisine aktaran iktidarın ‘Teknofest Kuşağı' iddiasına karşılık Türkiye, 2022 yılı Küresel İnovasyon Endeksi'nde 50 ülke arasında 37'nci sırada. Endeks sonuçları ve sıralama, yüksek teknolojili ürün ihracatının payı yüzde 2'ler seviyesinde olan Türkiye'nin ciddi bir seferberliğe girişmesi gerektiğini gösteriyor!
Türkiye'nin 10 yıl geriye giden milli geliri, partizanlaşan üniversitelerin hali, yargı ve
hukukun getirildiği nokta, hızlanan beyin göçü, demokrasiden uzaklaşan görüntüsüyle yenilikçi teknolojileri, yatırımları çekmesi zor olduğu gibi, sıralamada daha geriye düşmesi yüksek ihtimal.
“İktidarın en son vaat edebileceği şey adalettir”
Adaletin olmadığı bir devlet, tıpkı temelsiz bina gibi eninde sonunda yıkılıp gitmeye mahkûmdur” açıklamasında bulunan partili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 20 yıllık iktidarında; Hukuk devletini ve yargı bağımsızlığını yok edildi. Partili yargıçlar-savcılarla yargıya güveni dibe vurdurup ülkenin yasal-anayasal kurumlarını çökertildi. Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararlarını tanımayan, AYM'yi kapatmak isteyen, yargıyı rakiplerine karşı siyasi araç olarak kullanan bir iktidarın bu topluma söyleyebileceği en son söz ‘bağımsız yargı, adaletli yönetim ve adalet dağıtan devlet' vaadidir!
“Derin yoksulluk artarak devam ediyor”
Gıda-konut-ısınma-ulaşım-kültür-eğlence vb. harcamaları kapsayan yoksulluk sınırının 25 bin 365 TL olduğu dikkate alındığında iktidarın çalışanları enflasyona ezdirmemekle övündüğü yeni asgari ücret, aralık ve ocak ayı açlık-yoksulluk sınırları açıklandığında büyük olasılıkla açlık sınırının altında kalacak. Enflasyon rakamsal olarak düşse de ekmek, et, süt, peynir vb. fiyatı, elektrik- doğalgaz faturaları, kiralar düşmeyecek. İktidar, duruma göre asgari ücreti yeniden gözden geçirebileceklerini belirterek ‘seçim asgari ücreti' işaretini verdi. Alınan 200 milyarlık ek borçlanma yetkisi, kamu bankalarının 20'şer milyarlık sermaye artışı ve Bakan Nebati'nin açıklanacağını duyurduğu 14 ayrı kredi paketiyle geniş kesimleri borçlandırarak ekonomiyi canlandırma senaryoları, seçim ekonomisine geçildiğini gösteriyor.”