İşçiler, hakları için meydana indi
HEMA'nın taşeron firması tarafından işten çıkarılan ve yaklaşık 3 haftadır da Amasra'da eylem yapan 148 işçi bu kez aileleriyle birlikte Cumhuriyet Meydanında eylem gerçekleştirdi. Sloganların atıldığı eylemde işçiler bir kez daha şirketten 2 aylık maaş alacaklarını, tazminatlarını ve işe iadelerini istedi.
HEMA'nın taşeron firması tarafından işten çıkarılan ve yaklaşık 3 haftadır da Amasra'da eylem yapan 148 işçi bu kez aileleriyle birlikte Cumhuriyet Meydanında eylem gerçekleştirdi. “Patrona değil, emekçiye sahip çık” “İş, aş yoksa barış ta yok” “Birleşe, birleşe kazanacağız” gibi sloganların atıldığı eyleme işçilerin ve ailelerinin yanı sıra CHP İl Başkanı Hatice İlknur Erkan ve Merkez İlçe Başkanı Hacı Gölbucaklı, CHP Amasra İlçe Başkanı Bora Işıkal, Saadet Partisi İl Başkanı Ünal Yurtbay, Eğitim Sen Amasra Şubesi Başkanı Recai Çakır, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Amasra Şube Başkanı Ertan Kaya gibi isimler de katıldı.
“Sesimiz neden duyulmuyor?”
HEMA'dan ve kendilerini işten çıkaran taşeron firmadan bir kez daha 2 aylık maaş alacaklarını, tazminatlarını ve işe iadelerini isteyen işçiler eylemde şöyle konuştu:
“Bizler burada 15, 20 gündür alın teri ve emek mücadelesi vermekteyiz. Bizlerin bu mücadelesinde bizlerin yanında olan Amasra ve Bartın halkına çok teşekkür ediyoruz. Haklarımızı alana kadar mücadele edeceğiz. Bu konuda ölümüne yola çıktık. Sayın Cumhurbaşkanımız 15 Temmuz akşamı bizlere seslendi ve bizlerden vatanımıza sahip çıkmak için sokaklara dökülmemizi istedi. Biz de halk olarak onun bir sözüyle sokaklara döküldük ve hain darbe girişimini geri püskürterek vatanımıza sahip çıktık. Şimdi 20 gündür meydanlardayız. Bizim halk olarak sesimiz şuanda neden duyulmuyor? Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, Enerji Bakanımıza sesleniyorum. Bizler sizleri seçtik. Bizlerin sesi neden duyulmuyor?
“İşimizi asla vermeyeceğiz”
Hattat'a buradan yerli kömür çıkaracaksın diye iş verdiler. Yerli kömür bizim havzamızda var. Galeriler kömür dolu. Bu kömürü burada Çinliler çıkartıyor. Biz açız. İşe ihtiyacımız var. Ailelilerimiz perişan durumunda. Arkadaşlarımızla birlikte emeğimizi alana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Belki burada öleceğiz ama işimizi asla vermeyeceğiz.
“Bartın halkı birbirine sahip çıkamazmış”
Bizlere şirket yetkililerin, orada çalışan mühendislerin söylediği şu “Bartın halkı birbirine sahip çıkmaz. Çıkamaz. Sizin yapınız bu” diyotlar. Bunu şahsen duyduk. Hasankadı, Kozcağız, Kumluca, Bartın burada. Biz birbirimize sahip çıkıyoruz.
Çakır: “Dayanışma içerisindeyiz”
Eğitim Sen Amasra Şube Başkanı Recai Çakır ise eylemde yaptığı konuşmada “ İşçi arkadaşlarımızın süreli olarak iş akitlerinin durdurulduğunu duyduğumuzdan beri yanlarındayız. Burada alkışı hak eden ülkesine sahip çıktığı gibi işine de sahip çıkan, direnen, bu bölgede çıkacak kömüre de sahip çıkan madenci, emekçi arkadaşlardır. Emekçinin halinden emekçi anlar mantığıyla o günden bugüne dostlarımıza dayanışma içerisinde olmaya çalışıyoruz. Dostlarımız aslında bu kentte bugüne kadar bu kentte kömürle kazanılan ekmeğin aslında davasını güdüyor. Bu dostlarımız çok basit bir şey istiyorlar. Diyorlar ki “Bu kömür bu havzada var. Bu kömürü çıkacağını davet eden milli kömürle milli enerji üreteceğiz diyen hükümette var. Özel şirketlerde var. O zaman yetkililer, HEMA yetkilileri, Hattat ve hükümet bize bir açıklama yapsın. Bizim ekmeğimize sahip çıksın.” Kimseyi karşılarına almadan “Biz işimize, aşımıza sahip çıkıyoruz” diyorlar. İşçiler soruyor “Maaşlarımız içeride. Tazminatlarımızdan ses yok. İş iadesi talebimize kulak tıkanıyor. Bizim sahibimiz yok mu? İŞKUR, Sosyal Güvenlik Kurumu, Çalışma Bakanlığı, Enerji Bakanlığı neredesiniz?” diyorlar.” Dedi.
CHP Yalçınkaya'nın mektubunu okudu
Eylemde CHP Amasra İlçe Başkanı Bora Işıkal işçilerle ilgili CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya'nın Başbakan Binali Yıldırım'a yazdığı mektubu okurken CHP Merkez İlçe Başkanı Hacı Gölbucaklı da “Zamanında Ulus'uyla, Kurucaşile'siyle Amasra'sıyla bu şehir, bu madenci nasıl ki işine, aşına, madenlerine sahip çıktıysa çıkmaya da devam edecektir. Bu şehir yine sizlerle beraber, yine sizlerle omuz omuzadır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Sayın Milletvekilimiz Rıza Yalçınkaya Mecliste bugün üçüncü kez sizin işten çıkarılmanızla ilgili durumunuzu gündeme getirdi” diyerek Yalçınkaya'nın Meclis konuşmasını işçilere ve ailelerine dinletti.
Çetin: “HEMA Kavşak Suyuna sahip çıkmaya kalktı”
Bartın Belediyesi Başkan Yardımcısı Hüseyin Taner Çetin de eylemde “Bize laf değil icraat lazım. Herkes güzel konuşuyor ama insanlar mağdur. Biz Belediye Başkanımızın bize verdiği yetkiyle her zaman arkadaşlarımızın yanında olduk. İşçi kardeşlerimizin hepsi “Ben çalışacağım. Bana paramı verin” diyor. Başka bir şey demiyor. Ama para nerede? Yok. Ödeyecek olan belli. Bartın Platformuyla birlikte yıllardır Bartın'da bir mücadele veriyoruz. Bu şirket Bartın'da binlerce insanın içme suyu olarak kullandığı Kavşak Suyuna sahip çıkmaya kalktı. Belediye Başkanımızın da sizlere selamı var. Biz her zaman doğrunun yanındayız” şeklinde konuştu.
Kaya: “Gün gelir bir gün birileri işçiye de hesap verir”
GMİS Amasra Şubesi Başkanı Ertan Kaya da eylemde işçilere ve ailelerine “Biz her zaman emekçinin yanındayız. Bunu da her zaman belirttik. 2005'den bu yana da burada bir istihdam sağlanacağı söyleniyor ama şuanda işçi arkadaşlarım, emekçi dostlarım işinden ediliyor. Bundan önce yine bu şirkete bağlı taşeron firmadan daha önce işten çıkarılan arkadaşlarımızın da yanında oldu. Sizlerle de iş akitlerinizin fes edildiği tarihten bu yana da her zaman görüştük, fikir alışverişinde bulunduk. Çalışma ve Enerji Bakanlığının 2005 yılından bu yana burada bir kilo kömür çıkarmayan Hattat firmasının bir yanlışı varsa bunu araştırıp düzeltmesi lazım. Gün gelir devran döner. Bu işçiye de gün gelir bir gün birileri hesap verir. Önemli olan yerin metrelerce altında çalışan madencinin birlik ve beraberlik içerisinde olması” şeklinde konuştu.
Eylem olaysız bir şekilde sona erdi.