İnkumu 'mavi bayrak'la buluştu
İnkumu “mavi bayrak”la buluştu
Bartın'ın tek mavi bayraklı plajı olan İnkumu'na 3 bölgede bayrak çekimi yapıldı. Mavi bayrak töreni için İnkumu'na gelen Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Mavi Bayrak Ulusal Koordinatörü Almına Kından Cebbari, “Mavi Bayrağı almak zor, kaybetmek kolaydır” dedi. Cebbari, İnkumu sahiline asılan “evcil hayvan giremez” tabelasından kaynaklı eleştiriler üzerine de “Bu Dünya Sağlık Örgütü'yle birlikte alınmış bir karardır. Kanalizasyon atığı nasıl zararlıysa evcil hayvanların da dışkıları zararlıdır. Tabiki hayvanlara karşı değiliz. Ancak rekreasyonel alanlarda insan sağlığının korunması çok temeldir ve mavi bayrağın da en orta noktaya koyduğu şey insan sağlığıdır” açıklamasında bulundu. Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın da “Mavi bayrak temiz bir deniz demek temiz bir sahil demek. İnşallah bir daha inmeyecek.” diye konuştu.
Batı Karadeniz Bölgesinde Bartın'ın İnkumu'ndaki 3 kilometrelik sahil şeridine 3 ayrı bölgeye “mavi bayraklı plaj” unvanı verildi.
İnkum'da düzenlenen bayrak çekim töreni Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Mavi Bayrak Ulusal Koordinatörü Almına Kından Cebbari, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın ve Belediye personelinin katılmıyla gerçekleştirildi.
‘Mavi bayrağı almak zor, kaybetmek kolaydır'
Mavi bayrak için Bartın Belediyesi'nin uzun yıllar yaptığı çalışmalar yaptığı belirten Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Mavi Bayrak Ulusal Koordinatörü Almına Kından Cebbari, tören sırasında yaptığı açıklamada “Ekip olarak çok çalıştılar. Bu uzun yıllar verilen emeklerin bir sonucudur. Öncelikle bu bölgeye arıtma tesisinin yapılmasıdır. Mavi Bayrağın alınmasında en önemli kriterlerden biri de bu tesislerimizdir. Bir arıtma tesisini yaptıktan sonra denizin istenilen seviyeye gelmesi için 3-4 yılı alıyor. Bu nedenle yatırımlara dikkat çekmek istiyorum. Tabi bunlar tamamlandıktan sonra plajda birçok olanaklar var. Özellikle engelli vatandaşlarımızın kumsala ulaşması, geri dönüşüm atıklarının toplanması, cankurtaran hizmetlerinin verilmesi gibi birçok kritere bakıyoruz. Bunlardan en önemlisi yüzme suyunun temiz olması gerekir. Bununla ilgili Sağlık Müdürlüğümüzün sudan alınan numunelerin Avrupa Birliği standartlarında olması gerekir. Bu bizim vazgeçilmez kurallarımızın arasında yer alıyor. Ancak şunu da belirtmek isterim, mavi bayrağı almak zor, kaybetmek çok kolaydır. O yüzden bütün insanlarımızın topyekûn olarak hareket etmesi gerekiyor. Bartın Belediyesinin yaptığı çalışmalardan dolayı Başkanımızı tebrik ederim.” dedi.
“Bayrağımız hiç inmeyecektir”
Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın da mavi bayrağı bir daha indirmek istemediklerinin altını çizerken “Mavi bayrak almaya 3 ayrı noktada almaya hak kazandık. 33 tane kriter var. Engelli kriterleri de bir kriter. Onlara da ilave yaptık. Çok şükürler olsun artık özellikle Türkiye'de baktığımız zaman mavi bayrağın görüldüğü Samsun'dan Akçakoca'ya kadar tek kıyı şeridi olduğunu göreceğiz. Burada kalmak isteyen turistler, yani tatilini geçirmek isteyen vatandaşlar önce mavi bayrağa bakıyorlar. Mavi bayrağı önemsiyorlar. Çünkü mavi bayrak temiz bir deniz demek temiz bir sahil demek. Halkın yararına olan kullanılabilir alanların oldukça fazla olduğunu belirten bir sahil demek. 4 yılı aşan bir sürede bu gerçekleşti. Bunun içinde sadece deniz yok. Irmakta bunun içinde. Irmakta buraya akıyor yani tüm Bartın'ın 14 bin ton atık suyu her gün buraya akıyordu. Oradaki kanalizasyon arıtmanın da yapılmasıyla beraber tamamlanmış oldu. Bunu devam ettirmek gerekiyor. Atıksu arıtmalarda Çevre Bakanlığı ile istişareli çalışıyoruz. Biz direkt Çevre Bakanlığına bağlıyız. Sistemlerimiz oraya bağlı. 15 dakika sistem çalışmasa bakanlık bunu görebiliyor. Yer altına çöp kutuları konuldu. Yürüyüş yolları gerçekleşti. Bisiklet yolları gerçekleşti. Suyumuz arıtma geliyor çok şükür. Kriterlerin üzerinde tutmaya çalıştık. Bugün 3 ayrı noktada mavi bayrakları göndere çekeceğiz. İnşallah bir daha inmeyecek.” diye konuştu.
“Bu numuneler çok önemli bir kriter”
Sağlık Müdürlüğü'nce deniz suyundan düzenli olarak numuneler alındığını kaydederek “Sağlık Müdürlüğü'nün numune alım sistemine göre 15 günde bir numuneler alınıyor. Tüm Türkiye kıyılarında yapılan çalışmalar burada da geçerli, deniz suyunun takibi ve düzenli olarak analizlerinin yapılması, kontrolü, yağışlı havalarda tekrar kontrol edilerek kaliteni sürekli en üst seviyede sağlanması için alınan bu numuneler çok önemli bir kriter” diyen Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Mavi Bayrak Ulusal Koordinatörü Almına Kından Cebbari, İnkumu sahiline asılan “evcil hayvan giremez” tabelasından kaynaklı eleştiriler üzerine de şunları söyledi:
Öncelik insan sağlığı!
Bu Dünya Sağlık Örgütü'yle birlikte alınmış bir karardır. Avrupa'nın hangi ülkesine giderseniz gidin, bu ve buna benzer tabelaları görürsünüz. Hatta evcil hayvanların girmesi durumunda çok yüksek para cezaları vardır. Kanalizasyon atığı nasıl zararlıysa evcil hayvanların da dışkıları zararlıdır. Bunlar sahilde bulunduğu zaman hem sahil alanında hem de kum alanında çok ciddi sağlık riskleriyle karşılaşılır. 6 yaşından küçük çocuklar kumda oynarken eline bulaş olduktan gözüne değdirmesi sonunda körlüğe kadar varan çok ciddi sağlık sorunları yarattığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Tabiki hayvanlara karşı değiliz, hayvanlar hem bizim dostlarımız hem de ekosistemin parçalarıdır. Ancak rekreasyonel alanlarda insan sağlığının korunması çok temeldir ve mavi bayrağın da en orta noktaya koyduğu şey insan sağlığıdır. Bu nedenle evcil hayvanlarımız için ayrı yerler ayırmalıyız. Eğer çok ihtiyaç varsa; biz belediyelerimize tavsiye ediyoruz daha farklı alanlarda kendi sorumluluklarını almak şartıyla birlikte girebilirler. Çünkü sahilde olabilecek boğulmalarda da Belediyeye şikayetler gelebiliyor. Eğer kendi sağlık sorumluluklarını kabul ediyorlarsa mavi bayraklı alanların dışında kendilerine özgürce girebilecekleri yerler tahsis edilebilir. Ancak mavi bayraklı plajlarda insan sağlığı en üst seviyede gözetildiği için buna izin verilmiyor.
“Bu bayrak toplum için var”
Cezai yaptırımlar Belediyelerimizim Zabıtayla ilgili kanunlarında zaten yazılı, onu uygulama konusu da belediyeye ait. Biz Vakıf olarak sadece mavi bayrak kriterlerinden sorumluyuz. Mavi bayrak kriterlerinde de şöyle bir ifade vardır; sadece evcil hayvanlarda değil bütün kriterler için geçerlidir; eğer kriterlerde bir aksama olursa belli bir süre bayrak indirilir, eğer sorunlar çözülemeyecek bir noktaya geliyorsa sezon süresince bayrak iptal edilir. Şunu da belirtmek isterim; mavi bayrağı almak zor, indirmek ise çok kolaydır. Sadece bir yıllığına verilen bir ödüldür ve bu nedenle de her sene bütün her şey baştan alınır. Bu da zaten dünya çapında mavi bayrağın en prestijli ödül olarak geçmesinin en büyük sebeplerinden bir tanesidir. Çevre eğitimi ve halkın bilinçlenmesi de bu işin temelini oluşturur. Hep beraber bilinçlenerek, anlatarak buna sahip çıkmalıyız çünkü bu bayrak toplum için var.”
“Müsilaj için herkesin topyekün hareket etmesi gerekir”
Marmara denizinde yaşanan müsilaj konusuyla ilgili açıklamalarda bulunan Cebbari, “Marmara denizinde yaşanan müsilaj sorunu için öncelikle bilim insanlarını dinlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bilim insanlarının bize verdiği bilgiler çok önemlidir. Bunun üzerine bir şey söylemek doğru olmaz ancak, çevre temizliği görevi hepimizin sorumluluğudur. Toplumun tamamının sorumluluk alması ve vatandaşlık görevidir. Marmara'da düşünülen duruma hiçbir yerde düşülmesini istemiyoruz. Bu bizi rahatsız eder. Bunu için herkesin çevre bilincini içine sindirerek, müsilaj sorununu yaşamayan her yere Marmara'daki durumun kulağına küpe olması gerekir” diye konuştu.
Açıklamaların ardından İnkumu sahilinde dalgalanacak olan mavi bayrak göndere çekildi.