İMAR PLANI TARTIŞMASI ALEVLENDİ

Tunç: 'Bu kadar zor olmasa gerek'

Nurdan Eroğlu

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, İl Koordinasyon Kurulu'nun son toplantısında gündeme gelen ve Bartın Belediyesi tarafından yapılan TOKİ Köprüsü Koruma Amaçlı İmar Planıyla ilgili açıklama yaptı. Dertlerinin polemik olmadığını ifade eden Tunç, “TOKİ köprüsünün inşa edileceği yerin imar planını yapmak bu kadar zor olmasa gerek. Bunu siyasi bir malzeme olarak kullanmamak gerek. Hükümet olarak çok büyük yatırımlara imza atarken, Bartın için çok önemli, şehir trafiğini önemli ölçüde rahatlatacak bir projeyi bir an önce Bartın'a kazandırmamızdan kimse rahatsız olmamalı” dedi.

İl Koordinasyon Kurulunun, Bartın Valisi Nusret Dirim başkanlığında gerçekleştirilen son toplantısına Bartın Belediyesi tarafından yapılan TOKİ Köprüsü Koruma Amaçlı İmar Planı damgasını vurmuştu. Devlet Su İşleri (DSİ) 23. Bölge Müdürü Hayrettin Baysal, kurumun yatırımlarıyla ilgili kurula bilgi verirken Bartın'ın sürüncemeli konuları arasında yer alan TOKİ Köprüsü'nün Koruma Amaçlı İmar Planının yapıldığını ihale sürecine girildiğini söylemişti. Baysal'ın bu ifadelerinin ardından ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan, Bartın Belediyesi tarafından yapılan imar planın üzerinde 14 köprü göründüğünü belirterek Çevre ve Şehircilik Bakanlığının planı bu haliyle onaylamayabileceğini söylemişti. Bu açıklama üzerine Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın ile Ali Özcan arasında kısa süreli gerginlik yaşanmıştı. Planın ileride Bartın'ın önünü tıkacağını dile getiren Akın, planı Bartın'ın 30, 40 yıllık geleceğini düşünerek yaptıklarını kaydetmişti.

TUNÇ: “HALKIMIZ GÖREVİNİ YAPMAYANLARIN KİM OLDUĞUNU BİLMELİ”

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, İl Koordinasyon Kurulunda tartışılan ve revizesi gündeme gelen TOKİ Köprüsü Koruma Amaçlı İmar Planıyla ilgili sosyal medya üzerinden bir açıklamada bulundu. sözlerinin başında dertlerinin polemik yaratmak olmadığını vurgulayan Tunç, işin aslını kamuoyuyla paylaşmak amacıyla açıklamayı yaptığını dile getirdi. “Halkımız görevini yapmayanların kim olduğunu da bilmeli diyen Tunç, şunları söyledi.

“Birileri şunu söyleyebilir “Yine polemik”. Hayır, bizim derdimiz polemik falan değil. Bizim derdimiz halkımıza hizmet, eser üretmek, icraat yapmak. Halkımız görevini yapmayanların kim olduğunu da bilmeli. TOKİ Köprüsü ile ilgili girişimimiz 2011 yılına dayanıyor. 2011 yılında 2,5 milyon lira ödenek aktardık, Bartın Irmağı 1.derece sit alanında olduğu için Belediye'nin koruma amaçlı imar planı yapması gerekiyordu. İmar planını bir müteahhitte verdi, müteahhit planı maalesef sonuçlandıramadı. Bu nedenle de 2,5 milyon lira başlangıç ödeneği olan köprünün ihalesi yapılamadı.

“15 MİLYON LİRA ÖDENEK AYIRDIK”

Daha sonra Bartın Irmağı Islah projesini 2016 yılı yatırım programına aldık ve DSİ'nin ıslah projesi kapsamında TOKİ köprüsünün yapılması için gerekli girişimlerde bulunduk, Sayın Bakanımızdan Irmak Islah projesi kapsamında öncelikle TOKİ köprüsünün yapımını istedik ve TOKİ köprüsü yapımını 2017 ek yatırım programına alarak 15 milyon lira ödenek ayırdık.

“14 KÖPRÜ PLANIN KORUMA KURULUNDAN GEÇMESİNİ ZORLAŞTIRIR”

Belediye bu kez sadece köprünün yapılacağı yerin değil de Irmağın tamamını içine alan bir imar planı çalışması yaptı ve geçen hafta itibariyle Çevre Şehircilik İl müdürlüğüne teslim etti. Bu planda da 14 adet köprünün plana konulduğu görüldü. Bu durumda Sit alanı olan Bartın ırmağı üzerinde 14 adet köprünün öngörülmüş olması planın Koruma Kurulundan geçmesini zorlaştıran bir durum olduğu İl Koordinasyon toplantısında DSİ il müdürü tarafından dile getirildi. Nitekim Sayın Valimiz ve DSİ Bölge Müdürümüz de ilk etapta TOKİ köprüsünün geçeceği yerin imar planının yapılması hususunda görüşlerini ifade ettiler.

“İMAR PLANINI YAPMAK BU KADAR ZOR OLMASA GEREK”

TOKİ köprüsünün inşa edileceği yerin imar planını yapmak bu kadar zor olmasa gerek. Bunu siyasi bir malzeme olarak kullanmamak gerek. Sıkıntıyı çeken bizim insanımız, bizler bir an önce köprüyü yapalım diyoruz. TOKİ köprüsünün gündeme geldiği günden beri Bartın'ın il merkezi, ilçeler, belde ve hatta köylerimize 20'den fazla köprüyü biz yaptık. Hükümet olarak çok büyük yatırımlara imza atarken, Bartın için çok önemli, şehir trafiğini önemli ölçüde rahatlatacak bir projeyi bir an önce Bartın'a kazandırmamızdan kimse rahatsız olmamalı.

“GEREKEN NE İSE YAPACAĞIZ”

TOKİ köprüsünün yapılacağı alanın imar planının öncelikle yapılması için Sayın Valimiz Belediye ve Çevre Şehircilik yetkililerinin bir araya gelip çalışmalarını istedi. İnşallah kısa sürede sonuçlandırılır. Yatırım programına aldığımız 15 milyon lira ödeneği hazır olan bir yatırımı bir an önce Bartın'a kazandırmak için gereken ne ise yapacağız.”

İŞTE TOPLANTIDA YAŞAN DİYALOGLAR!

İşte İl Koordinasyon Kurulu'nda TOKİ Köprüsü Koruma Amaçlı İmar Planıyla ilgili yaşanan diyaloglar!

Çevre Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan: “TOKİ Köprüsü DSİ eliyle yapılacak ve Bartın Irmağı 1'inci derece doğal sit alanı. Projenin uygulanması için koruma amaçlı imar planının onaylanması gerekiyor. Bununla ilgili belediye ve il özel idaresi planlarını hazırladılar. Birkaç gündür biz inceliyoruz. Bartın Belediyesi ırmak üzerine 14 tane köprü koymuş. TOKİ ve mevcut köprüler hariç. 14 tane köprü demek, 1'inci derece doğal sit alanı ve ırmağın doğallığının bozulması demektir ve kamulaştırma demektir. Dolayısıyla bunu Bakanlığın onaylama ihtimali biraz zayıf. Yani biz bunu revize edebilir miyiz? Köprü sayılarının azalması gerekiyor. 14 köprü komisyonun bu işe olumsuz bakmasına sebeptir. Zaman kaybı olur ve plan büyük ihtimalle geri gelir. İşin başındayken bu 14 tane köprüyü günün ihtiyaçlarına göre revize etmeliyiz. 14 tane ilave köprü demek ırmağın üzerinde görüntü kirliliği demektir.”

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın: “Planda söz konusu olan köprüler ileride yapılacak projelerdir. Belki 20 sene lazım olacak köprüler. Bu plan geleceğe yöneliktir. İsterseniz tek köprü de yaparız. Bartın'ın iki tarafından ırmak geçiyor. Köprülerle birleştirmeyi yapmazsak trafiği nasıl azaltacağız? Bakanlık bizden 20 kilometrelik alan için plan istiyor. Tek başına TOKİ Köprüsünü kapsayacak şekilde daha önce yaptık ama geri geldi. Biz revize ederiz ancak bu plan ileride Bartın'ın önünü tıkar. Ben tıkanmasın istiyorum. Bakanlık köprülere neden olumsuz baksın ki? Orduyeri Köprüsü, Kemer köprüsü ve Asma Köprüsü doğallığı bozuyor mu? Yazık ederiz Bartın'a. Ben burada yaşıyorum. Biz sadece bir bölgeyi yaptık ve bize tamamını yapın diye geri gönderdiler. İsterseniz projeyi geri çekeriz tekrar yaparız. Arkadaşlarımız Çevre Şehircilik Müdürlüğü ekipleriyle çalışır. TOKİ Köprüsü elzem bir konu. Kesinlikle yapılması gerekiyor ama şehrin geleceğini de planlamamız lazım.”

Bartın Valisi Nusret Dirim: “Planda sadece bu bölgeyle ilgili bir çalışma yapabiliriz. İlerleyen zamanlarda daha sonra diğer çalışmaları gerçekleştirebiliriz. Bu şekilde sorunu nihayete erdirebiliriz. Tabi ki şehrin geleceğini planlama adına bu çalışmalarında planlarda yer alması gerekiyor. Belediyenin imarla ilgili çalışmasının Bartın Irmağı Projesiyle ilgili entegre de edilmesi lazım.” ifadelerini kullanırken DSİ Bölge Müdürü Baysal, “Bizim Bartın Irmağıyla ilgili projemiz şuanda devam ediyor. Nihayete ermiş değil. Ama acilse önce TOKİ Köprüsüyle ilgili kısmı bir geçirelim. Plandaki diğer köprülerle ilgili çalışmalar sonradan yeniden yapılıp revize edilebilir. Çünkü Bartın Irmağı Projesi sonuçlandığında planda yeniden bir müracaatın olması gerekecek.”

Bakmadan Geçme