İl Özel İdaresi, aronya yetiştiriciliği için 3 bin 300 fidan dağıtacak

Bartın'da tarıma da büyük destek veren Bartın İl Özel İdaresi, Tarımsal Hizmet Müdürlüğü'nün 'Aronya Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi' projesi ile 3 bin 300 aronya fidanı ile 17 dekar alanda bahçe kuracak. Aronya fidanı almak isteyen üreticiler, İl Özel İdaresi'nden temin edecekleri dilekçe ile 2-6 Ekim 2024 tarihleri arasında müracaatlarını yapabilecek.

Nilay Meryem ÇÖMLEK

Bartın İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından 2024 yılında hazırlanan ve ilimizdeki marjinal tarım alanlarının değerlendirilerek tarımsal anlamda yeni bir katma değer oluşturmak, ayrıca yeni bir gelir ve istihdam olanağı sunmak amacıyla “Aronya Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi” projesi başlattı.

Bu proje kapsamında; geçtiğimiz ilkbahar döneminde 10 adet üreticiye 5 bin 700 adet aronya fidanı verilerek 29 dekar alanda aronya bahçesi oluşturuldu.

Üreticilerin fidanlardan çok memnun olması ve aronya bahçe tesisi kurmak için yoğun talep oluşması üzerine Ekim ayı içerisinde 3 bin 300 adet aronya fidanı ile 17 dekar alanda daha aronya bahçesi kurulacak.

Aronya fidanı almak isteyen üreticiler, Bartın Özel İdaresi'nden temin edecekleri dilekçe ile 2-6 Ekim 2024 tarihleri arasında müracaatlarını yapabilecek.

Yüksek fiyatlardan alıcı bulan, C vitamini ve antioksidan kaynağı olan aronya, kandaki kolestrol oranını dengeleyici rol oynayarak kan pıhtılaşmasını önlüyor, kanser hastalığını tedavi edici özelliği olduğu biliniyor. Aronya taze meyve olarak tüketiminin yanında meyve suyu, pasta, dondurma, çikolata, baharat, reçel, çay, kozmetik ve ilaç sanayisinde ham madde olarak da kullanılıyor.

Aronya meyvesi nedir?

Aronya meyvesi, gülgiller familyasına ait üzümsü meyveler grubuna ait, keskin tada sahip, çalı bitkisinin küçük ve koyu renkli bir meyvesidir. Kuzey Amerika'ya özgü bir meyve olan aronya aynı zamanda Avrupa'nın bazı bölgelerinde de yetişebilir.

Geleneksel tıpta özellikle Yerli Amerikalılar tarafından soğuk algınlığına karşı kullanılan aronya meyvesi bilimsel açıdan da birçok hastalığa karşı potansiyel bir güç olarak kabul edilir.

Aronya meyveleri, sahip olduğu bileşenlerin antidiyabetik, anti-enfektif, antineoplastik, antiobezite ve antioksidan aktiviteleri nedeniyle kalp, karaciğer ve nöron hasarını geri döndüren ya da daha ileri hasar oluşmasını önleyen etkilere sahip olabilir.

Bununla birlikte aronya meyvesi kan şekerini düzenleyerek diyabet kontrolü yapar, kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucudur, böbrek ve karaciğer hastalıkları için potansiyel önleyici olmasıyla birlikte antikanser bir faydası söz konusudur.

Vitamin ve mineral bakımından zengin!

Aronya meyvesinin tam besin değeri meyvelerin nasıl yetiştirildiğine ve hangi formda hazırlandığında bağlıdır.

Aronya meyvesi vitamin ve mineral bakımından da zengin kabul edilecek bir meyvedir. Aronya meyvesinde yer alan vitamin ve mineraller; C vitamini, Folat, B Kompleks Vitaminleri, Potasyum, Kalsiyum, Magnezyum, Çinko'dur.

Faydaları nelerdir?

Aronya meyvesi toplam kolesterol ve LDL (kötü) kolesterol düzeylerini azaltır ve antioksidan içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendirir. Metabolik bozukluğa da iyi gelen aronya, kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucudur, diyabeti kontrol eder, sindirim sistemini düzenler ve böbrek-karaciğer hastalıkları için potansiyel önleyicidir.

Antioksidan açıdan zengindir

Aronya meyvesi fenolik asit, antosiyanin ve flavanol içeren antioksidan grubu olan polifenol kaynağıdır. Bu sayede aronya meyvesi hücrelere serbest radikallerin yol açtığı hasarlara karşı korur.

Bağışıklığı güçlendirir

Güçlü antioksidan içeriğiyle öne çıkan aronya meyvesi aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı koruyuculuk sağlar.

Kalp hastalıklarına karşı koruyucudur

Antioksidan ve antiinflamatuar özelliklere sahip olan aronya meyvesi kan akışını iyileştirerek kalp sağlığını destekler ve kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucu bir rol üstlenir.

Metabolik bozukluğa iyi gelir

Aronya meyvesi metabolik bozukluk sendromuna, antioksidan etkileri sayesinde iyi gelir.

Diyabeti kontrol eder

Kan akışını iyileştiren, kan şekerini dengeleyen, kolesterol ve trigliserid seviyelerini düşürmeye yardım ederek diyabet hastalığını kontrol edebilir.

Sindirim sistemini düzenler

Sindirim sistemi üzerinde de olumlu etkilere sahip olduğu değerlendirilen aronya meyvesinin potansiyel olarak kabızlığa da iyi geldiği düşünülür.

Böbrek-karaciğer hastalıklarını önleyebilir

Özellikle aronya suyunun hem böbrek hem de karaciğer fonksiyonunu iyileştirip böbrek ve karaciğer sağlığına iyi gelebileceği değerlendirilir.

Antikanser etkisi söz konusudur

Aronya meyvesinde antioksidan özellikler, vücudu serbest radikallerin olası hasarından koruyarak özellikle kolon ve meme kanserine önleyicilik sağlayabileceğini ortaya koyar. Ancak bu konuda daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğu da bir gerçektir.

Bağırsak sağlığına faydalıdır

Aronya meyvesinin içindeki polifenoller, bağırsak mikrobiyotasının büyümesi konusunda uyarıcı bir etkiye sahiptir. Bu etki, aronyayı bağırsak sağlığına faydalı bir meyve yapar.

Aronya meyvesinin zararları var mı?

Aronya meyvesi genellikle güvenle tüketilebilecek sağlıklı bir meyvedir. Tek dezavantaj olarak tadı sebebiyle ağız kuruluğuna sebep olabileceğidir. Bu sebeple aronya meyvesini yoğurt, smoothie ve meyve sularına ekleyerek tüketebilirsiniz.

Hangi hastalıklara iyi gelir?

Aronya meyvesi potansiyel olarak kalp hastalıklarına karşı koruyucu bir meyvedir. Bununla birlikte diyabeti kontrol edebilen aronyanın soğuk algınlığı ve sinüzite karşı da bağışıklığı güçlendirir.

Günde kaç tane aronya tüketilmeli?

Yaş veya hastalık durumuna bağlı olarak günlük önerilen aronya miktarı konusunda net bir rakam verilmese de bir çay bardağına denk gelecek şekilde en fazla 20 adet aronya meyvesi tüketilebilir ancak bu konuda uzman bir diyetisyene danışılabilir.

Aronya meyvesi nasıl tüketilir?

Aronya meyvesi taze olarak tüketilebilmesinin yanında hem kurutulmuş bir şekilde hem de meyve suyu şeklinde tüketilebilir. Tadının keskin ve burukluğu ağız kuruluğuna yol açabileceği için meyve suyu olarak tüketilmesi önerilir.

Bakmadan Geçme