HAZİNE TAŞINMAZLARI BU BİTKİLER İÇİN KİRAYA VERİLECEK!
İşte üretilebilecek bitkiler!
Muhammet Civan
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü süs bitkileri ve tıbbi aromatik bitkiler üretimi için hazine taşınmazlarının kiralanmasıyla ilgili Milli Emlak Genel Tebliğinin Resmi Gazetede yayımlandığını duyurdu. İşte üretimi yapılabilecek süs bitkileri ve tıbbi aromatik bitkiler!
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü süs bitkileri ve tıbbi aromatik bitkiler üretimi için hazine taşınmazlarının kiralanmasıyla ilgili Milli Emlak Genel Tebliğinin Resmi Gazetede yayımlandığını duyurdu. Taşınmazların kiraya verilme şartlarını açıklayan Müdürlük, şunları söyledi:
“24 Kasım 2017 tarih ve 30250 sayılı Resmi Gazete de Maliye Bakanlığının Milli Emlak Genel Tebliğinde hazine taşınmazlarının kiralanması ile ilgili Milli Emlak Genel Tebliği yayımlandı. Taşınmazların kiraya verilme şartları da hazine taşınmazları, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca belirlenen ve Tebliğ ekinde yer alan tıbbi ve aromatik bitkiler ile süs bitkilerinin üretimi yapılmak üzere hak sahiplerine kiraya verilebilir. İhtiyaç halinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının görüşleri doğrultusunda tıbbi ve aromatik bitkiler grubu içerisinde yer alan bitki türlerinde değişikliğe gidilebilir.
KİRA SÜRESİ DEĞİŞİYOR
Tarım İdaresince uygun görülmeyen süs bitkileri ile bu Tebliğ ekinde yer almayan tıbbi ve aromatik bitkiler için yapılan kiralama talepleri bu Tebliğ kapsamında değerlendirmeye alınmaz. Hazine taşınmazları, çok yıllık bitkiler için on yıla, tek yıllık bitkiler için ise beş yıla kadar kiraya verilebilir. Kira süresi sonunda kiracının talep etmesi halinde, kontrol ekibinin uygunluk raporu ile yeniden bedel belirlenmek suretiyle taşınmaz, yükümlülüklerini yerine getiren eski kiracısına yeniden kiraya verilebilir.
BAŞVURU ŞARTLARI TEBLİĞDE YER ALIYOR
Yıl tahmini kira bedeli; taşınmazın rayiç bedelinin binde biridir. Hak sahibi olarak belirlenenlere, aynı ilçe sınırları içerisinde, tıbbi ve aromatik bitkiler için en fazla 1 milyon metrekareye kadar, süs bitkileri için en fazla 2 milyon metrekareye kadar, hazine taşınmazı kiraya verilebilir. Kiraya verilemeyecek taşınmazlar, taşınmazların belirlenmesi ve ilan edilmesi, başvuru şartları, kira işlemleri, taşınmaz teslimi, münavebe ve ara tarım işlemleri, denetim ve geçici yapılma gibi iş ve işlemler ile ilgili tebliğde yer almaktadır.”
İŞTE LİSTE!
Üretimi yapılabilecek süs bitkileri ve tıbbi aromatik bitkiler ise şunlar:
Alıç, Anadolu adaçayı, anason, anzer kekiği, ardınç meyvesi, aslan pençesi, aspir, at kestanesi, at kuyruğu, ayı üzümü, aynı sefa (Portakal nergisi), beyaz hindiba, biberiye (Kuşdili otu),buy (Çemen), cehri, centiyana, civanperçemi, çakşır, çayır üçgülü, çivit otu, çoban çantası, çoban çökerten, çörekotu, çöven, çuha çiçeği, dağ çayı, defne, deve dikeni, diğer ada çayları, dişotu, dulavratotu, duvar sarmaşığı, düğün çiçeği, eve gümeci, eğirotu kökü, ekinezya, ezan çiçeği, fesleğen (Reyhan), funda, geven, gilaburu, gojiberry, göl sağanı, gül (Yağlık), gümüşdüğme, güzelavratotu, hardal, haşhaş (Kapsül), hatmi, havacivaotu, hayıt, hünnap, ıhlamur, ısırgan otu, iğde (Güz yemişi), kantaron, kapari, kara dut, karabaş otu, karabuğday, karaçalı, karahindiba, karakafesotu (Eşekkulağı), karamuk, kardelen, karnıyarıkotu, keçiboynuzu, kediotu, kekik (Diğer türler), kekik, (İstanbul kekiği), kekik (İzmir kekiği), kenger, keten, kırlangıçotu, kırmızı biber (Baharatlık) kimyon, kinao, kişniş, konjak, kökboya, kudretnarı, kuşburnu, lavanta, limon grass, limon otu, mahlep, melekotu, melisa (Oğulotu), menekşe kökü, mercan köşk, mersin, Meryem ana dikeni, meyan, misk adaçayı, muhabbet çiçeği, mürver, ökseotu, öksürükotu, ölmez otu (Altın otu), passiflora, pelin otu, rezene, safran, sakız ağacı, salep, sarı sabır, sumak, sarı yoğurt otu, sığla (Günlük ağacı), sinirli ot, siyah havuç, şeker otu (Stevia) sumak, şahtere, şerbetçi otu, şevketibostan, tarçın, tarhun, tavşan memesi, tıbbi adaçayı, tıbbi nane, tıbbi papatya, üzerlik, yakıotu, yalancı kendir, yüksükotu, zaguda, zahter, zambak ve zencefil.