Hava kirliliği ile etkin mücadele sürdürülüyor
İlimizde 2024-2025 yılı kış sezonu yakıt programını belirlemek, kullanılacak yakıtların kalite kriterleri, yakma sistemlerinin özellikleri ve işletilme esasları ile hava kirliliğinin önlenmesine yönelik alınacak tedbirler ile ilgili Bartın Mahalli Çevre Kurulu'nca alınan kararlar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün resmi internet sitesinde yayınlanarak kamuoyuyla paylaşıldı. Buna göre Bartın il sınırları içerisinde petrol koku, kullanılmış mineral ve madeni yağlar, ömrünü tamamlamış araç lastikleri, araba plastiği parçaları, katı atıklar ve tekstil artıkları, kablolar, ıslak odun, boyalı odun, plastik, lastik, kauçuk, kablo, naylon vb., toksin içerikli atık malzemeler, ev eşyaları ve yemek atıkları gibi evsel atıklar , özel atıklar, tıbbi atıklar, asfalt ve asfalt ürünleri, boya ve boya ürünleri, fuel-oil kapları ile kömür torbaları sobalarda veya kalorifer kazanlarında, çöp bidonlarında, açık alanlarda ve benzeri yerlerde ısınma veya başka bir amaçla yakmak yasaklandı. Ayrıca İlimizin meteorolojik verileri ve topoğrafik yapısı dikkate alınarak kirli havanın zararlarına karşı insan sağlığını korumak amacıyla kaloriferlerin yakma saatleri sabah 04:30 / 06:00 arası, akşam 18:00 /19:30 arası şeklinde düzenlendi. Ocak ve Şubat aylarında sabah 1 saat geç, akşam 1 saat erken yakılabilecek. Yakma saatleri dışında gün boyu kalorifer kazanları yastıklama usulüne göre yanacak.
Bartın Mahalli Çevre Kurulu'nun 2024-2025 kış sezonu kararları
Erkan Hızoğlu
Bartın Mahalli Çevre Kurulu, gündemindeki konuları görüşmek üzere, Vali Yardımcısı Haşan Hüseyin Uzan Başkanlığında geçtiğimiz günlerde toplandı.
Toplantıda İlimizde 2024-2025 yılı kış sezonu yakıt programını belirlemek, kullanılacak yakıtların kalite kriterleri, yakma sistemlerinin özellikleri ve işletilme esasları ile hava kirliliğinin önlenmesine yönelik alınacak tedbirler ile ilgili kararlar alınırken söz konusu kararlar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün resmi internet sitesinde yayınlanarak kamuoyuyla paylaşıldı.
Alınan kararlar ile Bartın İli sınırları içerisinde hava kirliliği ile ilgili ciddi mücadele verilmesi ve “Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği”yle belirlenmiş olan hava kalitesi sınır değerlerinin kademeli olarak azaltılması ve Avrupa Birliği hava kalitesi limit değerleri artı tolerans değerlerine başlanarak kademeli bir geçiş ile AB limit değerlerine uyum sağlanması hedeflendi.
Bu söz konusu kararlar, sanayi kuruluşları, ticari işletmeleri, meskenler ile kamu kurum ve kuruluşlarında kullanılacak yakıtların kalite kriterleri, yakma sistemlerinin özellikleri ve işletilme esasları ile hava kirliliğinin önlenmesine yönelik alınacak tedbirleri kapsadı.
09.09.2013 tarihli ve 2013/37 No'lu “Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Genelgesi” kapsamında illerin kirlilik profilleri belirlenirken İlimiz düşük kirlilik potansiyeli bulunan iller kapsamına alındı. İlimiz sınırları içerisinde kalan ve ısınma amaçlı katı yakıt kullanan tüm konut, toplu konut, kooperatif, site, okul, üniversite, hastane, resmi daireler, işyerleri, ticarethane, büro, sosyal dinlenme tesisleri ile sanayide ve benzeri yerlerde belirtilen özelliklerdeki katı, sıvı ve gaz yakıtların kullanılması zorunlu kılındı.
Yakılması yasak maddeler
Bartın il sınırları içerisinde; petrol koku, kullanılmış mineral ve madeni yağlar, ömrünü tamamlamış araç lastikleri, araba plastiği parçaları, katı atıklar ve tekstil artıkları, kablolar, ıslak odun, boyalı odun, plastik, lastik, kauçuk, kablo, naylon vb., toksin içerikli atık malzemeler, ev eşyaları ve yemek atıkları gibi evsel atıklar , özel atıklar, tıbbi atıklar, asfalt ve asfalt ürünleri, boya ve boya ürünleri, fuel-oil kapları ile kömür torbaları sobalarda veya kalorifer kazanlarında, çöp bidonlarında, açık alanlarda ve benzeri yerlerde ısınma veya başka bir amaçla yakmak yasaklandı. Bununla ilgili denetim ve kontroller ilgili belediyeler veya Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından yapılarak, Kabahatler Kanunun 32'nci maddesine ve/veya 2872 sayılı Çevre Kanunun 20'nci maddesine göre cezai işlem uygulanacak.
Katı yakıt üretici ve satıcılarının uyacağı kurallar
Isınma maksatlı kullanılan ithal ve yerli katı yakıtlar (kömür, briket kömür, prina briketi vb.) için Katı Yakıt Satıcısı Kayıt Belgesi, Uygunluk İzin Belgesi, Satış İzin Belgesi, Dağıtıcı Kayıt Belgesi ve İhalelere Katılım ile ilgili işlemler 2010/14 sayılı Hava Kirliliğinin Kontrolü ve Önlenmesi Genelgesi kapsamında değerlendirilecek. Bu hükümlere göre yapılacak ilimiz sınırları içerisinde yapılacak denetimler ve belgelendirme işlemleri Valilik (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü) tarafından gerçekleştirilecek.
Tüketicilerin uyacağı kurallar
Tüketiciler bu Mahalli Çevre Kurulu Kararında özellikleri belirtilen ve izin verilerek belgelendirilen yakıtları kullanabilecek. İzin verilenlerin dışında yakıt bulundurmak ve kullanmak yasak.
Bartın ili sınırlan içerisinde merkezi ısıtma sistemine sahip katı/sıvı yakıt kullanan 5 daire ve üzeri bağımsız bölüme sahip bina, apartman, site, kamu lojmanları ve benzeri yerleşimleri ile Kamu, Kurum ve Kuruluşlarına ait binalar ile okullar, hastaneler, öğrenci yurtları, apartlar, otel ve moteller baca gazı emisyonlarını Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği ile belirlenen emisyon sınır değerlere çekebilmek için bacalarına TSE belgeli, Makina Mühendisleri Odası ve/veya Üniversitelerin Çevre Mühendisliği Bölümü tarafından onaylanmış filtre sistemlerini yakma tesisi ile baca arasına kazan maksimum kapasitesine uygun şekilde kuracak. Yıl boyunca otel, motel ve benzeri işletmelerde sıcak su amacıyla yakma sistemini kullanamaya devam edenler de aynı şekilde filtre sistemini kurmakla yükümlü olacak.
Siklonlar, elektrostatik çöktürücüler (ESP), torba ve kuru filtre şeklinde olabilecek filtrelerde tek tip model kullanımı öngörülmeyip, TSE belgeli ve Makina Mühendisleri Odası tarafından onaylanmış partikül maddenin emisyon azaltımını sağlayan sulu filtre haricinde her türlü filtre kullanımı mümkün olacak.
Filtre yaptıran bina maliklerince filtre, kazan ve baca bakımlarının periyodik olarak yaptırılması ve bunun belgelenmesi gerekiyor.
Kaloriferli binalarda Kalorifer Kazanı Yakma Talimatnamesine göre kalorifer kazanları yakılacak. Yakma sistemi sahipleri tarafından kış sezonundan önce yılda en az bir defa tüm ısıtma tesisatının bakım/onarım ve baca temizliğini gereği gibi yaptırılması ve belgelendirerek denetimlerde ibraz etmeleri kalorifer tesisatlarının iyi izole edilerek ısı kayıplarının önlenmesi, kalorifer kazanlarının alev ve duman borularını haftada en az iki kere temizletmeleri soba ve bacaların periyodik temizliğinin yapılması zorunlu olacak.
Tüketiciler; kömür satıcılarından Uygunluk İzin Belgesi ve Satış İzin Belgesi, sevk irsaliyesi, fatura/perakende satış fişi almak ve denetleme esnasında görevlilere ibraz etmekle yükümlü olacak.
Satın aldıkları kömürlerden dolayı ihbar ve şikâyetçi olan ancak fatura, fiş, irsaliye gibi belgeleri ibraz etmeyen tüketiciler, şikâyet ve ihbarların değerlendirilmesi sonucunda oluşacak yasal yükümlülükleri kendilerine ait olacak. Ayrıca şikayetlerde fatura, fiş, irsaliye ibraz edilmediği taktirde şikayet işleme konulmayacak.
Petrol koku, kullanılmış mineral ve madeni yağlar, ömrünü tamamlamış araç lastikleri, araba plastiği parçaları, tezek, katı atıklar ve tekstil artıkları, kablolar, ıslak odun, boyalı odun, plastikler, ev eşyaları ve yemek atıkları gibi evsel atıklar, özel atıklar, tıbbi atıklar, asfalt ve asfalt ürünleri, boya ve boya ürünleri ile fuel-oil kaplarının ısınma amacıyla yakılması yasak.
Stokerli (mekanik beslemeli) yakma sistemleri; TSE belgeli, otomatik yüklemeli, fanlı ve döner ızgaralı olmalı ve ön yanmayı temin edecek şekilde sürekli yanma sağlanacak.
Bacalarından kötü duman çıkan ve gerekli önlemleri almayan bina, site, iş hanı yönetim ve apartman sahipleri veya kalorifer kazanı ateşçisine Kabahatler Kanunun 32. maddesi gereği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından cezai yaptırım uygulanacak. Ayrıca, gerekli görülmesi halinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından yeterliliği bulunan laboratuvarlara baca gazı emisyonlarının ölçtürülmesi sağlanacak ve ölçüm sonuçları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne sunulacak.
Dış ortam sıcaklığı gece ve gündüz 15 derecenin üzerinde olduğu günlerde kalorifer ve sobalar yakılmayacak. Kalorifer ve sobaların işyerlerinde bina iç ortam sıcaklığı 22 derece, konutlarda ise 24 dereceden yukarıda olmayacak şekilde yakılacak. Duyurular ve kontroller Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile ilgili Belediyeler ve Kaymakamlıklarca yapılacak.
Hastaneler, yatılı ve gündüzlü okullar, öğrenci yurtları, yaşlılar ve güçsüzler yurtları, kreşler, terminaller ve kolluk binalarının kalorifer ve sobaları iç ortam sıcaklığı 24 dereceden yukarı olmayacak şekilde devamlı olarak, ancak hava kirliliğine neden olmayacak şekilde yakılacak.
İlimizin meteorolojik verileri ve topoğrafik yapısı dikkate alınarak kirli havanın zararlarına karşı insan sağlığını korumak amacıyla kaloriferlerin yakma saatleri sabah04:30 / 06:00 arası, akşam 18:00 /19:30 arası şeklinde düzenlendi. Ocak ve Şubat aylarında sabah 1 saat geç, akşam 1 saat erken yakılabilecek. Yakma saatleri dışında gün boyu kalorifer kazanları yastıklama usulüne göre yanacak.
İşyeri ve konutlarda kalorifer kazanı Ateşçi Belgesi olmayan kişiler çalıştırılamayacak ateşçi belgesi olan kişiler aynı mahallede veya ikamet ettiği yerin 500 metre çapında olmak koşuluyla en fazla 4 yakma tesisi (kalorifer kazanı) ateşlemesini yapabilecek. Kalorifer dairesinde yakıcının çalıştığı 4 binanın ismi yazılı olacak resimli bir belge düzenlenecek. Belge yakıcının çalıştığı bina yöneticileri tarafından imzalanmış olacak. Ayrıca tüketim yerlerinde yapılacak denetimlerde “torbasız veya mevzuata uygun torbalanmamış” yakıtın tespit edilmesi halinde ve işyeri sahibi, apartman sahibi ve yöneticiler veya ateşçi belgeli yakıcılar hakkında Kabahatler Kanunun 32'nci maddesi gereği yasal işlem yapılacak.
Başta resmi bina ve okullar olmak üzere yeni bina yapımında ısı yalıtım projeleri uygulanacak.
Binaların dıştan yalıtımına, çift camlı olmasına ve özellikle kış gelmeden önce ısı kaçağı olan noktalarda (pencere ve dış kapılarda) gerekli önlemlerin alınmasına dikkat edilecek.
Okullarda ve resmi binalarda değiştirilmesi gereken pencereler ısı camlı pencerelerle değiştirilecek, kaloriferli okullarda radyatörlerde termostatlı vana kullanılacak.
Okullarda ve resmi binalarda giriş kapısının kendiliğinden kapanabilir ve hava sızdırmaz yapılmasına önem verilecek.
Motorlu taşıtlarda 11.03.2017 tarihli ve 30004 sayılı Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü ile Benzin ve Motorin Kalitesi Yönetmeliği'ne ve 04.04.2014 tarih ve 2014/9 Sayılı Egzoz Gazı Emisyonu Ölçümleri Genelgesinde belirtilen hususlara uyulması zorunlu olacak.
Vatandaşlar Bartın ili sınırları içerisinde satışına ve kullanımına izin verilmeyen kömürlerin tespit edilmesi halinde kömürler; üretici/ ithalatçı/ dağıtıcı/ satıcı tarafından geri alınıp, İl sınırlarının dışına çıkarılacak. Üretici/ ithalatçı/ dağıtıcı/ satıcı 1. tespitte uyarılacak, 2. tespitte belgeleri 1 yıl süre ile, iptal edilecek. Ayrıca hava kirliliğine ilişkin şikâyetlerini ALO 181 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çağrı Merkezine yapabilecek.
Sanayi tesislerinin uyacağı kurallar
Endüstriyel Tesislerle ilgili hususlarda Bakanlığımızca yayınlanan 03.07.2009 tarihli ve 27277 sayılı “Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği” ve belirtilen hususlara uyulması gerekiyor. Tozumayı önleyici her türlü tedbirin kömürü satan, taşıyan ve sanayi tesisi sahibi tarafından ilgili mevzuata göre alınması koşulu ile sanayi amaçlı tüketilecek yerli ve ithal kömürlerin torbalanması gerekmiyor.
Eğitim hizmetleri
İlimize kalorifer kazanlarının tekniğine uygun yakılması ve kazan bakımı işlerinde çalışacaklar için Milli Eğitim Müdürlüğü Halk Eğitim Merkezi tarafından "Yetkili Kalorifer Ateşçisi Kursları" ilgili kuramların katılımıyla hizmet içi eğitim kursları düzenlenmesine yönelik çalışmaların yapılması, bu kapsamda kalorifer Ateşçisi ve bina yöneticilerinin eğitilmesi ve denetlenmesi Milli Eğitim Müdürlüğü ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından sağlanacak.
Hava kirliliği ile ilgili halkı eğitici broşür, kitapçık vs. bastırılarak dağıtılması ve eğitim programlarının düzenlenmesi ayrıca halkın eğitilmesi amacıyla görsel sunumlar hazırlanıp yerel TV'lerde ve diğer iletişim kanalları yoluyla yayınlanması İlgili Belediye tarafından sağlanacak.
İl Müftülüğü tarafından camilerde Hava kirliliği ile ilgili konunun işlenmesi sağlanacak.
Denetim ve cezai müeyyideler
Sanayi tesislerinde yapılacak denetimlerde, katı yakma tesislerinde kullanılan yakıta bağlı olarak açığa çıkan kirletici konsantrasyonu ölçümü, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü personeli nezaretinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından yeterlilik sahibi laboratuvarlarca yapılacak..
Konutlarda yapılacak denetimlerde, katı yakma tesislerinde kullanılan yakıta bağlı olarak açığa çıkan kirletici konsantrasyonu ölçümü, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Koordinatörlüğünde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından yeterlilik sahibi laboratuvarlarca yapılacak.
İl Müdürlüğünden Satış İzin Belgesi olmayan ısınma amaçlı katı yakıtların ilimiz sınırları içerisinde satılması, satın alınması ve kullanılması yasaklandı.
Katı Yakıt Satıcısı Kayıt Belgesi almayan ithalatçı/üretici/dağıtıcı ve satıcılar perakende katı yakıt satışı yapamayacak.
Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği ve ilgili Genelgeler kapsamında denetim veya belgelendirme amacıyla Bartın il sınırları içerisinde yapılacak katı yakıt numunesi almaları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü denetim ekipleri tarafından yapılacak.
Kömürler toplattırılarak geri gönderilecek
Denetim ekibi tarafından; denetim veya şikâyete istinaden üretim veya torbalama tesislerinden, taşıma aracından, depodan, satış yerlerinden, bayilerden ve tüketim yerlerinden katı yakıt numuneleri alınacak. Ayrıca, Bartın İli sınırları içerisinde satışı yasak olan yakıt girişini engellemek amacıyla il merkezine giriş ve çıkışlarda kontrol noktaları oluşturulup denetim ekibi tarafından il merkezine kömür taşıyan araçlar durdurulup araçlardan kömür numuneleri alınacak. Numune analiz sonucunda olumsuzluk tespit edildiği takdirde kömürler toplattırılarak geri gönderilecek.
Katı yakıtlardan, 2013/40 sayılı Katı Yakıt Numune Alma ve Analiz Genelgesine göre TS 5125 ve TS ISO 18283 sayılı standartların belirlediği şekilde numune alınarak IKHKK Yönetmeliği'nin 26'ncı maddesi kapsamında belirtilen laboratuvarlarda analiz yaptırılacak. Alınan numune bir firmaya ait ise analiz yaptırma bedeli firma tarafından karşılanacak. Numune tüketim yerinden (konutlardan) alınması durumunda analiz ücreti numunenin alındığı tüketim yeri sahip veya yöneticisinden alınacak.
Katı yakıt numunesinin analiz sonuçları herhangi bir parametrede; Yönetmelik ve Mahalli Çevre Kurulu Kararında belirtilen limit değerleri sağlamaması (olumsuz olması) halinde, katı yakıtın satışı durdurulur ve miktarı tespit edilecek. Durumun ilgili firmaya tebliğinden itibaren 7 iş günü içinde, firmanın yazılı talebi üzerine ve giderleri firma tarafından karşılanmak şartıyla, Bartın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği 11 Müdürlüğünde bulunan şahit numune ilk analizi yapan laboratuvar dışında yetkili başka bir laboratuvara gönderilecek. Şahit numunenin analizi sonucunda da istenilen limit değerler sağlanmıyorsa Çevre Kanunu'nun 15'inci ve Ek 6'ncı maddeleri gereğine numunenin temsil ettiği katı yakıtın miktarı tespit edilerek satışı durdurulacak ve satış izni belgesi iptal edilecek.
Bartın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından gönderilen şahit numunenin analiz sonucu istenilen limit değerleri sağlıyorsa (olumlu ise), analiz sonucunun ilgili firmaya tebliğin itibaren 15 iş günü içinde firmadaki şahit numunenin diğer iki numunenin analizlerinin yapıldığı laboratuvar haricinde yetkili başka bir laboratuvara 2013/40 saydı Genelgenin 10'uncu ve 11'inci maddelerinde belirtilen hususlara uygun şekilde gönderilecek. Bu numuneye ait analiz raporu diğer raporlarla karşılaştırılarak çoğunluğu sağlayan sonuca göre değerlendirme yapılacak.
Yeni numune alınmayacak
Şahit numunelerin analiz sonuçlarının da uygun olmadığı katı yakıtlar için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünden yeni numune alınması talebinde bulunulamaz, yeniden numune alma işlemi yapılmayacak.
Mahkemelerde açılacak tespit davaları veya Bakanlık/Bartın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün gerekli görmesi dışında yerli/ithal yakıta ilişkin olarak yeni numune alınmayacak.
Bartın İli sınırları içerisinde “Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği” ve Mahalli Çevre Kurulu Kararı hükümlerinin uygulanması ile ilgili denetim ve kontrollerle; katı yakıt satış yerleri ve bayileri, taşıma araçlarında, binalarda, konutlarda, otel, motel ve sitelerde; katı yakıt, yakma sistemleri, filtre sistemleri, açma ve çalışma ruhsatları, tartı kontrolleri ve denetimi, İlgili Belediye, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü koordinasyonundaki denetim ekibi tarafından yapılır. Olumsuzluk tespiti halinde; Belediye mevzuatı ve Kabahatler Kanununun 32'nci maddesi kapsamında cezai yaptırım uygulanacak.
Şehir merkezinde bulunan kömür depoları mücavir alan dışında uygun bir alana taşınacak, mücavir alan içerisindeki kömür depolarına ilgili Belediyesince işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenmeyecek.
Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacak
Tüketim yerlerinde yapılacak denetimlerde; belgesiz yakıtın bulunup bulunmadığı, Kazan Yakma Talimatnamesi, kalorifer kazanı ve bacasının temiz olup olmadığı, uygun yakmanın yapılıp yapılmadığı, Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü hakkındaki mevzuatta belirlenen standartlara aykırı emisyona neden olup-olmadığı ve ateşçilere ait Ateşçi Belgesi kontrol edilecek ve olumsuzluk halinde Belediye Kanunu ve Kabahatler Kanununun 32'nci maddesi kapsamında veya 2872 sayılı Çevre Kanunu gereğince cezai yaptırım uygulanacak. Ayrıca çevreyi kasten kirletenler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacak.
Hava kirliliği yönünden özel önem taşıyan bölgelerde veya kirliliğin ciddi boyutlara ulaştığı zamanlarda ve yerlerde veya kritik meteorolojik şartlarda yönetmeliklerle öngörülen önlemleri almayan, yasaklara aykırı davranan ya da Mahalli Çevre Kurulunca bu konuda alınan kararlara uymayanlara 2872 sayılı Çevre Kanunu veya Kabahatler Kanununun 32'nci maddesi gereğince cezai işlem uygulanacak.
Hava kirliliği açısından, Çevre, Şehircilik ve iklim Değişikliği İl Müdürlüğü gerektiğinde sıvı yakıtlı yakma sistemlerinin depolarından usulüne uygun numune alır ve analizlerini Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından belirlenen akredite laboratuvarlarda yapacak ve belirlenen sınır değerleri sağlamayan sıvı yakıtlar için gerekli tutanağı tutup Enerji Piyasası Düzenleme Kurumana veya yetkilendirdiği kurum/kuruluşlara bildirecek.
Sosyal Yardımlaşma Vakfı aracılığıyla yapılan kömür dağıtımında; “Fakir Ailelere Kömür Yardımı Yapılmasına İlişkin 2016/8369 sayılı Bakanlar Kurulu Kararlarının Uygulanmasına Dair Usul ve Esaslar Genelgesi” kapsamında, hava kirliliği ile mücadelede başarı ve uygulamada birlikteliğin sağlanması maksadıyla, İlimiz sınırları içerisinde kullanımına izin verilen kömürlerin dağıtılması ve IKHKK Yönetmeliğinde belirlenen hususlara uyulması zorunlu olacak.
İl, ilçe ve belde belediyeleri, katı yakıtların denetimi ile ilgili yetki devrini almaları için Mevzuat doğrultusunda gerekli çalışmaları ve altyapı hazırlıklarını yapacak.
Belediyeler tarafından satışa sunulan katı yakıtların denetimleri ve idari yaptırım kararları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünce uygulanacak.
Yürürlükten kaldırılan düzenlemeler
Bu Kararın yürürlüğe girmesi ile 16.10.2023 tarihli ve 202 No.lu Bartın İli Mahalli Çevre Kurulu Kararı yürürlükten kalktı.
Uyarı eşikleri ve alınacak önlemler
Hava kirliliğinin yoğun olduğu günlerde alınması gereken önlemler konusunda hassasiyet gösterilmesi için halkın bilgilendirilecek.
Özellikle kritik meteorolojik şartların (inversiyon, düşük rüzgar hızı vs.) oluştuğu veya hava kirliliğinin artış göstermesinin beklendiği durumlarda halk, Belediye Başkanlığı tarafından duyuru yapılarak bilgilendirilecek.
Gelecek sezon için doğalgaza geçmeleri sağlanacak
Yeni doğalgaz hattı çekilen ancak doğalgaza geçiş yapmamış kamu kurum ve kuruluşların gelecek kış sezonunda doğalgaza geçmeleri için ödenek temin edip 2025 yılı yatırım programına almalarına, Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı tüm işletmelerin gelecek kış sezonunda doğalgaza geçmeleri için Oda tarafından gerekli uyarıların yapılmasına da oy birliği ile karar verildi.