HASTANEDE SİSTEM ÇÖKTÜ

Bartın Devlet Hastanesi'nde Network sisteminde ana serverın çökmesi dolayısıyla sistem arızası yaşandı. Yaşanan sistem arızasından hastaların mağdur olmaması için hastane yönetimi ve Sağlık İl Müdürlüğü tarafından kriz yönetimi oluşturulurken öğlen saatlerine kadar hastanede polikliniklerde, servislerde ve acil servisler işlemler manuel yani elle gerçekleştirildi. Muayene olan hastaların eczanelerden ilaçlarını alabilmesi içinse tüm eczaneler bilgilendirilerek eczanelerin elle yazılan reçeteleri kabul etmesi istendi. Bartın Devlet Hastanesi Başhekimi Abdullah Danışman ana serverın neden çöktüğüne dair gerekli raporlamanın ve araştırmanın yapıldığını söyledi.

Kriz yönetimi devreye girdi

Bartın Devlet Hastanesi'nde bugün afet durumlarında meydana gelebilecek eşine az rastlanır bir olay meydana geldi. Sabah 09.20 sularında hastanesinde Network sisteminde ana server, belirlenemeyen bir nedenle çöktü. O andan sonra da sunucuya bağlı olarak verilen hasta kabul, muayene, tahlil ve röntgen vb. işlemlerin tamamında aksamalar meydana geldi. Yönetim bir taraftan tüm verilerin korunarak ana sistemin yerine geçecek yedek serverı devreye almaya çalışırken yedek sunucunun daha önceden planlanan zaman içerisinde devreye alınamayacağının öngörülmesiyle birlikte kriz masası oluşturuldu. Yaşanan sorundan dolayı hastaların mağdur olmaması için polikliniklerde, servislerde ve acil serviste manuel sisteme geçildi.

Bilgi işlem bankolarında yoğunluklar oluştu

Hastane acilinde de manuel hizmet akışı sağlanarak yaşamsal bir sorun yaşanmaması için gayret gösterildi. Bu sırada hastane girişinde yer alan bilgi işlem bankolarında yoğunluklar oluştu. Bankoların önünde vatandaşlar uzun süre sıra alabilmek için bekledi.

Eczacılar, hastalar ve hastane çalışanları bilgilendirildi

Doktorları ve hastaları gerek anonslarla gerekse birebir bilgilendiren yönetim, aynı zamanda muayene olan hastaların eczanelerden ilaçlarını alabilmesi içinde Sağlık İl Müdürlüğü ve eczacılarla irtibata geçti. Eczacılardan elle yazılan reçetelerin kabul edilmesi ve hastalara ilaçlarının verilmesi istendi. Herhangi bir sorun yaşandığında ise daha sonrada ilaçların reçetelerinin yenilebileceği ve elektronik ortamda yeniden yazılacağı eczacılara bildirildi. Servislere hastaların yatışlarında sorun yaşanmaması için de hastane çalışanları işlemlerin nasıl yapılacağı konusunda bilgilendirildi. Aynı şekilde acil serviste de çekilen röntgenler ve yapılan tahlisler manuel olarak değerlendirildi.

Yoğunluğun azalmasıyla sistemler normale döndü

Ana serverın çöktüğü saat olan 09.20'den yedek serverın devreye girmesi için gerekli olan 1,5 saatlik sürede yaşanan sorunlar bu şekilde giderilmeye çalışırken yedek serverın da çalışmasında ani yüklenmeler dolayıyla zaman zaman sıkıntılar yaşandı. Saat 12.00 sularına geldiğinde ise polikliniklerdeki hasta muayene yoğunluğunun azalmasıyla sistemler normal hale geldi.

Tüm işlemler elle yapıldı

Bartın Devlet Hastanesi Başkehimi Abdullah Danışman yaşanan krize ilişkin bilgi almak isteyen gazetecileri makamında kabul etti. Danışman, ana serverda yaşanan çökmenin nedenini araştırdıklarını ve gerekli raporlamanın yapıldığını söyledi. Ana serverı kuran firmanın özel bir firma olduğunu ve 2 yıldır aynı firmayla çalıştıklarını ifade eden Danışman, hazırlanan ve daha önceki verilerin kaybolmadan devreye alınmasını sağlayacak olan yedek serverın da devreye girebilmesi için ortalama 1,5 saat gibi bir sürenin geçmesi gerektiğini söyledi. Bu süre zarfında hastaların mağdur olmaması için doktorların teker teker, hastaları da anonslarla bilgilendirdiklerini dile getiren Danışman, hastanedeki işlemlerin hepsinin elle yapıldığı ve elle yazılan reçetelerin kabulü için de eczacılarla görüşüldüğünü söyledi.

“Tekrar yaşanmaması adına gerekli tüm tedbirleri alacağız”

Sistemsel sorunların her ülkede ve her kurumda yaşanabildiğine de dikkat çeken Danışman, “Hastane yönetimi olarak söz konusu sunucu kaynaklı sıkıntının başladığı andan itibaren tüm birimlerimizle harekete geçtik. Hasta kabul, muayene, tahlil, röntgen, hasta yatışı ve acil serviste dahil olmak üzere tüm birimlerimizde manuel hizmet akışı sağladık. Muayenesini olan hastalarımız için de reçetelerinin elle yazılabilmesi adına doktorlarımıza bilgi verdik. Yine vatandaşlarımızın eczanelerde sıkıntı yaşamaması adına İl Sağlık Müdürlüğü ve Eczacılar Odasıyla iletişime geçtik. Sorunun asıl kaynağına ulaşacağımız raporlamanın ardından böyle bir durumunun tekrar yaşanmaması adına da gerekli tüm tedbirleri alacağız.” dedi.

Sorun araştırılacak

Doktorların da çok özverili çalıştığını dile getiren Danışman, firmadan sistemde yaşanan çökmenin nedene dair raporlama istediklerini kaydetti. Öte yandan sunucu hizmeti sağlayan firmanın bu tip durumlarda gerçekleştirecekleri müdahaleler ile maksimum 1 ila 1,5 saat içerisinde sorunun tamamen giderileceği yönünde hastane yönetimine taahhütleri bulunduğu öğrenildi. Sunucu krizinde firmanın taahhüt edilen sürede gerekli müdahaleleri yaparak sorunu gideremediği anlaşılırken bununla ilgili olarak gerekli raporlamaların ardından hastane yönetiminin firma hakkında soruşturma başlatabileceği öğrenildi.

Bakmadan Geçme