Hastanede dijital mamografi cihazı hizmette
Meme Kanserinin teşhisinde kullanılan dijital mamografi cihazı, Bartın Devlet Hastanesinde hizmete başladı. Bartın Devlet Hastanesi Başhekimi Abdullah Danışman, yeni dijital mamografi cihazıyla ilgili olarak 'En büyük özelliği düşük doz ile yüksek kalite görüntüleme sağlıyor olmasıdır' dedi.
Meme Kanserinin teşhisinde kullanılan dijital mamografi cihazı, Bartın Devlet Hastanesinde hizmete başladı. Bartın Devlet Hastanesi Başhekimi Abdullah Danışman, yeni dijital mamografi cihazıyla ilgili olarak “Hastanemize kazandırılan dijital mamografi cihazıyla teknik amaçlı çekimler yapılmaktadır. Ayrıca Bartın'da daha önce yapılamayan spot-axilla-magnifiye çekimleri de bu cihaz sayesinde yapılabilecektir. En büyük özelliği düşük doz ile yüksek kalite görüntüleme sağlıyor olmasıdır. Meme görüntülemesinde en yeni teknoloji olarak kabul edilen dijital mamografi, meme hastalıklarının teşhisi ve Meme Kanseri taramasında altın standart tanı yöntemidir. Dijital mamografide klasik mamografilerden farklı olarak görüntülü bir dedektör sayesinde dijital ortamda elde edilir. Dijital mamografinin en önemli avantajları verilen radyasyon dozunun azaltılması, çekim süresinin daha kısa olması ve görüntülerinin yüksek çözünürlüklü özel monitörlerle incelenebilmesi ve görüntülerin daha ayrıntılı olarak değerlendirilebilmesidir. Bu özellikler klasik mamografiden farklı olarak tanısal üstünlük sağlamaktadır. Bu cihazla birlikte hastanemizin bu alanda sunmuş olduğu tıbbi hizmet kalitesi de arttırılmış oldu” dedi.
Meme Kanseri nedir?
Meme kanseri, memedeki süt bezleri ve süt kanallarını oluşturan hücrelerin normal olmayan biçimde, kontrol dışı olarak çoğalması ve vücudun başka bölümlerine de yayılarak çoğalmayı sürdürmesidir. Kanser hücreleri meme dokusu dışına çıktığında, öncelikle koltuk altındaki lenf bezlerini tutmaktadır. Kanser hücrelerinin lenf bezlerine ulaşması, vücudun diğer bölgelerine yayılabileceğini gösterir.
İşte belirtileri!
Meme kanserinin belirtileri; memede ele kitle gelmesi, memeden kendiliğinden akıntı gelmesi (bulanık ya da kanlı), meme başında çekilme, meme derisi üzerinde çekilme, memede anormal ve tek taraflı büyüme, ödem, kızarıklık, meme derisinin portakal kabuğu görünümünde olması ve memede daha önce olmayan gözle fark edilebilen herhangi bir değişikliğin olması sıralanabilir.
Mücadelede erken tanı önemli
Meme kanseri ile mücadelede en önemli nokta erken tanıdır. Erken tanı için üç temel yöntem uygulanabilir. Bunlar; 20 yaşından itibaren her ay kendi kendine meme muayenesi, Sağlık personeli tarafından yılda bir yapılan klinik meme muayenesi, 40 yaş ile 69 yaş arasında 2 yılda bir yapılan mamografi (meme grafisi ) olarak sayılabilir. Kadınların 20 yaşından sonraki dönemde, her ay memelerini kendi kendilerine muayene etmeleri gereklidir. Meme dokusu içerisinde herhangi bir şüpheli kitle ele geldiğinde, vakit geçirmeden doktora başvurulmalıdır.
Riski azaltma yolları neler?
Dengeli ve düzenli beslenme, aşırı kilodan korunma, alkol ve sigara alışkanlığı varsa bırakma, 30 yaşından önce doğum yapma ve bebeğini emzirme, stresi kontrol etme, spor yapma ve düzenli olarak doktor muayenesinden geçip gerekli tetkikleri yaptırmakla meme kanseri riski azaltılabilir.
Meme kanseri taraması ücretsiz
Bartın'da Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi'nde (KETEM)'de ve Aile Sağlığı Merkezlerinde Mobil Kanser Tarama Aracıyla erken teşhis amacıyla halka ücretsiz olarak meme kanseri taraması yapılmaktadır. Ayrıca Aile Sağlığı Merkezlerinde 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere Kalınbağırsak (kolorektal) Kanseri, 30-65 yaş arası kadınlara ise Rahim Ağzı (serviks) Kanseri taramaları yapılmaktadır.