HAFRİYAT ALANINDA ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Çevre düzenlemesi tam gaz

Nurdan Eroğlu

Bartın Valisi Nusret Dirim, İl Özel İdaresi taraflından Bartın Merkeze bağlı Terkehatipler Köyünde 90 dönümlük arazide oluşturulan hafriyat depolama sahasında incelemelerde bulundu. Dirim, inceleme esnasında yaptığı açıklamada çevre ve görüntü kirliliğinin engellenmesi için il merkezi, ilçeler ve beldelerde belirlenen hafriyat depolama sahalarının önemli olduğunu ifade etti.

Bartın Valisi Nusret Dirim, İl Özel İdaresi taraflından Bartın Merkeze bağlı Terkehatipler Köyünde Kumdüzü mevkiinde 90 dönümlük arazide oluşturulan hafriyat depolama sahasında incelemelerde bulundu. inceleme esnasında İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış'ın da yer alırken alanda çevre düzenlemeleri yapılıyor. Dirim, inceleme esnasında yaptığı açıklamada çevre ve görüntü kirliliğinin engellenmesi için il merkezi, ilçeler ve beldelerde belirlenen hafriyat depolama sahalarının önemli olduğunu ifade etti.

“ÖZELLİKLE GELİŞİ GÜZEL YOL KENARLARINA DÖKÜLÜYOR”

İl Genel Meclisi Haziran ayı gündeminde hafriyat belirleme talebini de değerlendirmişti. Konuyla ilgili Bartın Valisi Nusret Dirim'in talebini görüşen Meclis Üyeleri, konuyu Plan ve Bütçe Komisyonuna havale etmişti. Toplantıda şehir çöplüğünün yanı sıra özellikle sahil kesimlerinde gelişi güzel yol kenarlarına dökülen hafriyatların da önemli bir çevre sorunu oluşturduğunu dile getiren İl Genel Meclisi Kenan Dursun şu açıklamalarda bulunmuştu:

“KATI ATIK BERTARAF TESİSİYLE ÇÖP SORUNU KALMAYACAK”

“Bu gündem maddesi gerçekten de Bartın için önemli bir gündem maddesi. İlimiz bir taraftan üniversite şehri olurken sanayi ve turizm alanında da gelişme gösteriyor. Biz ilimizin turizm potansiyelinin arttırılması konusunda elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz. İl Özel İdaremizin sorumluluk alanında bulunan sahillerimizde turizmi geliştirmek için bir takım çalışmalar yapıyoruz. Mugada ve Güzelcehisar'da yaptığımız çalışmalar turizm için. Ancak yine bildiğiniz gibi bizim vahşi çöp depolama sorunumuz var. Şehir çöplüğümüz ilimizin önemli tatil yeri arasında bulunan İnkumu'nun tam tepesinde. Özellikle yazın çöplük yandığında ortalığı kaplayan duman ve kül herkesin malumu. Aşağıda turistler denize giriyor, yukarı da çöplük yanıyor. Bu konuda Mahalli İdareler Birliğimiz önemli adımlar attı. Katı Atık Bertaraf Tesisiyle ilgili çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Bu tesis hayata geçtiğinde artık ilimizde vahşi depolama alanı gibi bir sorun kalmayacak. Sayın Valimiz bu konuyu hassasiyetle takip ediyor.

GELİŞİ GÜZEL HAFRİYAT DÖKÜLEMEYECEK

Ancak ilimizin önemli bir diğer sorunu da yine turizm açısından da olumsuz görüntülere sebep olan hafriyat sorunu. Sahil kesimlerine giderken yol kenarların gelişi güzel dökülen hafriyatları eminim herkes görmüştür. Sayın Valimiz bu konu üzerinde de hassasiyetle duruyor. Bu konuda kendisinin başkanlığında bir toplantı gerçekleştirdik. Belediye başkanları ve ilgili kurumların yer aldığı o toplantıda bende bulundum. Toplantının sonunda hafriyat dökmek için bir alan belirlenmesi ve artık hafriyatların o alanın dışına dökülmemesine karar verildi.

90 DÖNÜMLÜK HAFRİYAT ALANI BELİRLENDİ

Biz, İl Genel Meclisi ve İl Özel İdaresi olarak üzerimize düşen sorumluluğu her zaman yapmaya hazırız. İl Özel İdaremizin Terkehalliler Köyü'nde bir arazisi bulunuyor. Bu arazinin 90 dönümünü bunun için tahsis ettik. Artık hafriyatlar bu 90 dönümlük araziye dökülecek. Orada hafriyat içerisindeki toprak ve moloz bir tarafa ayrıştırılacak.

CEZAİ İŞLEM UYGULANACAK

O alana hafriyat dökmeyenler tespit edildiğinde ise cezai işlem uygulanacak. Tabi bunun için bizim Meclis olarak yer İl Özel İdaremize ait olduğu için bir ücret belirlememiz gerekiyor. O nedenle bu konu hem ilimiz hem de Meclisimizin için oldukça önemli bir konu.”

ÖZCAN DA DÖKÜM ALANLARI VE CEZALARLA İLGİLİ AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan da Bartın genelindeki hafriyat depolama sahaları ve uygulanacak cezai işlemlerle ilgili açıklama da bulunmuştu. Özcan konuyla ilgili şu açıklamaları yapmıştı:

“Toplantılar öncesinde İl Özel İdaresi ile tüm belediyelerden hafriyat toprağı ve İnşaat Yıkıntı Atıklarının depolanacağı alanları bildirmeleri Müdürlüğümüz tarafından yazıyla talep edilmiştir. Belediyeler ve İl Özel İdaresi tarafından bildirilen alanlar, ilgili mevzuat kapsamında yapılan toplantılarda değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonucunda; İl Merkezi, İlçeler ve Beldelerde bulunan alanların sadece hafriyat depolama sahası olarak kullanılmasına karar verilmiştir. Belirlenen alanlar; İl Özel İdaresi İlimiz Merkez ilçesi Terkehatipler köyü, 90 bin 598 metrekarelik alan, Amasra Belediyesi Amasra ilçesi Ahatlar mevkiinde yer alan 16 bin 702 metrekarelik alan, Kurucaşile İlçesinde 2 bin 567,82 metrekarelik alan, Ulus 7 bin 22,69 metrekare, Kozcağız Beledesi Eskihamidiye köyü 30 bin 836 metrekare ve Abdipaşa Beldesi Yeşilpazar köyü, 9 bin 341.84 metrekare şeklindedir.

PARA CEZALARI CEP YAKIYOR!

Belirlenen alanlar dışında rastgele, gelişigüzel yol kenarları, dere yataklarına vb. yerlere hafriyat atığı döken özel ve tüzel kişilere idari yaptırımlar uygulanacaktır. 2872 sayılı Çevre Kanununun 20. Maddesinin (r) bendi kapsamında: Bu Kanunda ve yönetmeliklerde öngörülen usul ve esaslara, yasaklara veya sınırlamalara aykırı olarak atık toplayan, taşıyan, geçici ve ara depolama yapan, geri kazanan, geri dönüşüm sağlayan, tekrar kullanan veya bertaraf eden özel kişilere 50 bin 975, 6 TL, tüzel kişilere 127 bin 449 TL (tebliğ 2017/1) idari yaptırım uygulanır. 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 41/4 maddesi kapsamında: İnşaat atık ve artıklarını bunların toplanmasına veya depolanmasına özgü yerler dışına atan kişiye, 227 TL ile 6 bin 989 aralığında idarî para cezası verilir. İnşaat faaliyetinin bir tüzel kişi adına yürütülmesi halinde bu tüzel kişiye 227 TL 11 bin 658 TL aralığında idarî para cezası verilir. Bu atık ve artıkların kaldırılmasına ilişkin masraf da ayrıca kişiden tahsil edilir.

ARSA SAHİPLERİ DİKKAT! TEMİZLETME BEDELİNİN YÜZDE 20'Sİ SİZE AİT

3194 sayılı İmar Kanununun 40.maddesi kapsamında; Arsalarda, evlerde ve sair yerlerde umumun sağlık ve selametini ihlal eden, şehircilik, estetik veya trafik bakımından mahzurlu görülen enkaz veya birikintilerin, gürültü ve duman tevlid eden tesislerin hususi mecra, lağım, çukur, kuyu, mağara ve benzerlerinin mahzurlarının giderilmesi ve bunların zuhuruna meydan verilmemesi ilgililere tebliğ edilir. Tebliğde belirtilen müddet içinde tebliğe riayet edilmediği takdirde belediye veya valilikçe mahzur giderilir, masrafı yüzde 20 fazlasıyla arsa sahibinden alınır veya mahzur tevlit edenlerin faaliyeti durdurulur. Unutmayalım ki! Hafriyat toprağının rastgele dökülmesi hem çevre hem de görüntü kirliliğine yol açmaktadır. Çevreyi temiz tutmak bizim elimizde.”


Bakmadan Geçme