Günde 200 ton çöp ayrıştıracak
Bartın Kaman Köyü mevkiinde inşaat çalışmaları tamamlanan Katı Atık Bertaraf Tesisi açılış için ruhsat almayı beklerken AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldaymaz, Bartın Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Adayı Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu'yla birlikte tesiste incelemelerde bulunarak tesis ile ilgili gazetecilere bilgi verdi.
Bartın Kaman Köyü mevkiinde inşaat çalışmaları tamamlanan Katı Atık Bertaraf Tesisi açılış için ruhsat almayı beklerken AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz, Bartın Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Bartın Belediye Başkan Adayı Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu ve Belediye Meclis Üyeleri ve Üye Adayları incelemelerde bulundu. Şirket yetkilisi Yusuf Yanar'ın eşlik ettiği ziyarette açıklamalarda bulunan Milletvekili Aldatmaz tesis hakkında bilgi vererek ruhsatlandırma çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. Aldatmaz şöyle konuştu, “Tesiste çöpler ilk olarak poşet açmaya gelecek. Oradan ayrılarak tam otomatik bir sistemle elle ayrıştırma ile çöpün içinden metal, kağıt, plastik ayrılacak. Ayrıştırılarak posa çıkacak. İl merkezimizden veya ilçelerimizden küçük kamyonlar ile çöpler uraya nakledilmeyecek. Toplama merkezleri olacak ve bu toplama merkezlerinden bir TIR'ın alabileceği kadar çöp toplandığında buraya getirilecek. Burada yan taraftaki alana dökülecek. Oradan ise bantlarla çöp buraya gelerek ayrıştırma yapılarak geri dönüşüme gönderilecek. Geri kalan posa kısmı şu bölgeden dışarıya çıkacak. Burası tam otomatik bir ayrıştırma tesisi.
Bu tesisimizin bedeli bugünkü bedelle 200 milyon lira civarında. Bunun yüzde 50'si Çevre Şehircilik Bakanlığımız hibe olarak karşıladı. Geri kalan yüzde 50'sinin yüzde 25'ini Özel İdaremiz karşıladı. Geri kalan yüzde 25'i de belediyelerimiz nüfus oranlarına göre katkı vererek bu tesis gerçekleştirildi. 200 milyon liraya mal olan bir tesis. Bartın'daki vahşi çöp nüfusundan, vahşi çöp toplama merkezinden katı atık bertaraf tesisine getirilecek. En kısa zamanda İnkum tepesindeki o alanı da gene Çevre Bakanlığımızın hibeleriyle çevre düzenlemesini yaparak hem tehlikesinin önlenmesi hem de çevre kirliliğinin önüne geçerek o alanı turizme kazandırmayı düşünüyoruz.
Bu tesisin günlük 200 ton kapasitesi var. Günlük 200 ton çöpü ayrıştırabiliyor. Bartın il genelinde ise 130 ton çöp üretiliyor. Bu tesisin ikinci aşamada da posalardan enerji üretilecek. Yani çıkan posadan gaz üretilerek elektrik üretilecek inşallah. En kısa zamanda buradaki çöp miktarı belli bir miktara ulaşınca o da yapılacak. Tam model evet. Tam otomatik. Bir tesis.”
İnkumu tepesi rehabilite edilecek
Milletvekili Aldatmaz İnkumu tepesinde yer alan vahşi çöplük sahasının ise yapılacak olan proje ile rehabilite edileceğini ifade ederek alanın turizme kazandırılacağını söyledi.
Aldatmaz şöyle konuştu, “Bunu da gene İller Bankası'ndan yarısı hibe yarısı birlik tarafından karşılanarak orayı en kısa zamanda rehabilite ederek Bartın turizme kazandırmak istiyoruz. Orası çok değerli bir yer.”
İnceleme gezisi günün anısına çektirilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.