Gübrede GTS dönemi başladı

Gübrelerin üretiminden arazide kullanımına kadar takip ve kontrolünü sağlayan Gübre Takip Sistemi (GTS) 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren hayata geçti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü toplantı salonunda, kent genelinde faaliyet gösteren gübre bayilerinin katılımıyla bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda bayilere GTS ile ilgili bilgilendirme yapıldı.

Haber merkezi

Gübre Takip Sistemi ile beraber piyasaya arz edilen gübreleri üreticiden/ithalatçıdan son kullanıcıya kadar fiziki olarak takip edebilecek. Bu sistemle birçok üründe tanımlama ve işaretlemede kullanılan DNA barkod sistemi, GTS ile beraber gübrede kullanılmış olacak. Projenin bilişim altyapısı da tamamlandı. Paketlenecek nitratlı gübreler, karekod ve DNA barkodlu olarak piyasaya arz edilecek. Daha sonra yıl içinde diğer gübrelerde uygulanmasına kademeli olarak de geçiş yapılacak. GTS, gübrelerin kullanımıyla ilgili olarak birçok faydalar ve kolaylıklar getirecek. Gübrelerin üreticiden ya da ithalatçıdan son kullanıcıya kadar bütün süreci takip edilebilecek. Böylelikle her türlü kayıp tespit edilecek ve kayıt dışı satışların tespiti de mümkün olabilecek. GTS ile sahte, taklit ve tağşiş gübrelerin tespiti yapılabileceğinden üretici firmalar ile çiftçilerin korunması da sağlanmış olacak.

Gübrede sahteciliğin önüne geçilecek

GTS'yi tanıtmak ve bilgilendirme yapmak amacıyla Bartın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü toplantı salonunda, kent genelinde faaliyet gösteren gübre bayilerinin katılımıyla bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya İl Müdürü Abdulsetter Bayram, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdiresi G. Merve Şen Kul, Ziraat Mühendisi İbrahim Yıldırım, konu sorumlusu Gültekin Veren ve 26 gübre bayisi katıldı.İl Müdürü Bayram konuşmasında; “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Milli Tarım Projesi çerçevesinde tamamı Türk Mühendisliği Ürünü olan DNA barkod ve Karekod Barkod eşleşmesini temel alarak çalışan GTS ile bundan böyle gübrede sahteciliğin, taklit ve tağşişin önüne geçileceği gibi insan ve çevre sağlığı açısından da daha kontrollü ve izlenebilir olacaktır.” dedi.

Toplantıda Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğümüzce konu sorumlusu Gültekin Veren tarafından "Gübre Takip Sisteminin" nasıl çalıştığı ve bayilerin sistemi nasıl kullanacakları uygulamalı olarak anlatıldı.

Bakmadan Geçme