GMİS'ten eylemdeki işçilere destek
Yaklaşık 2 aydır maaşlarını ve toplu sözleşmeden doğan farklarını alamadıkları gerekçesiyle eylem başlatan HEMA Enerji A.Ş'ye bağlı maden işçilerine Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil de destek verdi. Amasra'daki işçileri ziyaret eden Yeşil, 'Alın terimizin karşılığını, 2 aydır çalıştığımız halde ödenmeyen maaşlarımızı ve toplu sözleşmeden doğan fark alacaklarımızı istiyoruz.' dedi.
Bartın'ın Amasra ilçesi B sahasında kömür çalışmaları yapan Hattat Holding'e bağlı Hema Enerji A.Ş. yine işçi eylemi ile gündeme geldi. Geçtiğimiz aylarda da çok sayıda işçinin maaş alamadıkları ve haksız yere işten çıkartıldıkları gerekçesiyle eylem yaptığı firmada bu sefer 98 işçi 2 aydır maaş ve toplu sözleşmeden doğan farklarını alamadıkları gerekçesiyle eylem başlattı. İşçilere İşçileri ziyaret eden Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, Sendika yöneticileri ve Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır ile CHP İl Başkanı Selim Karakaş da HEMA'nın önüne gelerek eyleme destek verdi.
Yeşil: “Bu sürecin sorunlusu biz çalışanlar değiliz”
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, eylemde yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Genel Maden İşçileri Sendikamız 73 yıllık mücadele tarihinde sahip, çalışanı ve emeklisiyle büyük bir ailedir. Hattat Enerji ve Maden Şirketinde çalışan kardeşlerimiz olarak sizin sorununuz hepimizin sorunudur. 2006 yılından bu yana bu işyerinde çalışma yapılıyor. 12 yılından bu yana Sendikamız üyesi olan kardeşlerimizle birlikte, sendika olarak biz de bu çalışmaları yakından izliyoruz. Zaman zaman sorunlar yaşadık ama bir şekilde çözüm yolunu bulduk. Çözüm yollarını deneyeceğiz Bu işyeri açıldığında bölge insanlar, ciddi anlamda istihdam yaratılacağı için umutluydu. Burası sadece bölge insanı için değil, ciddi üretim hedefleriyle ülkemiz ekonomisi için de umuttu. Ancak süreç uzadıkça uzadı ve bir türlü üretim aşamasına geçilemedi. Her şeyden önce bu sürecin sorumlusu biz çalışanlar değiliz. Ama her zaman fatura bize kesilmek isteniyor.
“Bizlikte mücadele vereceğiz”
Sendikamız öncülüğünde zaman zaman eylemler yaparak işvereni uyardık. Öte yandan devlet ve siyaset nezdinde işverenin sorunlarının çözümü için yardımcı olmaya da çalışıyoruz. Hal böyleyken ve burada çalışan sayısı 100 civarına inmişken hala işçi arkadaşların alın teri üzerine hesap yapılmasını kabul etmiyoruz. İşvereni, işçi arkadaşlarımızın haklı taleplerini yerine getirmeye davet ediyoruz. Bizim niyetimiz bağcıyı dövmek değil üzüm yemektir. İşveren ile görüşmeleri sürdüreceğiz, çözüm için her yolu deneyeceğiz. Biz kayıtsız şartsız sizin yanınızdayız ve birlikte mücadele vereceğiz. Türkiye ekonomik sorunlarla boğuşuyor. Türkiye'nin üretime ihtiyacı var. Biz burada bir an önce üretim yapılmasını ve ülke ekonomisine katkı verilmesini istiyoruz. İstihdam oluşturulsun istiyoruz. Yaşanan bu sorunların sebebi işçiler değildir. Alın terimizin karşılığını, 2 aydır çalıştığımız halde ödenmeyen maaşlarımızı ve toplu sözleşmeden doğan fark alacaklarımızı istiyoruz.”