Gizli buzlanma kazalara neden oldu

Sürücülerin korkulu rüyası

Nurdan Eroğlu

Bartın şehir merkezinde Çatmaca-Mugada ışıklı kavşağında kırmızı ışıkta durmak için fren yapan TIR, gizli buzlanma nedeniyle kayınca ters dönerek orta refüje çarptı. Yaralanmanın olmadığı kaza maddi hasarla atlatıldı.

Bartın şehir merkezinde dün Çatmaca-Mugada ışıklı kavşağında kırmızı ışıkta durmak için fren yapan TIR, gizli buzlanma nedeniyle kayınca ters dönerek orta refüje çarptı. Yaralanmanın olmadığı kaza maddi hasarla atlatıldı. Yine gizli buzlanma nedeniyle çevre yolu 151.cadde üzerinde de kaza meydana geldi. Karaköy istikametinden Çatmaca istikametine gitmekte olan iki otomobilden birinin önündeki araca çarpması sonucunda meydana gelen kazada araçlardan biri orta refüje çıktı. Kazada her iki araçta da maddi hasar meydana gelirken yaralanan olmadı. Kaza sonucu trafik bir süre dururken araçların yoldan kaldırılması sonucu normale döndü.

SÜRÜCÜLERİN KORKULU RÜYASI

Peki sürücülerin korkulu rüyası olan gizli buzlanma ne? Gizli buzlanmaya karşı alınabilecek tedbirler neler? Gizli buzlanma en çok köprü, viyadük (köprüyol) ve tünellerde meydana gelir. Sebebi ise havadaki nem, eriyen kar veya yağan yağmur suyunun havanın ani soğuması ile yol üzerinde çok ince şekilde şeffaf halde buz oluşumuna neden olması. Pürüzsüz şekilde cam gibi yolu kaplayan buz tabakasına karşı araçların lastikleri en kaliteli kış lastiği bile olsa çaresir. Kayma başladıktan sonra şoförün yapabileceği çok az şey var. Kontrol imkansızlaşır ve araç hareket yönüne doğru kontrolsüz ilerler.

TRAFİK İŞARETLERİ İLE BELİRTİLİYOR

Gizli buzlanma olabilecek yollarda bu tehlike trafik işaretleri ile belirtilmiştir. Özellikle viyadük (köprüyol) tünel ve köprülere girerken veya bu yollarda devam ederken yolun durumu akıldan çıkarılmamalıdır. Bu normal yollarda cadde ve sokaklarda gizli buzlanma olmaz demek değildir. Gizli buzlanma her yerde oluşabilir özellikle sabah saatleri en yoğun görüldüğü zamandır., bizim söz ettiğimiz en çok yaşanma ihtimali olan yerlerdir. İnsanlar kar ya da yağmur durumunda istem dışı olarak da tedbir alabilirler lakin gizli buzlanma hep beklenmedik yerlerde oluştuğu için apansız karşımıza çıkar. Önemli olan bu durumda yapabileceklerimizi bilmektir.

İŞTE ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER!

Araç kaymaya başladıktan sonra yapılabilecek çok şey yoktur ama asıl yapılacak şey araç kaymaya başlamadan önce tedbir alınması ve gerekli kurallara uyulmasıdır. Aracın hızını bu tür buzlanma riski taşıyan yerlere gelmeden düşürmek ilk yapılması gereken iştir. Bu durum araç kaysa bile kurtarabilmemize olanak sağlar veya kurtaramasak da aracımızdaki hasar az olur. Can güvenliği için oldukça önemlidir. Araçtaki lastikleri kış lastikleri ile değiştirmiş olmak önemlidir. Bu tür riskli bölgelere araçta ani frenleme yapmamak gerekir ve her tür frenlemeden kaçınmak önemlidir.

ANİ DİREKSİYON HAREKETLERİNDEN KAÇININ

Ani direksiyon hareketlerinden kaçınılmalıdır ve gereksiz şerit değiştirilmemelidir. Direksiyonun aniden sağa sola çevrilmesi zayıf olan yol tutuşu bir anda sona erdirecektir. Şerit değiştirme yapılırsa aracın ivme yönü yanal etkiye maruz kalacağı için araç yana doğru kaymaya başlar. Tekerleklerin serbest olarak dönmesi ve hatta hızı artırmayacak şekilde çok hafif gaz verilmesi aracımızı yolda tutmaya yardımcı olacaktır. Araçta buz üzerinde en büyük kontrol organı motordur. Gereksiz yere debriyaja basmamak gerekir. Basılır ise tekerleklerin dönmesi dengesizleşir ve en büyük kontrol organı olan motor devre dışı bırakılmış olur ve araç kaymaya daha elverişli hale gelir.

ANİ GAZA BASILMAMALI

Ani gaza basılmamalıdır, basıldığı an yolda kontrolü sağlayan çekiş olan tekerlekler bir anda patinaja tutulur ve araç kontrolden çıkar. Araç hareket halinde iken gaz pedalı aniden bırakılmamalıdır. Bu durum ani kompresör nedeni ile tekerleklerin frenleme yapması gibi etki gösterir ve kaymaya neden olur. Araç içinde güvenlik tedbirleri her daim alınmalı, emniyet kemerleri takılı olmalı, araçta çocuk varsa güvenli şekilde çocuk koltuğuna bağlanmalı ve kemerlerin yeterli gerginlikte olduğundan emin olunmalıdır. Araç sürücü ve yolcu koltuğu doğru şekilde ayarlanmış olmalıdır, koltuk çok arkaya veya tehlikeli olacak kadar öne yatırılmamalıdır. Kaza olsa bile içinde oluşacak savrulmanın en az hale gelmesi hayat kurtarır.

TAKİP 2 KAT MESAFESİ ARTTIRILMALI

Araçlar arasındaki takip mesafesi normal zamanlardan iki kat fazla artırılmalıdır ki bir olay anında sürücüye kurtarma manevrası sağlayacak mesafe korunmalıdır. Eğer istemsiz kayma yaşanırsa bu yazdığım kesin sürüş kurallarına uyularak aracın kaydığı yöne doğru direksiyon çevrilerek aracın düzgün gider hale gelmesine çalışılacaktır. Her daim panikten ve telaştan kaçınılmalı sakin olunmalıdır. Alkollü, yorgun, uykusuz veya başka bir uyuşturucu madde kullanılmamalıdır. En ufak dikkat dağınıklığı aracın bir anda kaymasına neden olabilir. Bazı araçlarda standart olan çekiş kontrol, viraj denge ve elektronik fren dağılımı yapan güvenlik sistemleri her daim açık bulundurulmalıdır yanlışlıkla bile olsa kapatılmamalıdır. Hareket halinde önümüzdeki araçlarda oluşabilecek kaza veya kayma durumu yaşanırsa durmaya çalışmak yerine olay yerinden kaza yapmadan sıyrılmaya çalışılmalı ve güvenli bir yerde durulduktan sonra yardım edilmelidir. Bir bölgede buzlanma ile karşılaşılırsa derhal telefonla belediye ekiplerine veya diğer güvenlik kuvvetlerine haber verilerek tuzlama yaptırılması sağlanmalıdır.

Bakmadan Geçme