Genç işadamlarından tarihi teklif
Bartın Genç İşadamları Derneği (GİAD) Başkan'ı Egemen Kemik ve Bartın TSO Başkanı Halil Balık, Saltukova Havalimanından yurt içi uçuşların başlatılmasına yönelik bilet alım teklifi konusunda girişim başlattı.
Bartın Genç İşadamları Derneği (GİAD) Başkan'ı Egemen Kemik ve Bartın TSO Başkanı Halil Balık, Saltukova Havalimanından yurt içi uçuşların başlatılmasına yönelik bilet alım teklifi konusunda girişim başlattı. Bartın GİAD Başkanı Egemen Kemik ve Yönetim Kurulu üyeleri, TSO Başkan'ı Halil Balık ile birlikte Zonguldak Çaycuma Havaalanı Şube Müdürü Hasan Özşahin'i makamında ziyaret ettiler. Ziyarette havaalanının yurt içi seferlere açılabilmesi için yapılacak çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Kemik ziyarette yaptığı konuşmada dış hat seferlerinin 2009 yılında başladığı havaalanında sadece yaz dönemi için haftada üç gün Zonguldak-Düseldorf seferleri yapıldığını ifade ederek, “Zonguldak Çaycuma Havaalanı; Filyos Limanı'na 5 km, Zonguldak kent merkezine 55 km, Bartın kent merkezine 36 km, Karabük kent merkezine 87 km, Bolu kent merkezine 135 km. mesafede olup Batı Karadeniz Bölgesi'nin ulaşımında önemli kolaylık ve avantajlar sağlayacak konuma sahiptir. Dolayısı ile havaalanında iç hatlar uçuşunun başlatılmasında, bu dört il yararlanacaktır. Ancak Zonguldak, Çaycuma Havalimanı, avantajlı konumu ile Batı Karadeniz'in ekonomik ve sosyal hayatına sağlayacağı katkılara rağmen, yeterli düzeyde aktif olarak kullanılmamaktadır. Biz bu nokta da elimizi taşın altına koymaya hazırız, yeter ki bölgemiz ve ilimiz adına kalkınmayı sağlayacak önemli adımlara katkımız olsun. Bununla birlikte bölgeye uçak seferleri başlaması için aylık kaç bilet alınması gerekiyorsa öncelik yaparak bunu karşılarız, zannediyorum ki biz bunu başlatınca diğer dernekler ve bölge illerinin ve ilçelerinin TSO ve kurumları da buna katılacaktır. Halihazırda makul saatlerdeki seferler için aylık 20-30 bilet, ileride ihtiyaç halinde belki 50, belki 100 bilete bile çıkartabiliriz. Bizde üyelerimize ve ailelerine bu biletlerden yararlandırırız” dedi.
Kemik: “Bölgenin sahipsiz olmadığını göstermeye hazırız”
Kemik açıklamalarının devamında, “Almanya'da bulundukları kentten Çaycuma Havaalanı'na direk uçuş olmadığından İstanbul'a gelen gurbetçilerimiz, İstanbul ile Zonguldak, Bartın ve Karabük arasında uçuş olmadığından karayolu ile gelmek zorunda kalmaktadırlar. İstanbul Atatürk Havaalanı'ndan Zonguldak'a uçuşların başlaması halinde, bu önemli hizmetten yararlanacaklardır. Bunun için Biz Bartın Genç İş Adamları Derneği olarak üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız, ve bölgenin sahipsiz olmadığını göstermeye hazırız” şeklinde konuştu.
Balık: “Bilet fiyatlarının bir kısmını Bartın TSO olarak ödeyebiliriz”
Filyos Vadi Projesinin önemine değinen TSO Başkanı Halil Balık “Filyos Vadi Projesi Zonguldak'ın Çaycuma ilçe sınırları içerisinde yapılacak olan ve bünyesinde Filyos serbest bölgesi, Filyos Endüstri bölgesi, Filyos Limanı Projesi ile birlikte inşaatına başlanmıştır. Hayata geçmesi ile birlikte bölgede sanayinin ve sosyal hayatın gelişmesi, buna bağlı olarak havayolu yolcu sayısının artması beklenmektedir. Çaycuma Havaalanı, özellikle iç turizm potansiyelinin yüksek olduğu Bartın/Amasra ve UNESCO Dünya Miras listesinde olan Karabük/Safranbolu ilçelerine de çok yakındır. Bu sebeple Çaycuma Havaalanının iç hatlara açılması halinde, iç ve dış turizme bağlı olarak yolcu sayısı artacaktır. Biletlerin makul fiyatlara gelmesi için bilet fiyatlarının bir kısmını Bartın TSO olarak ödeyebiliriz ve bunu yazılı bir anlaşmaya da dökebiliriz” dedi.
Özşahin havaalanının ihtiyaçlarını sıraladı
Zonguldak Çaycuma Havaalanı Şube Müdürü Hasan Özşahin de Bartın GİAD Başkanı Kemik ve TSO Başkanı Balık'a ziyaretleri için teşekkür ederken “Öncelikle ne istediğimizi bilmeliyiz ve bölgesel olarak kalkınmayı istediğimiz için arz ve talep noktalarına önem vermeliyiz” dedi. Özşahin Çaycuma Havaalanı sorunlarına da değinerek, “En öncelikli aşamamız cihazın kurulması gerekiyor, olmazsa olmazlarımızdandır. İniş ve yaklaşma için yatay görüşün en az 5 kilometre ( yaklaşık 3 mil ) olması gerekiyor. Bölgenin dağlık olması dolayısıyla coğrafi koşullarda göz önüne alındığında bu gerekli olan 2 cihazında kurulması gerekiyor. Pistin kuzeyinde bulunan yaklaşık 200 m yüksekliğindeki Bostancılar tepesinin traşlanarak 50 m yüksekliğe indirgenmesi için çalışmalar başlanmalı ki iniş ve kalkışlar daha güvenli olabilmeli. Pistin uzatılması ve genişliğinin kurallara uygun olarak yerine getirilmesi de bir diğer önemli noktalardandır. Bölgesel olarak kalkınmayı istediğimiz için havaalanın faaliyete geçmesi ve mevcut sorunların çözülmesi için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz” ifadelerinde bulundu.
Bartın GİAD Başkanı Kemik, Yönetim Kurulu Üyeleri ve TSO Başkanı Balık daha sonra Çaycuma Havaalanını ve pistinde Özşahin'le birlikte incelemelerde bulundu.