Genç Çiftçiydi şimdi 'Örnek Çiftçi' oldu
Tarım ve Orman İl Müdürü Yasin Önder ile Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Oktay Acıbal, Sütlüce Köyündeki Genç Çiftçi Şükran Özdemir'in mantar işletmesini ziyaret etti.
Tarım ve Orman İl Müdürü Yasin Önder ile Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Oktay Acıbal, Sütlüce Köyündeki Genç Çiftçi Şükran Özdemir'in mantar işletmesini ziyaret etti. Mantar tesisinde incelemelerde bulunan Müdür Önder “2017 yılı Genç Çiftçi Projesinden Mantar Tesisi Desteği alan İlimiz Merkez İlçesi Sütlüce Köyünde yaşayan Şükran Özdemir , yıllık 20 ton üretiminin ardından kendi imkanlarıyla 2019 yılında 2. Tesisi kurmuş ve yıllık 40 ton üretime ulaşmıştır.2017 yılından bu yana aldığı hazır kompostla üretim yapan Şükran ÖZDEMİR son olarak yaptığı yatırımla kompost makinesi ve platformu alarak artık kendi kompostunu hazırlar hale gelmiştir. Genç çiftçilerimizin çalışma azimlerini ve gün be gün artan başarılarını gördükçe geleceğe dair umutlarımız artıyor. Bugün burada gördüğümüz ilerleme ilimiz için önemli bir gelişme. Genç çiftçimiz dışa bağımlı hale gelmeden hem üretimini destekleyecek, hem de çevrede bu işi yapmaya niyetli çiftçilerimizin ihtiyaçlarını karşılayacak. Birlikte el ele çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Özdemir: “Kârımız yüzde 50 artacak”
Mantar üretiminden ve satışından memnun olduğunu ifade eden Şükran Özdemir de “2017 yılında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yüzde 100 hibeli 30 bin 000 TL Genç Çiftçi Desteği Projesinden yararlanarak Mantar Tesisi kurdum. Bir yandan üretim yaparken diğer yandan Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan eğitimlere katıldım. Üretimim her periyot sonrası daha da arttı, Allah' a şükür ürettiğimiz İstiridye Mantarı pazarda da rağbet gördü. Bunun üzerine eşimle birlikte 2. Tesisimizi kurmaya karar verdik. 4 yıldır kompostumuzu ekili bir şekilde başka illerden getirtiyorduk, yaptığımız emeğin karşılığında kârımız azalıyordu, uzun araştırmalarımız sonucunda eğitimde de bize verilen bilgilere güvenerek kompostu kendimizin üretebileceğini düşündük ve Mantarcılıktan kazandığımız paranın bir kısmı ile kompost platformu yaptırıp Bursa'dan makine satın aldık. Allah'a şükür kompost üretimini başardık, misellerimizi ektik dönemsel olarak 15 kişi çalıştığımız halde kârımız yüzde 50 artacak. Başlangıçta başaramayacağımızı düşündüğümüzden vazgeçme noktasına geldiğimiz mantarcılıkta örnek yetiştirici haline geldik. Ayrıca tesisimizde mantar üretimi yanında kompost satışını da gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bartın'dan, Zonguldak'tan insanlar gelip tesisimizi ziyaret ediyorlar. Genellikle insanlar bilmediklerini söylüyorlar. Onlara Tesisi ve üretimi anlatmaya çalışıyoruz. Bize dua ediyorlar. Herkese kapımız açık. Bartın'ın nemli ve ılıman iklimi yetiştiricilikte maliyeti düşüren bir faktör oluyor. En güzeli de emeğimizin karşılığını almamız” şeklinde konuştu.