GELİŞİ GÜZEL HAFRİYAT DÖKME DÖNEMİ SONA ERİYOR

90 dönümlük alan belirlendi

Nurdan Eroğlu

Bartın'da artık gelişi güzel hafriyat dökme dönemi sona eriyor. Bundan sonra yol kenarlarına ya da boş arazilere hafriyat dökülemeyecek. Bunun için merkeze bağlı Terkehaliller Köyü'nde İl Özel İdaresi'ne ait 90 dönümlük arazi belirlendi. Hafriyatlar bu araziye dökülecek. Dökmeyenlere cezai işlem uygulanacak. Hafriyat dökme ücretlerini İl Genel Meclisi belirleyecek. Meclis, ilgili dosyayı ise Plan ve Bütçe komisyonuna havale etti.

Haziran ayı gündemini görüşmeyi tamamlayan İl Genel Meclisi, bu ayki toplantılarda önemli kararlara da imza attı. Gündemin ilk toplantısında Zonguldak'a bağlı Karapınar Beldesi'nin Bartın'a bağlanma talebini kabul eden Meclis Üyeleri son toplantıda Bartın'da en az şehir çöplüğü kadar önem taşıyan bir sorunu daha gündeme alıp değerlendirdi. İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun başkanlığında yapılan gündemin son toplantısında Konak, Döngeller, Doğan, Çubuklu, Dibektaş Köylerinin yerleşik alan tespitiyle ilgili dosyaları görüşüp meclisin tatil ayını belirlerken gündeme acil olarak karar verilmesi gereken 4 konuyu daha madde olarak ekledi.

EN AZ ŞEHİR ÇÖPLÜĞÜ KADAR SORUN

Eklenen maddeler arasında Bartın Valisi Nusret Dirim tarafından talep edilen Merkez İlçe hafriyat döküm alanının fiyatının belirlenmesi talebi de yer aldı. Şehir çöplüğünün yanı sıra özellikle sahil kesimlerinde gelişi güzel yol kenarlarına dökülen hafriyatların da önemli bir çevre sorunu oluşturduğunu dile getiren Kenan Dursun, bu konuda Vali Dirim başkanlığında belediye başkanları, ilgili kurumlar ve kaymakamların da katıldığı bir toplantı gerçekleştirildiğini söyledi. Dursun o toplantıda hafriyatların tek bir bölgeye dökülmesine karar verildiğini ifade ederek şunları söyledi:

“KATI ATIK BERTARAF TESİSİYLE ÇÖP SORUNU KALMAYACAK”

“Bu gündem maddesi gerçekten de Bartın için önemli bir gündem maddesi. İlimiz bir taraftan üniversite şehri olurken sanayi ve turizm alanında da gelişme gösteriyor. Biz ilimizin turizm potansiyelinin arttırılması konusunda elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz. İl Özel İdaremizin sorumluluk alanında bulunan sahillerimizde turizmi geliştirmek için bir takım çalışmalar yapıyoruz. Mugada ve Güzelcehisar'da yaptığımız çalışmalar turizm için. Ancak yine bildiğiniz gibi bizim vahşi çöp depolama sorunumuz var. Şehir çöplüğümüz ilimizin önemli tatil yeri arasında bulunan İnkumu'nun tam tepesinde. Özellikle yazın çöplük yandığında ortalığı kaplayan duman ve kül herkesin malumu. Aşağıda turistler denize giriyor, yukarı da çöplük yanıyor. Bu konuda Mahalli İdareler Birliğimiz önemli adımlar attı. Katı Atık Bertaraf Tesisiyle ilgili çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Bu tesis hayata geçtiğinde artık ilimizde vahşi depolama alanı gibi bir sorun kalmayacak. Sayın Valimiz bu konuyu hassasiyetle takip ediyor.

GELİŞİ GÜZEL HAFRİYAT DÖKÜLEMEYECEK

Ancak ilimizin önemli bir diğer sorunu da yine turizm açısından da olumsuz görüntülere sebep olan hafriyat sorunu. Sahil kesimlerine giderken yol kenarların gelişi güzel dökülen hafriyatları eminim herkes görmüştür. Sayın Valimiz bu konu üzerinde de hassasiyetle duruyor. Bu konuda kendisinin başkanlığında bir toplantı gerçekleştirdik. Belediye başkanları ve ilgili kurumların yer aldığı o toplantıda bende bulundum. Toplantının sonunda hafriyat dökmek için bir alan belirlenmesi ve artık hafriyatların o alanın dışına dökülmemesine karar verildi.

90 DÖNÜMLÜK HAFRİYAT ALANI BELİRLENDİ

Biz, İl Genel Meclisi ve İl Özel İdaresi olarak üzerimize düşen sorumluluğu her zaman yapmaya hazırız. İl Özel İdaremizin Terkehalliler Köyü'nde bir arazisi bulunuyor. Bu arazinin 90 dönümünü bunun için tahsis ettik. Artık hafriyatlar bu 90 dönümlük araziye dökülecek. Orada hafriyat içerisindeki toprak ve moloz bir tarafa ayrıştırılacak.

CEZAİ İŞLEM UYGULANACAK

O alana hafriyat dökmeyenler tespit edildiğinde ise cezai işlem uygulanacak. Tabi bunun için bizim Meclis olarak yer İl Özel İdaremize ait olduğu için bir ücret belirlememiz gerekiyor. O nedenle bu konu hem ilimiz hem de Meclisimizin için oldukça önemli bir konu.”Meclis Üyeleri, Kenan Dursun'un açıklamalarının ardından konuyu değerlendirirken konu Plan ve Bütçe Komisyonuna havale etti.

ABDİPAŞA İMAM HATİP ORTAOKULU 2 YILDIR BEKLİYOR

Meclisin son toplantıda gündeme eklediği bir diğer konu da Abdipaşa Temel Eğitim Okulunun İmam Hatip Okuluna dönüşmesi için revize talebi oldu. İl Özel İdaresi olarak eğitime verdikleri önemi bir kez daha hatırlatan Kenan Dursun, “Bizim eğitime verdiğimiz önem ortada. Özellikle 2009'dan bu yana İl Özel İdaremizin öz kaynaklarıyla her yıl 1 okul yapmaya çalışıyoruz. Bunlardan biri de Hasankadı İmam Hatip Ortaokulumuz. Okulun yapımına devam ediliyor. Hasankadı'nın dışında Abdipaşa Beldemizin talebi üzerine biz Abdipaşa'ya da bir İmam Hatip Ortaokulu yapmak istiyoruz. Ancak bu konuda 2 yıldır arsada kaynaklanan sorunlar yaşıyorduk. Bu yüzden programdan çıkarmak zorunda kalmıştık” dedi.

OKUL 10 DÖNÜMLÜK ARAZİYE YAPILACAK

Milli Eğitim Bakanlığının temel eğitim okulu olarak programdan çıkardığı okulu imam hatip okulu olarak onayladığını dile getiren Dursun, “Bakanlık okulu, temel eğitim okulu olarak programdan çıkardı ve imam hatip ortaokulu olarak onayladı. Bu yüzden bizim de bu projeyi revize etmemiz gerekiyor. Okul 10 dönümlük bir araziye yapılacak. Okulun yapımı için 3 milyon TL ödenek ayırdık. Abdipaşa Beldemize de bu okulu en yakın zamanda yapacağız. Okul, Abdipaşa Lisesinin yan tarafına yapılacak. İl Özel İdaresi olarak beldemize gösterişli bir okul kazandırmış olacağız” şeklinde konuştu.Meclis Üyeleri yapılan oylamada talebi görüşülmek üzere Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonuna havale etti.

ARIT KAPALI SPOR SALONU İÇİN PLANDA DEĞİŞİKLİK YAPILACAK

Meclisin haziran gündemine eklediği diğer bir konu da Arıt İmar Planında değişiklik yapılması talebi oldu. Talebin Arıt'ta yapılacak kapalı spor salonuyla ilgili olduğunu kaydeden Dursun, “Yine bir Arıt İmar Planında değişiklik talebimiz var. Biliyorsunuz biz Arıt'ta bir spor salonu yapacağız. Daha önce açık olan bu spor salonunun kapalı yapılması için imar planında bir değişiklik yapmıştık. Yine bu konuda bir değişiklik yapmamız daha geriyor. Talep spor salonu okul bahçesine uzak olduğu için ortaya çıktı. Salonun hem bakım ve onarımının kolay olması hem de öğrencilerimiz açısından okul bahçesine yakın yapılması isteniyor” ifadelerinde bulundu.

Talebi değerlendiren Meclis Üyeleri konuyu oy birliğiyle İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale etti.

MUGADA TEKNE PARKI ÜCRETİ BELİRLENECEK

Meclis, Mugada sahilindeki yine İl Özel İdaresi tarafından yapılan tekne parkını da gündeme aldı. tekne parkıyla ilgili Meclisin ücret belirlemesi gerektiğini dile getiren Dursun, “Mugada'da eskiden balıkçılar teknelerini istediği yere çekiyordu. Bu da sahilde çirkin görüntülerin ortaya çıkmasına neden oluyordu. Mugada'da 34 hektarlık bir alanda biz imar düzenlemesi yaptık. Bu planda sosyal tesis alanlarında piknik alanlarına yürüyüş yollarından çocuk oyun alanlarına kadar her şeyi planladık. Bu çalışma herkes planlı yerleşmenin ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Tabi biz bunu diğer sahillerimize de yapmak istiyoruz. Oraya bir karavan parkı yaptık. Karavan parkının yanına da bir tekne parkı yaptık. Balıkçılar artık Mugada'da teknelerini gelişi güzel yerlere çekemeyecekler. Tekne parkımızın kapasitesi şuanda 10. Ancak tabi bu ileride gelecek talebe göre artırılabilir. Bunun için orada da bir ücret belirlemesi yapmamız gerekiyor. Bu projenin İl Özel İdaremize tabi ki sağladığı bir katma değer var. Ancak Mugada'ya sağladığı güzellik bu katma değerden daha önemli” dedi. Meclis Üyeleri ise ücret belirlemesini görüşmek üzere Plan ve Bütçe Komisyonuna havale etti.

1 YIL İÇERİSİNDE KÖY YERLEŞİK ALANLARI TAMAMLANACAK

Meclis, gündeme eklenen bu maddelerin yanı sıra gündemde yer alan Konak, Döngeller, Doğan, Çubuklu ve Dibektaş Köylerinin yerleşik alan tespitiyle ilgili dosyaları da değerlendirdi. Haziran ayı gündeminde önemli kararlara imza attıklarını ifade eden Dursun, “Haziran ayı gündemimiz gerçekten dolu dolu geçti ve önemli kararlara imza attık. Bu kararlardan biri de Zonguldak'a bağlı olan Karapınar Beldesi'ne Bartın'a bağlanmak için bize ilettiği talepti. Meclisimiz bu talebi oy birliğiyle kabul etti. Meclis olarak biz aynı zamanda köylerimizin köy yerleşik alanları tespitini de oldukça önemsiyoruz. Biz ilimizdeki 266 köyün arazi çalışmalarını tamamlamıştık. Bürokratik çalışmaları bitmeyen 6 köyümüz kalmıştı. Bu 5 köy için kamu yararı alınması gerekiyor. Önümüzdeki 1 yıl içerisinde de köy yerleşik alanlarını tamamlayacağız” şeklinde konuştu. Kenan Dursun'un bu sözlerinin ardından konuyu değerlendiren Meclis Üyeleri, dosyaların görüşülmek üzere İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edilmesine karar verdi.

MECLİS MODERNLEŞTİRİLECEK

Meclis son toplantıda kanun gereği yapması gereken tatil zamanını da belirlendi. Dursun, Meclis Üyelerine tatil ayının temmuz olarak belirlemesi telifini getirdi. Dursun bunun gerekçesini ise şöyle açıkladı:

“Kanun gereği İl Genel Meclisimiz her yıl 1 ay tatil yapıyor. Ben bu yıl ki tatil ayının temmuz olarak belirlenmesi teklifini getirmek istiyorum. Çünkü Meclis salonumuzda tadilat yapılması gerekiyor. İl Özel İdaremizde bu tadilattın temmuz ayında olması gerektiğini ifade ediyor. Meclisimizin bu ay tatilde olması işleri daha da kolaylaştıracaktır. Meclisimizin şuan ki düzeni kullanışlı değil. Mesela daire müdürlerimiz sanki üvey evlat gibi bir köşe de oturmak zorunda kalıyor. Yeni düzenlemede daire müdürlerimiz Meclis üyelerimizin arkasında oturacak. Aynı zamanda meclis içeriğimizi de modernleştireceğiz. Mesela her meclis üyemizin önünde kendine özel bilgisayarı olacak. Meclis üyelerimiz gündemi oradan takip edebilecek.”

KOMİSYONLAR ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEK

Meclis Üyeleri, Kenan Dursun'un teklifi üzerine tatil ayının temmuz olmasına karar verirken Dursun ayrıca Meclis tatilde olsa bile komisyonların çalışmaya devam edeceğini de belirtti. Kenan Dursun toplantı sonunda haziran gündemi çerçevesinde alınan kararların Bartın'a hayırlı olmasını diledi.

Bakmadan Geçme