Fiyat etiketlerindeki aykırılığa para cezası yolda

Resmi Gazete'de yayımlanan Fiyat Etiketi Yönetmeliğinin 1 Ocak tarihi itibariyle 81 ille birlikte Bartın'da da yürürlüğe girdiğini ifade eden Bartın Ticaret İl Müdürlüğü esnaf, tacir ve vatandaşların mağdur olmaması için hassasiyet göstermelerini istedi. Müdürlük, 2024 yılında tarife ve fiyat listelerinde yer alan her bir aykırılık için ayrı ayrı olmak üzere 2 bin 172 TL idari para cezası uygulanacağını kaydetti.

Bartın Ticaret İl Müdürlüğü, Resmi Gazete'de yayımlanan Fiyat Etiketi Yönetmeliğinin 1 Ocak tarihi itibariyle 81 ille birlikte Bartın'da da yürürlüğe girdiğini duyurdu. Bu kapsamda perakende olarak satışı yapılan tüm ürünlerde yoğun denetimler gerçekleştirdiklerini ifade eden Müdürlük şunları söyledi:

“Fiyat Etiketi Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik 19 Aralık 2023 tarihli ve 32404 sayı ile Resmi Gazetede yayınlanmış ve 1 Ocak 2024 itibariyle ilgili değişiklik tüm Türkiye'de ve ilimizde yürürlüğe girmiş olup Esnaf, Tacir ve Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için gerekli hassasiyetin gösterilmesi önem arz etmektedir.

İl Müdürlüğümüz tarafından İlimiz merkez ve ilçelerinde “Fiyat Etiketi Yönetmeliği” Kapsamında tüketicilerimize perakende olarak satışı yapılan tüm ürünlerde yoğun denetimlerimizi gerçekleştirmekteyiz.

Bu kapsamda;

Hizmetlerin özelliğine ve tüketiciye sunuluş biçimine göre, tarife ve fiyat listelerine ilişkin belge, levha, pano ve benzerleri, hizmetin sunulduğu işyerinde ayrıca lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunulan işyerlerinde ise işyerinin giriş kapısının önüne ve hizmet sunulan masaların üstüne, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde asılması, takılması veya konumlandırılması gerekmektedir.

Yiyecek ve içecek hizmeti sektöründe self-servis (masaya servis hizmeti sunulmayan) hizmet verilen işyerlerinde uygulanan tarife ve fiyat listelerinin, sipariş verilen ve ödeme yapılan noktalarda tüketiciler tarafından kolaylıkla görünebilir ve okunabilir şekilde açıkça yer verilmiş olması koşuluyla ayrıca masalar üzerinde yer verilmesine gerek bulunmamakta, bununla beraber giriş kapısı önünde ise süreklilik arz edecek şekilde bulundurulması gerekmektedir.

Alışveriş merkezleri gibi mekanlarda, self-servis şeklinde yiyecek ve içecek hizmet verilen ve kendisine tahsis edilmiş oturma alanı bulunmayıp ortak bir servis alanında hizmet verilen işyerlerinin, giriş kapısının önünde tarife ve fiyat listelerine yer verme yükümlülükleri bulunmamakta; ancak sipariş verilen ve ödeme yapılan noktalarda tarife ve fiyat listelerine tüketiciler tarafından kolaylıkla görünebilir ve okunabilir şekilde açıkça yer verilmesi gerekmektedir.

Bunun haricinde geleneksel olarak kendine ayrılmış mekanlarda masaya servis hizmeti sunulan işletmelerde tüketicilerin masaya oturmalarını müteakiben ve en geç sipariş verilinceye kadar tarife ve fiyat listelerinin hizmet sunulan masanın üstüne konulması ve giriş kapıları önünde ise süreklilik arz edecek şekilde bulundurulması gerekmektedir.

Masaya servis hizmeti sunulan işletmelerin müşteri kabulü yapılan birden fazla giriş kapısı olması durumunda ise tarife ve fiyat listelerine her bir giriş kapısı önünde ayrı ayrı yer verilme zorunluluğu bulunmaktadır.

Diğer yandan özellikle son dönemlerde teknolojinin getirdiği yenilikler doğrultusunda dijital aygıtların kullanımının yaygınlaşmasıyla, bazı işletmeler tarafından uygulanan sadece QR kodu okutulması marifetiyle menü görüntülenmesi suretiyle tarife ve fiyat listelerinin ulaşılabilir kılınmasının tek başına yeterli olmadığı ve Yönetmelikteki zorunluluğu karşılamadığı değerlendirilmektedir.

Zira mevzuat hükümlerinde tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde yazılı, dijital veya elektronik etiket, tarife ve fiyat listesi bulundurulması zorunluluğu bulunmakta ancak tarife ve fiyat listelerine Yönetmelik hükümlerine uygun şekilde yer verilmesinin yanı sıra ek bir hizmet olarak QR kodu kullanılmasında ise sakınca bulunmamaktadır.

2024 yılında tarife ve fiyat listelerinde yer alan her bir aykırılık için ayrı ayrı olmak üzere 2.172 TL idari para cezası uygulanacaktır.

Örneğin; bir restoranda tüketicilere mercimek çorbası, döner ve sütlaç sunulması halinde anılan yönetmelik hükmü doğrultusunda işyerinin giriş kapısı önünde ve hizmet sunulan masaların üzerinde yer alan tarife ve fiyat listesinde yalnızca mercimek çorbasına ilişkin bilgilere yer verilmemesi halinde işyerine uygulanacak idari para cezası miktarı (1 x 2.172) 2.172 TL iken mercimek çorbası, döner ve sütlaç ürünlerine ait bilgilerin hiçbirine yer verilmemesi halinde uygulanacak idari para cezası (3 x 2.172) 6.516 TL olacaktır.

İlgili detaylara https://bartin.ticaret.gov.tr/duyurular kısmından ulaşabilirsiniz.

Tüm bu bilgiler doğrultusunda esnaf, sanatkârlar ve tacirlerimizin herhangi bir idari para cezası ile karşılaşmamaları için 19 Aralık 2023 tarihinde yayınlanan ve 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe giren “Fiyat Etiketi Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik” içeriğindeki uygulamalara ivedi olarak geçilmesi hususu, kamuoyuna duyurulur.”

Bakmadan Geçme