FİLYOS ENDÜSTRİ BÖLGESİNİN SINIRLARI DEĞİŞTİRİLDİ
Filyos Endüstri Bölgesinin sınırları Cumhurbaşkanlığı Kararıyla değiştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasını taşıyan kararla, Filyos'ta bazı alanlar, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) münferit yatırım yeri olarak tahsis edildi.
Zonguldak'la birlikte Bartın'ı da yakından ilgilendiren Filyos Endüstri Bölgesinin sınırları değiştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasını taşıyan ve Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre; Filyos Endüstri Bölgesi'nin sınırlarının değiştirilmesi ile bazı alanların Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına münferit yatırım yeri olarak tahsis edilmesine karar verildi. Haritada belirlenen alan TPAO'ya münferit yatırım yeri olarak tahsis edildi. Yatırımcı tarafından Endüstri Bölgeleri Kanununun 4/C maddesi uyarınca Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Merkez Saymanlık Müdürlüğü hesabına yatırılacak tutar da sabit yatırım tutarının binde biri olarak belirlendi.
Karadeniz doğalgazı deniz tabanından Filyos'a ulaştırılacak
Karadeniz'de açıklanan 540 milyar metreküp doğalgaz rezervinin 170 kilometrelik mesafedeki deniz tabanından Filyos'a ulaştırılması burada kurulacak olan işleme tesisi ile ana dağıtım hattına bağlanması planlanırken TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, kararın ülke ve bölge için hayırlı olmasını diledi. Milletvekili Tunç, “Filyos Endüstri Bölgesi 'nin sınırlarının değiştirilmesi ile bazı alanların TPAO'ya münferit yatırım yeri olarak tahsis edilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazetede yayımlandı. Ülkemiz ve bölgemiz için hayırlı olsun” dedi.
2022'de Filsyos'ta gazı yakmak planlanıyor
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yılbaşı akşamı Zonguldak ve Bartın dahil Karadeniz'de sondaj ve doğal gaz arama çalışmalarına katılmak için hazırlıklarını sürdüren Filyos Limanındaki Yavuz sondaj gemisini ziyaret etmişti. Ziyarette Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Melih Han Bilgin'den de bilgi alan Bakan Dönmez,
“İnşallah önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde Sakarya Gaz Sahası'na komşu yeni bir alanda daha keşif amaçlı bir sondaj hazırlığı içindeyiz. İnşallah rabbim nasip ederse artık 2022'deyiz. Önümüzdeki yılın diyelim ilk çeyreğinde bu gazı burada yakmış olacağız. Hizmete alacağız. Sonra da ulusal iletim sistemimize bağlamak suretiyle artık yurdumuzun dört bir köşesinde Karadeniz gazı kullanılır hale gelecek” demişti.
Amasra'da 4 gaz kuyusu hedefleniyor
Amasra sahasında da keşif amaçlı bir kuyu açtıkları kaydeden Fatih Dönmez “Aynı şekilde Batı Karadeniz'de Amasra sahasında da keşif amaçlı bir kuyu açtık. Burada 4 kuyuya çıkmak gibi bir hedefimiz var. İlk etapta 10 milyon metreküp günlük ama 40 milyon metreküpe kadar kapasitesi olan bir işleme tesisi projelendiriyoruz” bilgisini vermişti.