Eğitimler için imzalar atıldı
2019 Yılı Teknik Destek Programı kapsamında Sağlık İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan Bağımlılıkla Mücadelede Akran Uygulayıcı Eğitimi, Beslenme Okuryazarlığını Öğrenelim Obeziteyi Önleyelim ve Bartın Devlet Hastanesince sunulan 'Yalın Stok Ve Depo Yönetimi Eğitimiyle ilgili Müdürlük ile Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı arasında protokol imzalandı.
2019 Yılı Teknik Destek Programı kapsamında Sağlık İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan Bağımlılıkla Mücadelede Akran Uygulayıcı Eğitimi, Beslenme Okuryazarlığını Öğrenelim Obeziteyi Önleyelim ve Bartın Devlet Hastanesince sunulan “Yalın Stok Ve Depo Yönetimi Eğitimiyle ilgili Müdürlük ile Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı arasında protokol imzalandı. Sağlık İl Müdürü Dr. Dursun Koç, BAKKA ile imzaların atılmasının ardından projelerle ilgili bilgi verdi. Bağımlılıkla Mücadelede Akran Uygulayıcı Eğitimi projesiyle ilgili Koç, “Alkol ve madde bağımlılığı nedeniyle ekonomik ve sosyal alanlarda dışlanan bireylerin öncelikle tedavi edilmesi, sonrasında istihdam ve psikolojik destek ile topluma entegrasyonunun tamamlanması gerekliliği ile bağımlılıkla mücadele programı Bakanlığımızın 2018-2023 uyuşturucu ile mücadele ulusal strateji belgesi ve eylem planı çerçevesinde de ele aldığı öncelikli konularındandır. Türkiye de ve dünyada uyuşturucu madde, tütün ve alkol bağımlılığı hızla artıyor. Maddeye başlama yaş oranları ise gittikçe düşüyor. Önleme programları, madde kullanımına başlama yaşını geciktirmesi ve diğer maddelere başlamayı güçleştirmesi nedenleriyle de oldukça önemli bir role sahiptir. Bu projeyle bağımlılık konusunda ilimizde önleyici, koruyucu, bilgilendirici, farkındalık yaratıcı, bilinçlendirici olma açısından ilerlemek hedeflenmektedir. Bağımlılıkla mücadelede akran uygulayıcı eğitimine Bartın İl Sağlık Müdürlüğü olarak bağlı kurumlarımızdan belirlediğimiz; gönüllü 15 kişi, Yeşilay Derneği bağımlılıkla mücadele kapsamında Akran Uygulayıcı Eğitimine 10 kişi, Eğitim Proje Ortaklarımızdan olan Bartın Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünün belirlediği; gönüllü 15 kişiden oluşan; 40 Kişi katılacaktır” şeklinde konuştu.
Obezite alanında inovasyon sağlanacak
Beslenme Okuryazarlığını Öğrenelim Obeziteyi Önleyelim Projesi hakkında ise Dursun Koç, “Bireyin ve toplumun sağlıklı yaşaması, onu oluşturan bireylerin sağlıklı olmasına bağlıdır. Sağlığın temeli yeterli ve dengeli beslenmedir. Sağlıklı beslenme yaşamın sürdürülmesi, büyüme ve gelişme, üretkenlik, sağlık ve iyi hal için anne karnında başlayan yaşamdan, bebeklik, çocukluk, adolesan ve yetişkin çağından yaşlılığa kadar tüm yaşam sürecinde elzemdir. Obezite/Şişmanlık, Dünya Sağlık Örgütü DSÖ tarafından sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmaktadır. Şişmanlık bir sağlık sorunudur ve temeli çocukluktaki hatalı beslenme şekline dayanır. Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programının Obezitenin Önlenmesine Yönelik Çalışmalar kapsamında Sağlık Bakanlığınca birçok proje yürütülmüştür. İlimizde Sağlık çalışanlarından hizmet alan bireylerin Beslenme Okuryazarlığı ve obezite ile mücadele konusunda bilgilendirilmesinin sağlanması hedefi kapsamında; - Bartın Merkez Toplum sağlığında görev yapan Hekim, Diyetisyen, Eğitim ekibi - Ulus Şehit Piyade Er Hasan Hüseyin Oğuz İlçe Devlet Hastanesinde görev yapan Hekim ve Eğitim ekibi - Kurucaşile Toplum Sağlığında görev yapan Hekim ve Eğitim ekibi, - Amasra İlçe Entegre Devlet Hastanesi Aile Sağlığı merkezlerinde görev yapan Hekim ve Eğitim ekibi, -Bartın Devlet Hastanesinde görev yapan Diyetisyenler, Eğitim hemşireleri ve Diyabet hemşireleri - Sağlık Müdürlüğünde görev yapan Diyetisyen ve Eğitim hemşiresi -İlimizde hizmet sunan Aile hekimleri ve Aile Sağlığı elamanlarından oluşan toplam 40 sağlık çalışanına eğitim verilecektir. Bartın Kültür Merkezinde sağlık alanında çalışan tüm paydaşların davet edileceği Uzman Doktorlar, Öğretim görevlileri ve İdarecilere Beslenme Okuryazarlığını Öğrenelim, Obeziteyi Önleyelim başlıklı konferans düzenlenerek, Çocuk Endokrinolojisi, Diyabet ve Obezite alanında inovasyon sağlanacaktır” bilgisini verdi.
Hedef kaliteli sağlık hizmeti vermek
Son olarak Yalın Stok ve Depo Yönetimi Eğitimi projesiyle ilgili açıklamada bulunan Koç, “Bartın Devlet Hastanesinde Yalın Stok Yönetim anlayışımızla gereksiz stokları azaltarak israfları minimize etmek, toplam tedavi süresini ve maliyetleri azaltırken verilen sağlık hizmetin kalitesini yükseltmek, sürekli iyileştirmeler ile maliyetleri düşüren, çok daha etkin yönetilebilen bir sağlık sistemi yaratılması hedeflenmektedir. İyi yönetilen sağlık sistemiyle vatandaşlarımıza daha nitelikli ve kaliteli sağlık hizmeti verilmesi hedeflenmektedir” şeklinde konuştu.