EĞİTİM SEN'DEN İMZA KAMPANYASI
Bora: 'Eğitimdeki kaos daha da derinleşiyor'
Nurdan Eroğlu
Eğitim Sen tarafından eğitimin içinde bulunduğu bu koşulların ve sorunların dile getirilebilmesi için Türkiye genelinde başlatılan imza kampanyası Eğitim Sen Bartın Şubesi tarafından Bartın'da da başladı. Bu amaçla Hükümet Caddesinde stant açılırken 13.00 ile 18.00 arası hizmet veren stant hafta sonuna kadar açık kalacak.
Eğitim Sen tarafından eğitimin içinde bulunduğu bu koşulların ve sorunların dile getirilebilmesi için Türkiye genelinde başlatılan imza kampanyası Eğitim Sen Bartın Şubesi tarafından Bartın'da da başladı. Bu amaçla Hükümet Caddesinde stant açılırken 13.00 ile 18.00 arası hizmet veren stant hafta sonuna kadar açık kalacak. Eğitim Sen Bartın Şubesi Başkanı Sedat Bora konuyla ilgili “Eğitim sistemi tamamen yap-boz tahtasına çevrildi. Son olarak yeni müfredat ve TEOG sınavının kaldırılması sürecinde yürütülen tartışmalarda görüldüğü gibi MEB, öğrenci ve velileri mağdur etmek dışında, eğitimde somut ve çözüme dayalı politikalar geliştirmeyip eğitimde yaşanan kaosu daha da derinleştiriyor. Sınavlar yoluyla yapılan eleme ve yönlendirmeler, zaten eşit olmayan eğitim sistemi içinde yeni eşitsizlikler ve adaletsizlikler yaratmaktadır. TEOG'un kaldırılarak yerine başka bir sınavın gelmesi eğitimde yaşanan kaosu derinleştirmekten başka bir sonuç vermeyecektir. Öncelikli olarak yapılması gereken, sınavların adını değiştirerek toplumu kandırmak değil, öğrencilerimizi sınav cenderesinden kurtarmak olmalıdır” dedi.
“TÜM YÜK VELİLERİN SIRTINA YÜKLENİYOR”
Çocukların imam hatip, meslek liseleri, özel liseler ve açık liselere mahkum edildiğini dile getiren Bora, “Öğretmen ve derslik açıkları, kalabalık sınıflar ve okulların fiziki altyapı eksikleri eğitimin yakıcı sorunları olarak varlığını sürdürüyor. Mevcut okulları İmam Hatip'e dönüştürme, normal okullar içinde İmam Hatip sınıfları açma gibi uygulamalarla okullarda eğitim yapılamaz hale getirildi. Çocuklarımızı imam hatip, meslek liseleri, özel liseler ve açık liselere mahkum ettiler. Devlet okullarına ihtiyacı kadar ödenek ayrılmazken, kamu kaynakları özel okulları desteklemek için kullanılıyor. Devlet okullarında çoğu taşeron şirket personeli binlerce yardımcı hizmetli çalıştırılırken, velilerden temizlik, spor vb. adlarla birçok kalemde para toplanıp eğitimin tüm yükü velilerin sırtına yükleniyor. Eğitimin içinde bulunduğu bu koşullar da Eğitim Sen tarafından Türkiye genelinde bir imza kampanyası başlatılmış olup, İmza standımız Bartın da Eski belediye önünde saat 13.00-18.00 arası hafta sonuna kadar açık kalacaktır. Velilerimizi ve öğrencilerimizi standımızı ziyaret etmeye ve sorunlarını dile getirmeye davet ediyoruz” şeklinde konuştu.
İŞTE TALEPLER!
Sedat Bora, Eğitim Sen'in taleplerini ise şu şekilde sıraladı:
“Eğitimin tüm kademelerinde yapılacak değişikliklerde konuyla ilgili tüm tarafların eleştiri, görüş ve önerilerinin dikkate alındığı; çocuklarımız için en iyi olanın belirleneceği bir tartışma ortamının yaratılmasını, sabit kış saati uygulamasından vazgeçilerek Danıştay'ın kararının uygulanmasını ve çocuklarımızın karanlıkta okula gitmeye zorlanmamasını, devlet okullarına gereksinimi kadar ödenek aktarılmasını, çocuk işçiliğinin önlenerek çocukların okulla buluşmasının sağlanmasını, tüm okullarda laboratuvar, kütüphane, müzik odası ve diğer işliklerin açılmasını, derslerin bilimsel ve laik bir içeriğe kavuşturulmasını, karma eğitime son vermeye dönük uygulamalardan vazgeçilmesini, okullarda şiddetten uzak demokratik, hoşgörü ortamının sağlanmasını, okullarda huzur ve güven ortamının sağlanmasını okul bahçelerinin güvenli hale getirilerek tehlikeli maddelerden uzaklaştırılması. Halk Eğitim Kursiyerlerinden para alınmaması, taşımalı eğitimin düzenlenmesi. Taşımalı eğitim kapsamında verilen yemeğin öğrencilerin gelişim düzeyine uygun hale getirilmesi.”